Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Silné zemětřesení zabíjelo v Řecku. Zasáhlo i turisty v Turecku

Autor: ČTK, deb - 
12. června 2017
20:39

Citelné zemětřesení, které překročilo šestý stupeň intenzity, zasáhlo v pondělí odpoledne řecko-turecké pomezí. Pocítili ho i obyvatelé největšího tureckého města Istanbulu a řecké metropole Atén. Zemětřesení si vyžádalo jednu oběť, deset zraněných a rozsáhlé hmotné škody. Podle českého ministerstva zahraničí nepostihlo nikoho z českých občanů, kteří jsou v Řecku nebo v Turecku.

Ohnisko otřesů bylo v oblasti u východořeckých ostrovů Lesbos a Chios a západně od tureckého pobřeží. V obydlených oblastech blízko epicentra vyvolaly mezi obyvateli mírnou paniku. Otřesy se dotkly turistického letoviska Izmir a jeho okolí. „Epicentrum bylo mimo město, ve městě je klid, nejsou hlášené žádné větší škody,“ uvedla pro ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Značně postiženy jsou tři vesnice na jižním okraji Lesbu, kde se zřítilo mnoho starých domů. Z nich jsou hlášeni všichni zranění. Dva z nich, manželský pár, vyprostili hasiči až po čtyřech hodinách. Jedinou obětí je 57letá žena, která byla zavalena v troskách jejího domu. Přivolaní záchranáři ji po několikahodinovém úsilí vytáhli mrtvou, uvedl web řeckého listu To Vima. Sesuvy půdy odřízly obec Plomari, od níž bylo epicentrum vzdáleno pouhých 14 kilometrů. 

Podle řeckého seizmologického ústavu měly otřesy o síle 6,1 stupně epicentrum 36 kilometrů jižně od města Mytilini, metropole Lesbu, ohnisko zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů pod mořským dnem. O několik minut později pak následovala další dvě slabší zemětřesení o síle 4,9 stupně.

Zemětřesení způsobilo škody na několika budovách na obou řeckých ostrovech. Sesuvy půdy odřízly obec Plomari, od níž bylo epicentrum vzdáleno pouhých 14 kilometrů. Obec leží na jižním okraji Lesbu.

Evropské středomořské seizmologické centrum (EMSC) stanovilo intenzitu prvních otřesů na 6,3 stupně, 84 kilometrů severozápadně od západotureckého města Izmir. V Mytilini i v Izmiru vyběhla při otřesech řada lidí v obavách ze svých domů.

VIDEO: Podívejte se, jak může vypadat zemětřesení během živého vysílání

Video  Zemětřesení živě během vysílání  - KTLA
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 12. června 2017 17:03 )

Bůh už se nemůže dívat jak jeho zástupce idiot z Vatikánu líže muslimům nohy a pohrozil těm parchantům,že on Evropu nedá.Chvalme Hospodina aleluja.

Zobrazit celou diskusi