Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud: Burkiny z pláží ve Francii nezmizí. Postavil se za ně i muslimský starosta

Autor: mb - 
26. srpna 2016
15:10

Francouzský soud pozastavil zákaz nošení burkin na plážích. Definitivní soudní verdikt o zákazu zavedeném v některých městech teprve padne. Ostře se proti zákazu vymezil starosta Londýna Sadiq Khan (45). Sám je prvním muslimem v historii země, který se stal starostou hlavního města Británie. Podle syna pákistánských imigrantů si Francouzi „nemohou dovolit říkat ženám, jak se mají oblékat“. Zákaz takzvaných burkin zavedla některá francouzská města, nařízení odůvodnila tím, že oděv „odporuje sekulárním hodnotám republiky“.

„Zastávám zcela jednoznačný názor. Nikdo nemá právo ženám říkat, co mohou a nemohou nosit. A basta. Není na tom nic složitého,“ zkritizoval Sadiq Khan francouzský přístup a vzápětí pochválil britský systém. „Neříkám, že jsme už bezchybní, ale jedna z dobrých věcí na Londýně je to, že jinakost nejen tolerujeme, ale respektujeme ji, přijímáme ji a oslavujeme ji,“ tvrdí londýnský starosta Khan.

Zákaz burkin na plážích ve Francii vyvolal v sousední Británii dokonce protesty. Před francouzským velvyslanectvím spojili síly muslimové a feministky, dav následně kritizoval zákaz burkin.

„Tento protest jsme uspořádali jako výraz solidarity se všemi muslimskými ženami, nejen ve Francii, ale po celém světě. Zákaz burkin odporuje hodnotám Francie, která vyznává volnost, rovnost, bratrství. Jestliže žena může odhalovat své tělo, proč by neměla mít právo ho zahalit?“ říká jedna z organizátorek Fariah Syedová. „Francouzská vláda tvrdí, že bojuje proti útlaku a sama se stala tou, která utlačuje,“ dodává Syedová.

Exprezident Sarkozy: Burkiny jsou provokace

Odpor proti burkinám však zůstává mezi politickou elitou ve Francii poměrně silný. Bývalý exprezident Francie Nicolas Sarkozy (61), který nedávno zahájil předvolební kampaň a doufá ve znovuzvolení, nazval burkini „provokací“, která „vězní ženy za látkou“. Burkini by dle Sarkozyho měly být zakázány v celé Francii.

Připomeňme, že debatu o burkinách rozvířil snímek z tohoto týdne, kdy čtyři po zuby ozbrojení policisté na jihu Francie přinutili muslimku, aby se přede všemi svlékla. Fotografie vzbudily velké emoce nejen v muslimské komunitě, ale i mezi ochránci ženských práv.