Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šéf Chovancova úřadu proti dezinformacím promluvil. Co říká kritice za cenzuru?

Autor: Václav Lang - 
24. února 2017
05:00

Nepleteme se do politiky, řídíme se zákony a boj s dezinformacemi tvoří jen desetinu naší činnosti. Takový je vzkaz Benedikta Vangeliho, vedoucího Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH), které se nově zaměřuje na informování o záměrně zavádějících zprávách na internetu. Kritici tvrdí, že jde o novodobý cenzurní orgán a nástroj ČSSD. To Vangeli rázně odmítl během čtvrteční debaty se studenty Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

„Fugujeme v rámci Ústavy a jejích hodnot, v rámci platných zákonů. Ty respektujeme, podporujeme a žádným způsobem je nedeformujeme,“ kontroval Vangeli před studenty námitkám, které se ve společnosti začaly objevovat v souvislosti se vznikem CTHH.

„Přispíváme pouze k odborné debatě, nevyjadřujeme se k politickým otázkám,“ vyvracel domněnky, že by úřad zasahoval do politického boje. Naopak je prý podle něj nepředstavitelné, aby takový úřad mlčel, pokud jde o vnitřní bezpečnost státu.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám začalo působit při ministerstvu vnitra na začátku roku. Už předtím ho kritici začali označovat za novodobý cenzurní nástroj.

Kučera: Mají za úkol vyhrát ČSSD volby

V rámci čtvrteční diskuse na FSV UK například Roman Kučera z Pirátské strany úřad kritizoval za to, že není jako BIS, která má prý totožné úkoly, pod dohledem vlády a prezidenta. „Kdežto tohleto je taková soukromá bezpečnostní služba pana Chovance, která nad sebou nemá vůbec žádnou kontrolu,“ řekl a dodal, že jejím úkolem je zachránit ČSSD volby, a pokud neuspěje, zdůvodnit prohru třeba tím, že za ni mohou například ruští dezinformátoři.

To Vangeli odmítl a vyzval k předložení důkazů. „Co děláme takového, že by to bylo zneužitím pravomocí, cenzura, potlačování názorů? Ať mi to někdo ukáže, rád se poučím,“ řekl. Totožnost s BIS odmítl s tím, že zpravodajské služby mohou sotva být aktérem vysvětlování, analyzování a už vůbec ne komunikování směrem k veřejnosti.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám bylo opakovaně trnem v oku prezidenta Miloše Zemana. Podívejte se:

Video  Zeman a jeho poselství: Zase nevynechal migranty. A co mu vadí na sociálních dávkách? 
Video se připravuje ...

Upozorňování na dezinformace podle Vangeliho tvoří zhruba jen pět až deset procent činnosti útvaru. „My nejsme o dezinformacích. Kampaň, která proti nám byla vedena, byla vedena proti nálepce, kterou si odpůrci vytvořili,“ vysvětloval. „My se věnujeme všem hybridním hrozbám a těch je mnohem víc,“ dodal s tím, že zbylých 90 procent jejich výsledků není vidět, nebo jen zprostředkovaně.

Vangeli: Jsme úředníci, nikomu nic nevnucujeme

Odmítl také, že by jakýmkoli způsobem deformovali veřejnou debatu. Nikomu nic nevnucují, ale jako státní orgán mají prý za úkol komunikovat s veřejností. Pro to, aby se zabývali určitou informací nebo zprávou, musí splňovat tři podmínky: Musí se týkat vnitřní bezpečnosti, musí jít o vážné ohrožení a musí existovat fakta, kterými mohou vyvrátit její pravdivost.

„Pro nás je důležité, jaký dopad to má na vnitřní bezpečnost státu,“ řekl a podotknul, že na rozdíl od BIS jsou oni „klasičtí úředníci, kteří nemají žádnou pravomoc cokoli nařizovat, cokoli někomu zakazovat“. „My skutečně analyzujeme, sledujeme situaci, dáváme návrhy na strategickou komunikaci nebo ji sami realizujeme. Je nesmysl, že bychom mohli někomu zasáhnout do práv,“ řekl s tím, že jako jiným úředníkům jim za chyby hrozí postih.

Dotkl se také toho, že v rámci CTHH začala fungovat speciální skupina, která má chránit průběh voleb. Odmítl k tomu ale říci cokoli navíc, než proběhlo v minulých dnech médii. Co se týče kritiky, že své výstupy publikují zatím pouze na sociální síti Twitteru, je jiná alternativa otázkou budoucnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 24. února 2017 10:32 )

taky jsem se divil jak rychle se vydala zpráva ,že jod není nebezpečný a další informace ustaly, kdyby to bylo z Ruska tak se to bude omílat ještě hodně dlouho, základní pravidlo boje proti dezinformacím je : co je z Ameriky je dobré, pravdivé a správné, co je z Ruska je lež a zlé

vladimir1950 ( 24. února 2017 10:06 )

Je to celé prasá rna, kdopak určí, co je dezinformace? Tak si říkám, že by se ta nová instituce měla jmenovat jak před r.1989,totiž FÚTI kdy jí vládl cenzor Dr. Sládek.Návrat k "osvědčenému " socialistickému systému. A je to opravdu mezinárodní, takže se neví, kdo tahá za provázky..A na hranicích Evropy stojí 6 milionů imigrantů, jak zjistila německá BND. Sv i ně!

vaber ( 24. února 2017 09:56 )

 v Německu o tom také mluví, takže pokyn jak se chovat jde zřejmě ze zahraničí, tam se taky vydávají informační zprávy , které naše média musí papouškovat a to jsou ty jedině vhodné pro plebs a ty ostatní informace nebudou schváleny, jde prý o bezpečnost, ale hlavně těch co to řídí aby se neukázalo že by to řídit neměli

joudajoudovy ( 24. února 2017 07:57 )

to tu jiz bylo - nahubkovy zakon podepsany dubcekem a nyni nahubek nasazuji socani se svymi politickymi konkurenty a amickymi neziskovkami, aby demagogie i lez zaplavila cesko a oni nezapadli do odpadu dejin. to si ti ubozaci bazici po moci a penezich opravdu mysli, ze lide jsou tak hloupi a neprohlednou jejich pseudodemokracii? napr. ac se nad evropu siri radioaktivni mrak a nikdo presne nevi z ceho je, amici jiz tvrdi, ze pochazi od rusu. pripomina to zmanipulovane duvody pro vojensky vpad do iraku. dovolim si kratkou polemiku.... dle mapy: http://aeronet.cz/news/wp-content/uploads/IRSN_detection-iode-131_Janvier-2017.jpg amici nejvyssi radiaci namerili v polsku, ale nezmelili hodnoty nad litvou, lotysskem, beloruskem. proc? jen tak nahodou? a nepochazi radioaktivita z polska, kde se usalasili natovy amici, aby se priblizili k "nebezpecnemu" rusku?

snehulak ( 24. února 2017 06:53 )

Když tak sleduji ty výstupy CTHH o propagandě, vychází mi z toho jediné. Zvláštní skupina k volbám má skutečně asi jediný úkol, rekonstruovat výsledky z uren na "pravdivá" procenta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa