Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Majitelé čekali, až psi zemřou. „Kostřičky“ nekrmili a zavírali je do tmy

Autor: Zuzana Zelenková - 
10. září 2017
19:29

Zablešení podvyživení psi, kteří měli slabé snad všechny orgány a neuvěřitelně přerostlé drápy. Takový obrázek se naskytnul záchranářkám z organizace Dočasky.cz. Na zubožená zvířata je upozornil jeden z místních v obci Březolupy. Myslel si, že jde o chrty, ti to ale nebyli. Zvířata „jen“ vyhubla na kost. Psi unikli jisté smrti, léčí se a čekají na nové páníčky.

Když dobrovolnice z organizace Dočasky.cz přijaly telefonát o chrtech ve špatném stavu, tak se jedna z nich hned vydala na místo. Pro jistotu s sebou měla i darovací smlouvu. Lidé mají totiž možnost se s „dočaskáři“ domluvit na pomoci v případě, že se o zvířata z jakéhokoli důvodu nemohou nebo nechtějí starat.

Jaké bylo překvapení, když se na místě zjistilo, že psi jsou sice „vychrtlí“, ale rozhodně se nejedná o chrty. Čtyři zvířata rodina dala hned. Nejstarší a nejmladší fenku si ale chtěli nechat. O den později však i tyto dvě psí dámy odešly do péče společnosti.

Chovali je ve tmě

Psi měli asi devět a půl kilo. Byli zablešení a většinu života prožili ve tmě. „Myslíme, že byli zavíráni do tmy – garáže, kůlny a podobně. Psychicky na tom byli špatně, protože neměli žádný přístup k informacím z venku, byli ze všeho paf – z auta, z toho, že někde mluví hodně lidí, z trávy, nebyli zvyklí jíst, rvali se o jídlo, jako kdyby už neměli dostat najíst. Nebyli u nich naplněny základní potřeby,“ uvedla pro Blesk.cz Ája Černá z organizace Dočasky.cz.

Už tou dobou se podle Černé v domácnosti nesvítilo, protože nezaplatili elektřinu. Dneska to podle informací z obce vypadá, že se rodina bude muset i vystěhovat z domu. To by byl už druhý, který by nuceně opouštěla.

Všech šest psů prošlo lékařskou prohlídkou. Rozbory odhalily, že pomoc přišla za pět minut dvanáct. „Zjistilo se, že psi mají slabé všechny orgány – nedostatek na všech úrovních, ledviny téměř nefungovaly, protože byly bez vody, játra bez jídla, krvinky, všechno bylo špatně. První tři psi hned dostali antibiotika a první šel na kapačku, do dvou dnů byl jako nový, začal se radovat,“ popsala Černá. Všechna zvířata byla navíc silně zablešená a měla přerostlé drápy.

Neznámá bakterie

U jednoho ze psů se vracely průjmy a zvracení. Po sérií vyšetření přišla minulý týden zpráva o tom, že tři psi mají v těle v Česku doposud téměř neznámou bakterii a budou potřebovat další léčení. Oproti tomu dvě fenky už mají novou rodinu a jedna je přidělená v dočasné péči.

Celý případ „Kostřičky z Březolup“, jak jej v Dočasky.cz pojmenovali, poukázal i na přístup úřadů. V případě, že za psy nejsou uhrazené poplatky, tak pro starosty neexistují, tvrdí organizace. Dočasky.cz teď uvažují nad tím, že ve spolupráci s právníky vypracují „manuál“ na to, jak by se v podobných případech mělo postupovat. Pokud totiž selžou majitelé zvířete, měl by podle Černé nastoupit starosta dané obce.

Je také pravděpodobné, že rodina, která pomalu čekala na to, až psi zemřou, neunikne trestu. „Pokud se potvrdí, že ta bakterie je z bůh ví čeho a potvrdí se, že v důsledku ní byli psi zbídačení, tak to bude důvod zabývat se tím, že ti lidé nezájmem, v podstatě vlastní nečinností mohli zvířata zabít. Ať už neměli peníze, nebo jim to bylo jedno a počkali by, až umřou,“ dodala pro Blesk.cz Černá. Podle organizace není totiž možné, aby podobní lidé měli další možnost k chovu zvířat, která by mohla dopadnout podobně. Podle Černé je navíc potřeba zlepšit komunikaci mezi úředníky a neziskovými organizacemi.

beny444 ( 11. září 2017 08:48 )

Tak škoda, že Vaše maminka neměla stejný nápad!!

karlos107 ( 11. září 2017 08:47 )

Takové články přímo "miluju" opakující se dvě tři věty buď z názvu článku, nebo ze začátku. To jste na tom tak dementně, že neumíte napsát normální článek vy čuuuráci?? Hlavně že je článek dlouhý,že. Kreténi ..... jinak ke článku...takové lidi nechat ve tmě bez žrádla !!!

Nezadat ( 11. září 2017 08:19 )

Čipování na ho.vno,další vytahování peněz z lidí a nic to nepřinese,přinese to peníze veterinářům a státu.Už ty svi.ně neví jak z nás vyrazit peníze.Majitele takových ztýraných psů bych trestal nepodmíněným trestem na 3 roky na tvrdo a nebyl by tady ani jeden týraný pes.

XLADI ( 11. září 2017 08:02 )

To snad není možný. Čipování psů nebude levné, ale zase bude snadné dohledání tyranů a pokud se pes zaběhne najde se majitel. Nechápu proč si někdo pořídí zvíře a pak se o něj nestará. Když zjistí že ho nechce může ho dát do útulku a pokud se toho bojí může ho dát někde kde ho najdou a ne někam kam skoro nikdo nechodí

Limone ( 11. září 2017 01:36 )

 V tomto případě nevidím zas takovou zrůdnost, jako, když maminka udělá novorozenci z popelnice inkubátor !

Zobrazit celou diskusi