Vnuk první otřesy prospal

Na konec vysněné dovolené na ostrově Kos nikdy nezapomene Hedvika Kusalová z Kroměříže. Spolu s vnukem Jakubem prožili poslední den pobytu u moře silné zemětřesení. „Probudily mne strašné pohyby budovy. Kymácela se i podlaha. Vstala jsem a vrávorala,“ líčila první vteřiny zemětřesení paní Kusalová.

Protože se den předtím připekla na sluníčku, přičítala v rozespalosti svůj stav úpalu. „Ozval se strašný rachot, jako když vám jede nad hlavou vlak. Došlo mi, že je zemětřesení,“ svěřila se Blesku. Vzbudila vnuka, že musí hned utéct. Kluk totiž otřesy zaspal a babičce se vysmál, že se jí to zdálo. „Lehli jsme si a za chvíli se otřesy opakovaly. To už jsme z pokoje ve zvýšeném přízemí utíkali ven a zůstali tam,“ řekla.

Paní Kusalovou zaskočilo, že manažeři hotelu Princess of Kos, pouhých 18 kilometrů od hlavního města, je autobusem převezli na letiště a nechali je tam. „Do té hrůzy navážely další autobusy ze všech letovisek další stovky, možná tisíce lidí. Někteří brečeli, někteří odevzdaně seděli na bagáži,“ tvrdí Moravanka. „Měli jsme štěstí, že jsme ostrov opustili snad druhým letadlem, co z Kosu po zemětřesení odlétlo,“ dodala.

Hotel se třásl, jako když startuje letadlo

Ostravské tanečníky Karolínu Veselou (17) a Filipa Karáska (32) vzbudil v Mastichari na Kosu obrovský rachot v půl druhé ráno. „Všechno se klepalo. Jako když při největší forsáži škube při startu letadlo. Vyděšení jsme vyběhli v pyžamech ven,“ líčila hrůznou pětiminutovku Karolína.

„Viděli jsme vylitý bazén, vytrhané trámky. Všude kolem vyděšení sousedé. Zkusili jsme si pak lehnout, všechno se začalo třást znovu,“ dodala. Tanečníci prý ani nedýchali. „Báli jsme se pohnout, cokoliv udělat. Čekali jsme, kdy se zemětřesení vrátí,“ svěřil se Filip. Hotel Gaia Palace se k nim prý zachoval skvěle. „Hned nám řekli, co se děje, poskytli nám veškerý servis,“ pochválil Řeky tanečník.

Táta se synkem raději spali na zemi před hotelem

Brňan Lubomír Řezníček (40) strávil se synkem (6) poslední noc dovolené na lehátku na parkovišti před hotelem, pouhé tři kilometry od nejvíce postiženého Kosu.
Země se třásla, nábytek se hýbal. Znělo to jako pokažená klimatizace. Řezníčkům došlo, že to rozhodně není v pohodě. „Šéf hotelu nám hned doporučil, ať odejdeme na parkoviště,“ dodal táta. „Trochu jsem se bál. Nespal jsem, jen odpočíval,“ přiznal synek Lubomír (6).

„Báli jsme se, že budova má narušenou statiku. Taky jsme sledovali, jestli se neobjeví přílivová vlna, která by nás mohla spláchnout. V okolí totiž nebyl žádný kopec, na který by se dalo utéct schovat,“ popsal vypjaté hodiny pan Řezníček.

„Jsme rádi, že jsme odletěli prvním letadlem. Na letišti rostla v davu nervozita a začaly se tvořit obrovské fronty. „Ráno jsme ještě stihli dát vědět vyděšené rodině, že jsme ok,“ oddechl si otec.

Fotogalerie
43 fotografií