„Úklid chodníků zajišťuje Technická správa komunikací a jednotlivé městské části. Pokud majitelé psů nechají po svých mazlíčcích nepořádek, jde o znečišťování veřejného prostranství a o porušení vyhlášky o čistotě,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Stížnost nebo důkaz

Kromě vzkazu na chodníku existují ještě dvě řešení, možná účinnější řešení, která můžete využít ve svém boji za čisté ulice. První z nich je možnost obrátit se přímo na Technickou správu komunikací hlavního města Prahy nebo danou městskou část, a to buď vyplněním formuláře na webu, nebo zavoláním.

„Při zvýšeném výskytu psích exkrementů v dané lokalitě se mohou občané telefonicky obrátit na pracovníky Odboru správy veřejného prostranství a zeleně nebo zaslat upozornění na e-mail uklizime-petku@praha5.cz,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.
Po oblevě se v ulicích Prahy vyrojily psí výkaly.
Autor: Daniel Vitouš

„Pokud lidé registrují zvýšený výskyt psích exkrementů ve své ulici, ať se obrátí na odbor životního prostředí Úřadu MČ Praha 8, který může podle toho upravit plán údržby,“ prozradil redakci Blesk.cz místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO).

„Občané se mohou v tomto i jakémkoliv jiném případě obracet na úřad městské části a mohou k tomu využít formulář na webových stránkách, napsat na adresu informace@praha12.cz, obrátit se přímo na odbor životního prostředí či nově využít oficiální mobilní aplikaci Praha 12 v mobilu, kde mohou využít funkci Závady,“ informoval ve svém vyjádření radní pro životní prostředí Prahy 12 Robert Králíček (ANO).

„Pražané mohou zavolat na naši speciální infolinku, nazvanou Ulice Prahy 2, na telefonní číslo 800 879 222, kdy se dovolají na odbor životního prostředí,“ popsala postup mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová.

Také ostatní oslovené městské části v Praze dodávají, že výskyt psích exkrementů řeší a snaží se je odklízet co nejefektivněji, v případě nevychovaných majitelů, kteří po svých mazlíčcích neuklízejí nikdy, je to ale nerovný boj.

Kdo to byl?

Druhou možností, kterou Pražané mají, je možnost nahlásit konkrétní osobu, která po svém psovi neuklízí. Úřad má za tento přestupek možnost ukládat pokuty. V takovém případě ale musejí lidé počítat s tím, že pro usvědčení je potřeba zajistit dostatek důkazů.

Po oblevě se v ulicích Prahy vyrojily psí výkaly.
Autor: Daniel Vitouš
Psi si přitom nevybírají a nepořádek po nich zůstává prakticky kdekoliv. „Třeba u nás v ulici Na Stráži přímo před naším domem jsou na trávníku psí exkrementy, přitom hned vedle je k dispozici koš a zásobník se sáčky. Praha 8 sice uklízí chodníky od psích exkrementů nad rámec běžné údržby, ale je to jako boj s větrnými mlýny,“ postěžoval si redakci místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner. „Spíš je to o tom, že pejskaři většinou venčí své domácí miláčky kolem svých domovů, a měli by se sami od sebe snažit, aby psích exkrementů bylo v okolí jejich bydliště co nejméně. Je přece logické, že každý chce žít v příjemném prostředí nejenom u sebe doma, ale i v nejbližším okolí kolem domu,“ přidal se k apelu tiskový mluvčí Prahy 9 Jiří Houdek.

Exkrementy i vysávají

Do boje s exkrementy se městské části vydávají prakticky neustále. Praha 1 má vytipované problémovější místa a ulice, centrum metropole se ale podle úřadu musí uklízet denně, zvláštní službu na zavolání proto neprovozuje.

Po oblevě se v ulicích Prahy vyrojily psí výkaly.
Autor: Daniel Vitouš
V Praze 4 se nachází více než 600 odpadkových košů, u kterých si lidé mohou brát zdarma sáčky. „Někteří lidé spoléhají na to, že v zimě jejich prohřešek skryje sníh, jakmile sníh roztaje, nevypadá to hezky. Lidé, kteří si pořizují psa, musí vědět, že za něj mají odpovědnost. O boj tady v žádném případě nejde, snažíme se především o výchovu a prevenci,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Bigas.

„Zaměřujeme se převážně na prevenci, a to postupným rozšiřováním počtu košů na psí exkrementy a rozdáváním sáčků na exkrementy zdarma na recepcích našeho úřadu. V neposlední řadě zajišťujeme ve vybraných ulicích i jejich úklid pomocí vysavače,“ dodala k tématu mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.

Jak Pražané (ne)uklízejí po svých mazlíčcích? Podívejte se:

Fotogalerie
12 fotografií