Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrad Bouzov patří státu, Německý řád „ostrouhá“. Soud odmítl jeho restituci

Autor: ČTK, bk - 
30. března 2017
10:25

Olomoucký krajský soud ve čtvrtek v odvolacím řízení potvrdil zamítnutí žaloby Německého řádu, který se domáhal navrácení státního hradu Bouzov. Žaloba na Národní památkový ústav, který hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, není podle soudu důvodná.

Stejné rozhodnutí vydal již loni v srpnu olomoucký okresní soud, řád se však proti němu odvolal.

Bouzov byl založen na počátku 14. století. Zakladatelem byl šlechtic Búz, snad z rodu Bludovců, který dal hradu jméno. Poté se na hradě střídali majitelé a koncem 14. století jej získal Heralt z Kunštátu. V rukou pánů z Kunštátu zůstal hrad s kratšími přestávkami do konce 15. století; v jeho držení se vystřídali příslušníci dvou větví rodu. Je možné, že se na Bouzově narodil Jiří z Poděbrad, jehož otec Viktorín zde prokazatelně sídlil.

VIDEO: Podívejte se na nádherné záběry hradu z dronu od Studia Herman 2:

Video  Hrad Bouzov zůstává státu: Prohlédněte si památku z ptačí perspektivy  - www.herman2.cz
Video se připravuje ...

V roce 1558 hrad vyhořel, opraven byl jen částečně a v dalším období spíše chátral. Teprve na konci 17. století získal Bouzov Řád německých rytířů (od roku 1929 Německý řád). Dnešní pozdně gotický vzhled získal hrad po přestavbě v letech 1895 až 1910. Opevněný areál obehnaný okružní hradbou tvoří vlastní hrad a předhradí. Obytné paláce uzavírají nepravidelný půdorys nádvoří a jejich dominantou je vysoká věž.

Hrad zkonfiskovali nacisté, sídlil tu i oddíl SS

Projekt a plány rekonstrukce vypracoval architekt Georg von Hauberisser na základě požadavků arcivévody Evžena Habsburského, velmistra řádu, který stavbu platil ze svých prostředků.

V držení řádu zůstal hrad až do října 1938, kdy ho zkonfiskovali nacisté a spolu s dalším řádovým vlastnictvím byl předán do německé správy. Hrad získal šéf SS Heinrich Himmler, během okupace byl Bouzov dokonce sídlem přepadového oddílu SS.

Německý řád usiluje o Bouzov už 19 let

Po válce byl Bouzov znovu konfiskován a od roku 1945 je majetkem státu. Německý řád o hrad opakovaně usiluje od roku 1998. Národní památkový ústav (NPÚ) hrad odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí. Památkáři svůj krok zdůvodnili tím, že byl konfiskován na základě Benešových dekretů, a tudíž se na něj zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi nevztahuje.

Hrad je oblíbeným místem filmařů. Proslavil se zejména díky pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci, objevil se ale také v seriálu Arabela, italské pohádce Fantaghiro, v pohádce O medvědu Ondřejovi, filmu Kopretiny pro zámeckou paní a také v Království potoků.

toma.ov ( 2. dubna 2017 20:45 )

 leží to v česku tak co chtějí na zpět? Němci chtějí celé česko

hanka666 ( 30. března 2017 12:17 )

Němci jsou drzí jako opice. Tak sídlilo tam SS, které zabilo a utýralo tolik našich lidí a oni to chtějí zpět??? N a s r a t n a s r a t

jana999 ( 30. března 2017 11:11 )

no aspon tady zvítězil rozum

Zobrazit celou diskusi