Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Silné zemětřesení v Řecku: Na ostrově Kos zemřeli nejméně dva lidé

Autor: ČTK ljš, pet - 
21. července 2017
09:00

Nejméně dva lidské životy a 120 zraněných si na řeckém ostrově Kos v Egejském moři vyžádalo zemětřesení o síle 6,7 stupně, které v noci na pátek zasáhlo oblast poblíž ostrova. Podle místních úřadů jsou oběti z Turecka a Švédska. Podle starosty Kosu otřesy způsobily i značné materiální škody na budovách a v přístavu, někteří čeští turisté strávili noc mimo hotely. Zemětřesení zasáhlo rovněž ostrov Rhodos a postiženo je i turecké letovisko Bodrum, kde zdravotníci podle stanice CNN Reuters ošetřili na 70 zraněných.

České ministerstvo zahraničí nemá žádné informace o českých obětech zemětřesení ani na Kosu, ani v Turecku. „Zatím se nám neohlásil žádný Čech s tím, že by měl nějaké problémy,“ řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Ministerstvo podle ní rozesílá SMS zprávy lidem zaregistrovaným v systému DROZD, ve kterých jsou i kontaktní údaje na české úřady pro případ problémů.

Starosta Kosu Giorgos Kyritsis řekl, že „zbytek ostrova nemá žádný problém, jenom hlavní město“. Potvrdil informaci o dvou mrtvých, řekl, že to byli cizinci, ale jejich státní příslušnost neuvedl. Zemřeli zřejmě, když se v baru zřítil strop.

Počet zraněných podle Giorgose Halkidiose z místní správy přesáhl stovku. „Dva či tři jsou ve vážném stavu,“ dodal. Zdroje z nemocnice v Kosu uvedly, že asi 20 raněných má zlomeniny.

Zboží padalo z regálů Zboží padalo z regálů | Twitter

Otřesy na Rhodu

Otřesy pocítili lidé i na Rhodu. „Trvalo to dlouho, okamžitě jsem s dětmi vyběhla z hotelu,“ řekla novinářům turistka Sylive Jannotová. Na záběrech řecké televize je vidět zdi sesuté na stolky před kavárnami a restauracemi.

Centrum otřesů bylo sice poblíž Bodrumu, ale nejvíce škod je zatím hlášeno z Kosu, kde se podle televize utrhla část nábřeží. Zemětřesení mělo podle řeckého úřadu pro mimořádné události sílu 6,3 stupně, jeho centrum bylo v hloubce deseti kilometrů a ve vzdálenosti asi 11 kilometrů od nejblíže obydleného města. Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) sílu otřesů změřilo na 6,7 stupně. Podle řeckých zdrojů pocítilo záchvěvy země nejméně 200 tisíc lidí.

Úřady vydaly upozornění na možnost cunami. Svědci popisují vysoké vlny, které zřejmě poškodily nábřeží. Úřady doporučily vyhnout se plážím a uchýlit se do bezpečí na výše položených místech. V Bodrumu poškodila několik obchodů vzedmutá hladina moře, kterou zaznamenali i na Kosu. Turecké úřady varovaly veřejnost před následnými otřesy.

Podívejte se na video z Kosu po zemětřesení:

Odlet na Kos se turistům protáhl

Záchranáři na Kosu prohledávají trosky, zda pod nimi nejsou uvězněni lidé, které otřesy zastihly uprostřed noci, a pomáhá i armáda. Dva mrtví přišli o život v přístavním baru, kde se zřítil strop, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní zdravotníky a hasiče.

Zemětřesení ovlivnilo i letecké spojení. Na Kosu kvůli němu bylo několik hodin uzavřeno letiště. Z Prahy ve stanovený čas neodletělo letadlo, které mělo startovat v 4:40 českého česu, a zpožděný byl i ranní spoj z Brna se startem v pět ráno. Do Česka by se měla dopoledne vracet dvě letadla - jedno do Prahy s plánovaným příletem v 11:15 českého času a další do Brna o pět minut později. Obě ale budou zpožděná.

Evakuace hotelu kvůli popraskaným zdím

Klienti CK Exim Tours a Alexandria na Kosu a v Turecku jsou v pořádku. Problémy zatím nastaly v jednom z hotelů, evakuován byl kvůli popraskaným zdem.

V Egejském moři jsou zemětřesení poměrně častá. Minulý měsíc pobřeží na západě Turecka a řecký ostrov Lesbos postihlo zemětřesení o síle šesti stupňů, které si na Lesbu vyžádalo jednu lidskou oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Jedinou obětí byla 57letá žena, kterou zavalily trosky jejího domu. V případě Turecka se otřesy dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí.

Obě země zažily i horší katastrofy. Více než 600 lidí zemřelo na východě Turecka v říjnu 2011 při zemětřesení o síle 7,2 stupně. V roce 1999 dvě mohutná zemětřesení zabila na 20 tisíc lidí na hustě obydleném severozápadě Turecka. V témže roce v Řecku si 143 životů vyžádalo zemětřesení o síle 5,9 stupně.

Byli jste svědky zemětřesení na Kosu? Ozvěte se nám na tip@blesk.cz nebo na tel. 724 014 586.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne100 ( 21. července 2017 15:09 )

Konečně zas o jednu mešitu méně.Ty český muslimský zoufalci by tam měli jet a pomoct jim postavit novou.Naše vláda jim určitě na ni přispěje.Hlavně opilec Halík místo toho jeho žvanění tady ať jim dá ze svých nakradených peněz nějaký bakšiš a může tam už zůstat.

Jamamoto ( 21. července 2017 14:19 )

Jsi mé úzko, jsi krev z řezných ran, ačkoliv nechci, jsi ve mě uschován, jsi zvuk když padnou minarety, slzy múz. Tomáš Klus

Hexendorf ( 21. července 2017 14:03 )

 Ty Vase trapne komentare..jste fakt ***i

msml20 ( 21. července 2017 13:09 )

Předpokládám, že to bylo myšleno jako vtip. Jinak my tam letíme za deset dní na dva týdny. Tak snad už se nic nestane.

kardinal25 ( 21. července 2017 13:02 )

zas o par mohamedanu min....

Zobrazit celou diskusi