Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psi v části útulků trpí, varuje fotografka Mirka. Někde už pomohla ke změně

Autor: zzu - 
9. července 2017
05:45

Ne všechna zvířata v útulcích se mají dobře, upozorňuje fotografka Miroslava Brázdová svým dílem. Lidem doporučuje, aby si předtím, než začnou některý útulek podporovat, do zařízení zajeli. A porozhlédli se, jak to tam vypadá. Je totiž otázkou, jestli se materiální nebo finanční pomoc dostane až k pejskům, nebo skončí jinde. 

Miroslava Brázdová se snaží zvířatům v útulcích pomáhat už řadu let. Fotí je a pořádá pro ně sbírky. Za dobu své dobrovolnické práce ale odhalila v útulcích i řadu nekalých praktik. Ne vždycky jde pomoc tam, kam má, nebo zvířata žijí v nedůstojných podmínkách. Problém vidí Brázdová v legislativě.

„Chci, aby se i zákonodárci zamysleli a konečně došlo ke změnám v legislativě tak, aby zvířata netrpěla a parazitům neprocházelo jejich hnusné jednání,“ uvedla fotografka a dobrovolnice v jedné osobě.



Podle Brázdové zvířatům často nepomůže ani kontrola Krajské veterinární správy. „Pokud nemá třeba useklou nohu, úředníci nevidí, že je zanedbaná péče. Dobrovolníci tak pak suplují státní úředníky a mnohdy jednají na svou pěst, a to bohužel i nelegálně, jen aby zachránili zvíře z rukou tyrana. Někteří lidé, kteří roky provozují útulky a depozita, podle mého názoru trpí Diogenovým syndromem (syndrom hromadění, pozn. red.),“ zmínila fotografka.

V problematických zařízeních, ve kterých fotila, se podle ní podmínky sice zlepšily, varuje ale předtím, že můžou existovat další místa, ve kterých psi trpí.

Video  Psi v útulku  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...


Na fotografiích, které Miroslava Brázdová vystavila, jsou například zvířata z útulku Žim – Nadace Tlapka, který právě prochází rekonstrukcí. A z útulku Hněvice, který je v současné době uzavřený.

Žim je v rekonstrukci

V útulku Žim pracují na zlepšení. Majitel dostal upozornění na špatné zacházení se zvířaty, následně se tady vyměnili ošetřovatelé a začala rekonstrukce.

„Útulek byl ve špatném stavu, podařilo se nakonec vyměnit ošetřovatele a od 15. března útulek prochází rekonstrukcí a dává se dohromady. Byli tam dva ošetřovatelé, kteří to nechali dojít takhle daleko. Teď se útulek hlídá a je otevřený veřejnosti. Předtím byl zavřený, pouštěli jen do určitých prostor a podobně,“ uvedla Kristýna, která se v útulku stará o adopce a komunikaci s veřejností.

Zájmový chov v Hněvicích skončil

Hněvice už útulek nemají. Na nátlak lidí, podle kterých šlo spíš o množírnu, skončil. „Pán to měl jako zájmový chov, neměl platnou evidenci a nevedl účetnictví, peníze, které dostával, obvykle nešly do psů, ale na jeho exekuce. Množil svoje psy, většina štěňat umírala. Já jsem byla původní dobrovolnice, která uvedla Hněvice do povědomí lidí,“ řekla bývalá dobrovolná spolupracovnice Kateřina. Původní majitel si chce podle Jechové zřídit podobné zařízení jinde.

Zvířata nakonec našla v bezpečí, jakkoli Brázdová do útulku osobně nepřišla. Pouze požádala zdejší dobrovolníky o to, aby jí zaslali fotografie. „Znám Mirku jen přes Facebook, v Hněvicích nikdy nebyla, jen mě poprosila o fotky, aby je mohla uveřejnit na plakátu v boji proti pofiderním útulkům,“ dodala Martina, druhá ze zdejších dobrovolnic.

bibijana ( 9. července 2017 08:50 )

Tak ty by ses psům věnoval,až budou lidi zabezpečeni.Péče o zvířata, za které je člověk zodpovědný, jsou zbytečně vyhozené peníze? A co ten váš z.a.s.r.a.n.ý sport, do kterého jdou miliardy a co to zbrojení za miliardy? To ti nevadí?????

bibijana ( 9. července 2017 08:47 )

Že v útulcích psi trpí je naprostá pravda!Je to byznis, vytáhnout z citlivých lidí peníze,které na důstojnější život psů nikdy nejdou.Zákonodárcům jsem mnohokrát psala, aby útulky byly převážně státní,ty soukromé pod přísnou kontrolou.A žádné klece.Pes je zvíře, které umí žít ve smečce.A financování útulků?Zvýšit poplatky ze psů,ale ne,že by výtěžek šel do obecních kas rozpočtů,jak tomu je.Tam jsou vybrané peníze použity na jiné účely.Obce vybírají,někde ani ne,hlavně u množíren psů.O nalezené psy se stejně nestarají.A když,tak psi skončí zavřeni v malých klecích městské policie na několik dnů bez venčení-viz.záchytný kotec Vracov(rozměry 1.5x1.5 m).

mesalina ( 9. července 2017 07:50 )

ale o tom je přece článek a paní na to upozorňuje...

Kominik ( 9. července 2017 06:52 )

Ne všichna zvířata v útulcích se mají dobře, upozorňuje fotografka Miroslava Brázdová Milá paní Brázdová, tady nejde o ty hafany, tady jde hlavně o velký byznys na kterém parazitují určití rádoby milovníci pejsků a koček!

Zobrazit celou diskusi