Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zateplujete budovu? Pozor na rorýse, za zazdění hrozí pokuta až milion korun

Autor: zzu - 
14. srpna 2017
15:05

Při zateplování budov se mohou majitelé od dubna do srpna setkat s překvapivým problémem. Tím je ochrana ohrožených živočichů, jako je například rorýs či netopýr. Stavební firma totiž během pokládání izolace musí myslet i na tato zvířata, jejichž hnízdo či úkryt nesmí „zazdít“. Pokud by to udělala, hrozí realizátorovi pořádná pokuta. U fyzických osob to může být sto tisíc, u právnických až milion korun. I přes kontroly a sankce ale například v Praze stavy rorýsů klesly o polovinu.

„Rorýs patří mezi zvláště chráněné druhy. Obecně je to tak, že všechny druhy ptáků v Evropě jsou chráněné, to znamená, že se nesmí svévolně zabíjet nebo jim ničit hnízda,“ uvedl ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Ornitologové se snaží primárně o to, aby se případné stavební úpravy budov plánovaly takovým způsobem, který nezasáhne do hnízdění ptactva. Ideálně by měla být hnízdiště rorýsů zachována.

„Ve valné většině případů je to možné, nevadí to rekonstrukci, je potřeba postupovat správným způsobem. Pokud to možné není, tak v tom případě je potřebné vyvěsit náhradní hnízdiště, takže budky. Ale pokud se vše připraví dopředu už v rámci dané stavby, tak to není problém. Úpravy lze udělat k všestranné spokojenosti, je potřeba se na to nevykašlat, včas postup řešit a naplánovat,“ popsal problematiku Vermouzek.

Samy stavební firmy se s ochranou ptactva setkávají dnes a denně. „S problematikou se setkáváme. Ten problém je potřeba řešit. Respektive ve všech podmínkách například dotačních programů na úspory energie, jako je třeba Nová zelená úsporám nebo Regionální dotační program, je podmínka splnění nebo následování metodického pokynu, jak pro rorýse, tak pro netopýry, protože v obou případech může být daný habitat nějakým způsobem poškozen,“ popsal ředitel společnosti Šance pro budovy Petr Holuba.

Pomůže pauza i trubky

Každý stavebník, který renovuje dům, musí podmínky dodržet. „Ve výsledku už jsme se nesetkali s problémem, že by to nebylo dodrženo. Metodický pokyn vydalo ministerstvo životního prostředí. Asi dostatečně pokrývá celou problematiku, a kdo jej následuje, ten potom nepůsobí žádnou škodu rorýsům,“ uvedl Holub.

Podle něj je v podstatě potřeba dodržet dvě věci. Pokud zrovna rorýsi hnízdí, tak se musí přerušit stavební práce. A pokud je na daném domě hnízdiště, aplikují se do zateplení speciální trubky tak, aby ptáci mohli ve zrekonstruované fasádě znovu hnízdit. „To jsou dvě opatření, která někdy mohou částečně komplikovat práce, ale v zásadě to není nic složitého,“ dodal Holub. 

Inspekce ukládá pokuty

Ne všechny stavební firmy či majitelé budov to ale vidí obdobně, někteří tak vyhlášku obcházejí. I z toho důvodu v posledních letech musela Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) několikrát zasahovat. 

„Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) od roku 2015 do současné doby vydala celkem 14 pokut za zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněného druhu rorýse obecného v celkové výši 338 tisíc korun. V uvedeném období vydala ČIŽP také tři rozhodnutí o zastavení škodlivé činnosti (ke škodlivému zásahu ještě nedošlo, ČIŽP pouze nařídila činnost zastavit a nemusela pokutovat). Pokutovanými subjekty jsou většinou stavební firmy, které provádějí rekonstrukci domů v době hnízdění rorýsů,“ uvedla mluvčí ČIŽP Jana Jandová pro Blesk.cz.

V metropoli létají vzácné druhy!

Video  Praha vyniká v počtu ptáků! V metropoli létají vzácné druhy!  - Matěj Smlsal, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Zničená hnízdiště, zazdění ptáci

Přese všechnu snahu ale ptáků rapidně ubývá. Zpráva ornitologů říká, že v Praze za několik minulých let i kvůli zateplování zmizela polovina populace rorýsů.

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny a podle pozdější vyhlášky přitom hrozí v případě porušení pravidla fyzickým osobám, které ptáky například zazdí, pokuta až sto tisíc. Firmy to mají horší. Tady se sankce může vyšplhat až k milionu. Zvláštní důraz na ochranu je potom kladen v době hnízdění. To je v období od 20. dubna do 10. srpna.

Vyrobte si krmítko pro ptáky za pět minut a skoro zadarmo! 

Video  Vyrobte si krmítko pro ptáky za pět minut a skoro zadarmo!  - Irena Sládečková
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi