V odvolání žalobce napadá rozsudek ve třech bodech. "Jde o procesní pochybení okresního soudu, neúplné zjištění skutkového stavu věci a nesprávné právní posouzení. Ve všech svých námitkách v podstatě opakuje svá žalobní tvrzení o tom, že se v jeho případě udála majetková křivda podle zákona o majetkovém vyrovnání," řekl ČTK mluvčí olomouckého krajského soudu Michal Renda.

Zástupci Německého řádu se domáhají vrácení hradu i jeho mobiliáře, tvrdí, že jde o jeho historický majetek. Podle jejich právního zástupce Mikoláše Černého se však nechtějí před projednáním případu ke svým námitkám blíže vyjadřovat. "Co se týče obsahu odvolání, tak vedení Německého řádu by nerado sdělovalo tyto informace přes média. Vše zazní u soudu," řekl ČTK Černý. Zástupci NPÚ již dříve ČTK řekli, že kroky řádu očekávali, na své argumentaci trvají.

Video
Video se připravuje ...

Hrad Bouzov zůstává státu: Prohlédněte si památku z ptačí perspektivy www.herman2.cz

O jednu z nejznámějších památek v Olomouckém kraji řád usiluje několik let. Naposledy jeho žalobu na NPÚ, který Bouzov odmítl v květnu 2014 vydat v rámci církevních restitucí, zamítl okresní soud v srpnu. Hlavním důvodem je podle soudu to, že předmětné věci byly zkonfiskovány na základě Benešových dekretů německé společnosti, která je tehdy vlastnila, proto je nelze vydat.

Žalobu na NPÚ podala Česká provincie Řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známého jako Řád německých rytířů, nyní Německý řád. Německý řád se domáhá navrácení svého majetku také jinými žalobami. Počet žalob podaných na kraje se však rozhodl zredukovat na základě výzvy České biskupské konference, aby od určovacích žalob upustily také řády a kongregace působící v Česku.