Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prima má opět problém s vyvážeností: Reportáž o burkinách byla zřejmě zaujatá

Video se připravuje ...
Autor: mah - 
10. srpna 2017
19:40

Televize Prima před měsícem odvysílala pořad, který ji může přijít draho. Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) se nelíbila reportáž o burkinách. Ta podle Rady byla neobjektivní a divákům podsouvala předem vytvořený názor. V reportáži podle RRTV chyběly legitimní zdroje a přesné informace. Jak upozornil server Lidovky.cz, nejde o prví provinění televize Prima.

V reportáži, kterou televize Prima odvysílala 10. července, informovala o muslimkách, které se koupaly v čestlickém akvaparku v takzvaných burkinách. Podle RRTV televize o situaci neinformovala objektivně a vyváženě.

Rada Primě vytkla, že reportáž divákům podsouvá předem připravený názor. Divák podle RRTV měl získat pocit, že se ženy v bazénu koupaly v obyčejném oblečení a nikoliv v plavkách. „Takovýto závěr je zřejmý jak z celkového rámování reportáže, tak její výstavby i oslovených zdrojů informací,“ stojí ve zdůvodnění k zahájení řízení s televizí.

Podle RRTV reportáž pracovala pouze s názorem jedné strany, kterou představoval nejmenovaný zdroj a podporovatelka organizace Islám v ČR nechceme.

Dohromady s tím, že se reportér oděl do mnišské kutny, ve které zamířil do akvaparku, reportáž působí, jako že se ženy nekoupaly v burkinách, ale v obyčejných šatech. To doprovází komentář o tom, že takové koupání je podle hygieniků nebezpečné. Jediný zdroj, který se RRTV zdál legitimní, je v celé reportáži upozaděn.

Nejde o první prohřešek

Rada se proto rozhodla s Primou zahájit správní řízení. Reportáž podle RRTV byla konstruována tak, aby koupající se muslimky prezentovala jako něco, čeho by se diváci televize měli obávat. Televize tak za reportáž pravděpodobně dostane pokutu.

Podle serveru Lidovky.cz je možné, že RRTV případ odloží. To ale podle serveru není pravděpodobné, jelikož se televize manipulace dopustila již v minulosti. Naposledy se dostala do hledáčku RRTV loni v březnu kvůli informování o iráckých uprchlících. 

Burkiny nejsou pouze muslimskou záležitostí. Na trh je uvedla libanonská podnikatelka Aheda Zanettiová. Plavky, které zakrývají většinu těla kromě obličeje, dlaní a chodidel, si však oblíbily i ortodoxní židovky nebo ženy, které se z různých zdravotních důvodů nechtějí vystavovat slunečnímu záření.

VIDEO: I muslimské ženy umí pobláznit móda: