Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podvody s českými jahodami se množí. Až dva z pěti prodejců šidí s dovozem

Autor: bud, ČTK - 
10. června 2017
11:40

Češi mají rádi tuzemské jahody, protože chutnají lépe než ty, které cestují přes půlku kontinentu. Jenže až 40 procent jahod vydávaných za české mohou být z ciziny a zákazník se to nedozví, upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Letos bude podle inspekce tajení země původu ještě častější, protože část úrody poničily mrazy. Každý Čech sní v průměru 2,5 kilogramů jahod ročně.

Kvůli letošnímu pomrznutí úrody podle SZPI vznikne tlak na cenu českého ovoce a vzroste motivace pro nepoctivé prodejce. Inspekce proto v porovnání s minulými roky zvýší počet kontrol. „Je tady velká motivace pro nepoctivé prodejce, aby nakupovali zboží v zahraničí a nabízeli ho jako tuzemské. Jedná se samozřejmě o podvod a inspekce to bude důsledně potírat,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

Podle odhadu ministerstva zemědělství jarní mrazy snížily letošní úrodu až o 40 procent.

Země původu u čerstvého ovoce je pro spotřebitele zásadní údaj. „Velká část spotřebitelů preferuje tuzemské ovoce z toho důvodu, že bylo sklizeno v době vrcholné zralosti. Má tedy maximální jakost a optimální nutriční hodnoty. Na rozdíl od ovoce, které přejíždí přes polovinu kontinentu, velmi pravděpodobně bylo sklizeno před optimální dobou zralosti a následně dozrávalo ve zrárnách,“ říká Kopřiva. Kromě země původu musí být u ovoce označen druh, jakost a jednotková cena.

Problémy u 40 procent prodejců

Dosavadní letošní kontroly ukazují, že skutečnou zemi původu zatajuje až 40 procent prodejců, loni to přitom byla třetina. I proto letos inspektoři plánují až třikrát více kontrol než v minulých letech. Za nedostatky se značením nohou udělit pokutu až několik desítek tisíc korun. Nevyšší jsou pokuty za to, když prodejce jako české označí jahody dovezené ze zahraničí.

Samosběr v Brně už začal, tisíce lidí vyrazili do polí:

Video  Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jeden zase domů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Pěstitelé jahod říkají, že o původu může mnohé napovědět i cena. Pokud se pohybuje kolem 50 korun a níže, jde s největší pravděpodobností o jahody ze zahraničí.

V loňském roce se plocha jahodníků pěstovaných v Česku meziročně zvětšila o 11,2 procenta na 1878 hektarů, výnos klesl na necelých pět tun na hektar. Profesionální pěstitelé mají plochy s jahodami na zhruba 700 hektarech, zbytek tvoří zahrádkáři, kteří si je pěstují pro vlastní spotřebu.

 

PavelSa ( 10. června 2017 20:54 )

Jistota je vlastní zahrádka nebo samosběr. V hledání samosběrů pomůže web https://jahodalera.cz/

Zobrazit celou diskusi