Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další otřesy na Kosu i v Bodrumu: „Nejezděte sem,“ vzkazuje Josef

Autor: ČTK, ula - 
22. července 2017
17:21

Po pátečním zemětřesení, které si na řeckém ostrově Kos vyžádalo dva lidské životy a asi 120 zraněných, seizmologové upozornili, že v příštích týdnech a měsících lze očekávat slabší následné otřesy. To potvrzuje i Josef (20), který s přáteli tráví dovolenou poblíž města Bodrum v Turecku. I tam pocítili silné otřesy a cítí je doteď.

Josefa a jeho přátele zemětřesení shodilo z postelí, rozsypaly se jim kufry a při útěku z hotelu došlo i na zranění. „Házelo to tak, že kamarád narazil o roh postele a poranil si nohu,“ popsal Josef Blesk.cz a dodal: „Nebylo to nic hezkýho, i dneska jsme raději spali na pláži.“

Podle Josefa jsou navíc stále cítit slabé otřesy, minimálně každé 4 hodiny.

Seizmologové upozornili, že „dotřesy“ lze očekávat v příštích týdnech a měsících.

„Nedoporučuju sem jezdit,“ řekl Josef rozhodně. „Neříkám, že bych se sem už nevrátil, ale chci už jet domů, všichni jsou tu vystresovaní,“ uzavírá.

Zemětřesení v Řecku:

Kos se pomalu vrací do normálu

Agentura DPA dnes s odvoláním na řeckou pobřežní stráž informovala, že do malého přístavu Kéfalos na západní straně ostrova přijel z pevniny první trajekt a situace na Kosu se tak vrací k normálu. Kvůli škodám, které otřesy napáchaly v přístavu ve městě Kos, se nyní bude používat Kéfalos.

Lidé spali i dnes venku

Stovky místních lidí i turistů přespaly z pátku na dnešek v parcích, olivových hájích nebo v autech. Podle řeckých úřadů je poničeno méně budov, než by se u zemětřesení o síle 6,6 stupně očekávalo. Škody jsou na asi devíti desítkách budov. Kvůli lehkých škodám zůstane na několik dnů uzavřeno místní archeologické muzeum.

Nejvíce zasažené bylo historické centrum města Kos. Tam v pátek přišel o život jeden občan Turecka a jeden Švédska. Otřesy tu silně poničily jeden kostel, dvě mešity a několik barů. Na Kosu pobývají také stovky českých turistů. Podle informací jednotlivých cestovních kanceláří byli všichni v pořádku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rada42 ( 23. července 2017 06:00 )

Češi vyvážejí miliardy za hranice , jen aby se chlubili kde všude byli - a mají z toho jen stres ,problémy a prázdnou kapsu ...

11karel11 ( 22. července 2017 23:46 )

Pojedou jinam, prachy na to mají.

kardinal25 ( 22. července 2017 19:55 )

tomu rikam dovolena v pr.deli

Zobrazit celou diskusi