Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech Pravda mezi Němce rozsévá dezinformace. A vydělává na tom „majlant“

Autor: simao - 
14. března 2017
13:35

Hodně výnosnou živnost si v Německu našel Čech Nikolas Pravda, který pomocí webu šíří dezinformace a konspirační teorie. Všiml si ho web Aktuálně.cz. Pravda v roce 1982 utekl z komunistického Československa do Německa, kde v roce 2012 zřídil web, který šíří nejrůznější zprávy. V nich například kritizuje „línou“ Angelu Merkelovou. Nedaří se mu prý špatně – vydělal si na byt, létá se svou milou za exotikou.

Jmenuje se Pravda, šíří ale dezinformace. Stojí za projektem pravda-tv.com, na němž se to různými konspiračními teoriemi jen hemží. Webu jde přitom o „alternativní informace“, tzv. fake news. Třeba že kancléřka Angela Merkelová, kterou web peskuje za bezradnost a naivitu, je příbuznou nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Merkelová jako příbuzná Hitlera?

„Zabývali se tím němečtí specialisté na rodokmeny. Kdyby si Hitlerova rodina dala analyzovat DNA, potvrdilo by se to. Čeho se bojí?“ cituje Pravdu Aktuálně.cz ve svém článku

Zatímco kancléřka Merkelová to od webu schytává, Donald Trump je naopak připodobněn k pokračovateli imperátorů z doby antického Říma. „Jak osvěžující, politik, který drží své sliby z kampaně,“ chválí web nového prezidenta USA.

V Německu se Pravda už i soudil – kvůli článku o Židech a holokaustu. Na tuto temnou minulost nejsou Němci pyšní a jsou na ni hákliví. Pravdův web však uvedl, že Židé dostávali zaplaceno za práci ve vyhlazovacích táborech. Pravda se u soudu bránil tím, že dva jeho čeští příbuzní koncentračním táborem prošli.

Utajená jaderná událost v Evropě či epidemie narcismu

A jaká jsou témata pro Pravdův web z poslední doby? Třeba záhadná radioaktivita naměřená po celé Evropě včetně Německa a České republiky. „Přestože úroveň radiace nebyla dost vysoká na to, aby představovala hrozbu pro naše zdraví nebo životní prostředí, úřady se jí obávají, protože nemohly přijít na to, odkud záření pochází a co jej způsobilo,“ uvádí web a odkazuje se na umělý radionuklid používaný v medicíně. Spekuluje však i o utajené jaderné události v Evropě.

Zaznívá také varování, že průmysl 4.0 připraví nás všechny o práci kvůli robotizaci a umělé inteligenci. „Aktuální ubezpečování jsou klam, svět je dnes již jinde. Většina zaměstnanců v digitálním věku nebude pro firmy tak důležitá jako software. Nahrazení lidí stroji je kontinuální proces od začátku industrializace,“ varuje jeho web.

A kromě reakcí na aktuální politické dění nechybí ani teorie o UFO. Zmíněna je však třeba také údajná epidemie narcismu na Západě. „Zatímco na Východě se lidé drží pohromadě a starají se o sebe v jedné komunitě, na Západě je krutý kapitalismus a společnost sebestředných egoistů,“ tvrdí web ve zprávě, u které nechybí společné selfie hollywoodských hvězd.

V Česku přitom kvůli četným dezinformacím na internetu vznikl i úřad proti dezinformacím pod záštitou ministerstva vnitra Milana Chovance (ČSSD). Má však na starost nejen dezinformace, souhrnně se nazývá Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Na webu Pravda TV, který zaujme rudou hvězdou ve znaku, přitom nechybí ani heslo v češtině – „Pravda a láska vítězí“. I když je poněkud alternativní.

Rodák z Opavy: Dá se tím slušně uživit

Pravda přitom o sobě na svém webu uvádí: „Pocházíme z ČSSR, v roce 1982 jsme s našimi rodiči utekli před komunismem do Německa.“ V Německu žije dlouhodobě, ještě z doby před sametovou revolucí.

Je rodákem z Opavy a před dráhou konspirátora se živil dlouhé roky jinak. „Po 16 letech v reklamě, obchodu a obchodním poradenství v oboru direct marketing jsem pracoval od roku 2012 jako nezávislý umělec, aktivní v sociální oblasti coby dobrovolník pro pomoc dětem, osobám se zdravotním postižením a seniorům v závěrečných fázích Alzheimerovy choroby a demence,“ píše o sobě.

Coby marketingový specialista prý pocítil vyhoření. Došlo až na panické záchvaty a deprese. Ty se mu podařilo zahnat. Pracovat dnes může i ze zahraničí. A tak létá za exotikou. Přítelkyní má přitom nyní z Česka.

„Musíte dělat od pondělí do neděle s minimem volného času, ale dá se tím slušně uživit a koupit si byt. A zimu trávím na Mauriciu. Žiju vlastně jako digitální nomád,“ řekl Aktuálně.cz Pravda. Své příjmy však veřejně neodkryl.

tgbg ( 14. března 2017 16:24 )

Není to potomek toho komunisty Ilji Pravdy?

anna ( 14. března 2017 14:15 )

Nechápu, co se děje v takové hlavě, která se živí škozením - typický Moravák!

Zobrazit celou diskusi