Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi na Kosu vybíhali z hotelu ve spodním prádle. Tereza: Postel strašně skákala

Autor: ula, ČTK - 
21. července 2017
10:40

Klienti českých cestovních kanceláří by měli být podle dosavadních zpráv na řeckém ostrově Kos a v Turecku jsou po nočním zemětřesení v pořádku. Zemětřesení i zažila i Tereza, která je Kosu s manželem a dětmi. Podle ní všichni hoteloví hosté raději strávili noc na lehátkách mimo budovu. Personál hotelu ale s hosty nijak nekomunikoval. Někteří museli kvůli podezření na narušenou statiku opustit urychleně pokoje jen v pyžamech a spodním prádle.

Tereza je na Kosu s manželem a dětmi. V pátek ráno měli odletět domů, let se jim ale kvůli zemětřesení opozdil.

Blesk.cz: Kdy jste pocítili první otřesy? Co se dělo potom?

Tereza: Po půlnoci, krátce před usnutím. Myslela jsem si, že mi manžel třese s postelí, než jsem si uvědomila, o co jde. Znovu jsme usnuli, ale pak to s námi začalo zase házet. Takže jsme vytáhli děti a šli jsme ven, stejně jako ostatní. Někteří pak spali venku na lehátkách, další panikařili. Ti, kteří byli v hotelovém baru po prvních otřesech, běželi za dětmi, které spaly na pokojích. Házelo to s námi jak na lodi, přátelé od nás ze zájezdu měli na pokojích rozbité skleničky a když šli po schodech, tak i upadli. Další houpání jsme cítili ještě kolem sedmé ráno.

Jeden řecký animátor z našeho hotelu, byl v noci na jiném hotelu a popsal, že tam padalo úplně vše, skříně, lidé vybíhali nahatí ven. V baru, kam často chodí, někdo zemřel.

Personál vám řekl, abyste hotel opustili?

Ne, vůbec žádná komunikace z jejich strany. Nikdo nic neřešil, nechali to na lidech. Ráno se v poklidu začala servírovat snídaně, ale to jsme si nabrali jídlo a raději jsme vyšli ven, abychom byli mimo budovu.

Jaká je situace teď?

Češi, kteří přiletěli ve čtvrtek nebo v pátek, si okamžitě začali shánět letenku zpátky domů, bojí se. Všichni jsou před hotelem na lehátkách. V našem hotelu byla vylitá voda z bazénu, popraskané mřížky, na zemi pukliny, všechno zboží v hotelových prodejnách bylo popadané.

Myslíte, že v pátek odletíte?

Měli jsme letět už ráno, cestovka nás převezla na letiště, zavazadla nám už odbavili. Ale je tu strašný chaos, někteří lidé utekli v panice z hotelu a nechali tam letenky a ty nepouštějí dovnitř. Teď nám řekli, že nás převezou do hotelu, kde bude občerstvení a v 5 bychom měli snad odletět. Jsem ráda, že odlétáme.

Z hotelu jen v pyžamu

Další podrobnosti přicházejí z cestovních kanceláří. „Všichni klienti jsou v pořádku,“ řekl marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. Cestovní kancelář má na Kosu a v tureckém Bodrumu stovky klientů. Problémy podle něj nastaly pouze v hotelu Ramira, kde po zemětřesení popraskaly zdi. Hosté byli evakuováni, dokud budovu neprohlédne statik. „Klienti byli venku v pyžamech, ve spodním prádle, měli uvnitř věci,“ popsal situaci Zíma. Statik nakonec povolil, že se mohou do hotelu vrátit.

S podobným problémem se v noci potýkali i někteří klienti cestovní kanceláře Blue Style. „Lidé, kteří byli ubytovaní ve velkých hotelech, byli odvezeni mimo prostory hotelu a poté se zase vrátili zpátky na pokoje,“ řekl mluvčí kanceláře Václav Nekvapil. V pořádku je podle něj všech 350 klientů na Kosu.

V pořádku jsou také klienti cestovní kanceláře Fischer. Podle jejího mluvčího Jana Bezděka postihlo zemětřesení zejména hlavní město ostrova Kos, zatímco z oblastí s hotely pro turisty nejsou hlášeny větší škody. Hotely jsou navíc podle něj stavěny s ohledem na riziko zemětřesení. Cestovní kancelář zaznamenala ráno zvýšený počet dotazů na své call centrum, které se týkaly aktuální situace na místě.

Také klienti cestovní kanceláře Alexandria na Kosu jsou v pořádku. „Zranění zatím žádná hlášená nemáme, delegátka se s klienty postupně kontaktuje,“ řekl mluvčí kanceláře Petr Šatný. Zemětřesení podle něj zasáhlo hlavně sever a severovýchod ostrova a hlavní město Kos. Menší vlna do některých hotelů přinesla vodu, uvedl.

Problémy s odlety i přílety

Zemětřesení způsobilo problémy především turistům, kteří dnes na ostrov nebo z ostrova cestují. Letiště bylo dočasně mimo provoz a podle Zímy byly páteční lety posunuty o sedm hodin. „Letiště na Kosu už je ale zprovozněno a klienti by měli být odbavováni podle původního plánu. Situace se ale může měnit. Pokud došlo k posunu odletů u jiných leteckých společností, dá se předpokládat, že to s odlety trošku zamíchá,“ uvedl Zíma z Exim Tours. Kanceláře Alexandria se tyto problémy netýkají, odlety má v neděli a ve středu.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je zatím předčasné odhadovat, zda bude mít zemětřesení vliv na zájem turistů o cesty do oblasti. Bude záležet na míře postižení místní infrastruktury a zejména na tom, zda se budou otřesy opakovat, nebo zda šlo o ojedinělou událost.

Podle dřívějších informací českých cestovních kanceláří se řecký ostrov Kos v posledních dvou letech potýkal s propadem zájmu, ale dokázal se nejrychleji vzpamatovat. Počty rezervací na léto tam letos meziročně několikanásobně stouply. O dovolenou v Turecku naopak čeští turisté velký zájem nemají.

lejdynka ( 21. července 2017 12:19 )

Já bych tak přísná nebyla. Nejsme na zemětřesení zvyklí, je to pro nás velká neznámá. Když jsem ho poprvé zažila ve střední Americe, taky jsem se hodně bála a ze začátku vůbec nepoznala, o co jde. Postel mi zrovna neskákala, ale nepříjemně se houpala a posouvala, okna drnčely... no nic moc, pocit strachu je nepříjemný.

Zobrazit celou diskusi