Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krev odfoukne stlačený vzduch: Takhle to „frčí“ v největší potrubní poště

Autor: rys - 
30. března 2017
15:20

Největší a nejmodernější systém potrubní pošty testují v těchto dnech v olomoucké fakultní nemocnici. Systém 13,5 kilometru potrubí, výhybek a terminálů spojuje 20 nemocničních budov a materiál či vzorky přepraví mezi nejvzdálenějšími místy za čtyři minuty.

Moderní transportní systém garantuje nejen rychlost, ale i bezpečnost přepravy vzorků. Dříve jsou hotovy veškeré testy a lékaři mohou dříve zahájit léčbu pacientů.

Nemocnice, kterou tvoří dvě desítky samostatných pavilonů na ploše tří desítek hektarů, řešila dopravu vzorků do laboratoří pochůzkovou službou. „Přesun vzorků potrubní poštou je daleko rychlejší a plynulejší. Navíc je vyloučena chyba lidského faktoru, která při manuálním přenášení vzorků mohla vzniknout,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.

V současnosti nejmodernější systém v ČR budovala nemocnice od října 2015. Nyní probíhá zkušební provoz a od 1. července by systém měl jet na plný výkon, který předpokládá přepravu tisíců zásilek denně.

Centrem je nádraží

Centrum systému, který je poháněn stlačeným vzduchem, je počítačem řízený velín. V něm se zásilky automaticky přijímají a odesílají na určená pracoviště. Zaměstnanci nemocnice tomuto centru říkají nádraží. Po celé nemocnici je pak 98 tzv. stanic, kde lze přebírat a odesílat zásilky.

Speciální pouzdra

Zásilky se přepravují ve speciálních pouzdrech, která jsou až 40 cm dlouhá a jsou opatřena paměťovými čipy. Část pouzder je samootvírací. V současné době běhá systémem 350 pouzder.

Potrubní pošta v číslech

Délka:  13,5 km

Průměr potrubí:  16 cm

Rychlost pouzder v systému:  6 m/s

Přijímacích a odesílacích terminálů:  98

Nádraží: 2 tzv. perony (třídiče)

Náklady na vybudování: 100 milionů korun

Podívejte se, jak poštovní potrubí v Olomouci funguje:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi