Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chobotnice, Maršmeloun, Zlaté vejce: Znáte návrhy architektů, které rozdělily Prahu?

/
  • Pamatujete si architektonické návrhy, které zatím nebyly zrealizovány a rozdělily společnost?
    6. února 2017 ● 17:15

    V Praze za poslední roky došlo k architektonickým návrhům, které rozdělují laickou i odbornou veřejnost. Někteří lidé odvážné projekty vnímají jako vizionářské stavby, které v budoucnu ozdobí naši metropoli, zastánci konzervativnějšího přístupu ctí staré pořádky a novodobé vizualizace si ve staropražské zástavbě nedovedou představit. Pojďme si společně připomenout, co všechno se objevilo v plánech pražských architektů za poslední dobu, a připomeňme si také zavrhnuté projekty, které se nakonec nikdy nepostavily.

  • 1.

    Zlaté vejce

    Na konci ledna uveřejnila městská část Praha 1 svůj záměr pro budoucí stavbu Pavilonu Slovanské epopeje. „Zlaté vejce“ by se mělo dle návrhu nacházet na vltavském nábřeží u Štefánikova mostu. Odvážné vizualizace odhalují budovu vycházející ze slovanské mytologie, její stavba by vyšla odhadem na 184 milionů korun. Podle vyjádření místní radnice tím Praha 1 chce rozdmýchat veřejnou debatu nad konkrétními možnostmi umístění velkolepého výtvarného díla Alfonse Muchy v hlavním městě.

    Vizualizace Pavilonu Slovanské epopeje na nábřeží Prahy 1
    Autor: neoVISUAL.cz

  • 2.

    Nová koncertní síň

    Kapacita Rudolfina pro koncerty vážné hudby nestačí. Sál v historické budově na náměstí Jana Palacha bývá zpravidla beznadějně vyprodaný na měsíce dopředu. Praha proto volá po stavbě nové haly, která by splňovala požadavky takového prostoru v 21. století. V současnosti není rozhodnuto o definitivní podobě budovy, jisté není ani její umístění. Ve hře jsou lokality jako Klárov, Vltavská, Smíchovské nábřeží nebo park Lannova. „Nové Rudolfinum“ by mohlo začít Praze sloužit roku 2025, podle odhadů bude stavba stát 2,5 miliardy korun.

    Návrh budovy nové koncertní síně na ostrově Štvanice
    Autor: Ondřej Císler

  • 3.

    Ruské kolo na Smíchově

    Záměr vybudovat novou dominantu smíchovského nábřeží se objevil v loňském roce. Ruské kolo mělo dle původních plánů na místě stát začátkem letošního roku, atrakce za 200 milionů korun měla sahat do výšky 60 metrů a poskytnout tak nový panoramatický výhled na Prahu. Památkáři se v minulém roce nechali slyšet, že stavbu nepovolí, a negativně se o ní vyjádřila i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Městská část Praha 5 předala projekt investorovi, který má do 1. listopadu čas pro předložení pravomocných souhlasů ke stavbě, jinak zanikne smlouva.

    Ruské kolo na Smíchově má být dle původního plánu 60 metrů vysoké.
    Autor: Dutch Wheels

  • 4.

    Bytový dům „maršmeloun“

    Stavba nedaleko Anežského kláštera v ulici U Milosrdných je v plánu už mnoho let. Projekt kvůli své bílo-růžové barvě zlidověl jako „maršmeloun“. Výrazný vzhled domu ve vizualizaci ještě podtrhává sestavení oken, které tvarem připomíná „smajlíky“. Poslední zprávy z konce loňského roku vzhledem k této kontroverzní stavbě říkají, že památkáři potvrdili kladné stanovisko k tomuto záměru s tím, že stavba v této lokalitě není rušivým elementem.

    Barevná budova „maršmeloun“ v historickém centru Prahy vyvolala vlnu nevole.
    Autor: Vizualizace architekta Zdeňka Fránka

  • 5.

    „Lední medvěd“ na Vítězném náměstí

    Budova LINE společnosti PPF miliardáře Petra Kellnera, které lidé přezdívali „Lední medvěd“, měla stát na Vítězném náměstí v Praze 6. Rozměrná polyfunkční budova by výrazně změnila celý vzhled oblasti „Kulaťáku“. Právě proti takzvanému koeficientu zastavěnosti v minulosti protestovala veřejnost i část odborníků. Tento projekt se nakonec zařadil mezi ty, které skončily „na papíře“ a jejichž existence zůstala pouze ve vizualizacích.

    Takto měla vypadat budova Ledního medvěda v Praze 6.
    Autor: Viteznenamesti.cz

  • 6.

    „Temelín“ Břevnov

    V Břevnově pokračuje snaha o rozšíření Radimovy ulice, kde se nachází takzvaný „břevnovský mrakodrap“. Jde o obytný dům z počátku 20. století, který měl odstartovat rozšiřování městské zástavby v oblasti. Po více než 100 letech od jeho postavení ale dům stále stojí o samotě, a tak nyní vznikají různé vizualizace možných novostaveb ve zdejším prostoru tak, aby došlo k rozvoji lokality. Jedním z návrhů je také kruhovitá věž, kterou někteří odborníci označují jako „Temelín na Praze 6“. V anketě návrhů developerských projektů se tato varianta umístila na druhém místě a není vyloučeno, že by mohlo dojít i k realizaci této stavby.

    Praha 6 uspořádala anketu, které se účastnily různé architektonické návrhy v oblasti Radimovy ulice v Břevnově.
    Autor: MČ Praha 6

  • 7.

    Kaplického chobotnice

    Zřejmě nejdiskutovanější nerealizovanou stavbou v Praze za poslední roky je návrh „chobotnice“ architekta Jana Kaplického. Budova se měla objevit na Letenské pláni, kde by fungovala jako Národní knihovna. Veřejnost i zástupci z řad politiků tehdy vizualizace plánované stavby ostře kritizovali. Stavba měla na pláni stát roku 2012, její realizace ovšem byla ukončena už roku 2008.

    646385:full:true:true

    Prohlédněte si vizualizace všech uvedených projektů ve fotogalerii:

    Fotogalerie
    56 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy