Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak žije Jourová a Češi pracující pro EU? Nahlédněte Bruselu pod pokličku

  • Autor: bud - 
    18. 2. 2017
    06:40

    Je to složité a vůbec tomu nerozumím. Tak reaguje spousta lidí, když se jich někdo zeptá na Evropskou unii. Proto Blesk.cz už déle než půl roku připravuje seriál, ve kterém se zaměřuje na její fungování. Nechybí ani nejrůznější zajímavosti a exkluzivní pohledy do života Čechů, kteří v Bruselu pracují. Připravili jsme pro vás souhrn těch nejzajímavějších věcí, o kterých byla v seriálu řeč.

  • 1.Jourová pozvala Blesk k sobě domů

    Jak si žije nejmocnější Češka ve strukturách Evropské unie? Blesk.cz navštívil dům eurokomisařky Věry Jourové v Bruselu, kam se kvůli své práci odstěhovala. Svou rodinu nechala v Česku a společnost jí tak dělá hlavně kočka Žofinka. Více v reportáži ZDE.

    Video  Eurokomisařka Věra Jourová ukázala své bydlení v Bruselu.  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
    Video se připravuje ...

  • 2.Evropský babylón a tlumočníci

    Každý poslanec má totiž právo mluvit ve svém rodném jazyce, a proto instituce zajišťuje překlady i tlumočení všech hlavních jednání. V souvislosti s tím zaměstnává 315 tlumočníků a další desítky si najímá. Mezi nimi je i sedm českých pracovníků, kteří většinou umí až pět jazyků. Blesk.cz exkluzivně nahlédl i do tlumočnické kabiny. Více ZDE.

    Video  Co dělá tlumočník, když nestíhá? Má speciální tlačítko!  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Bruselské důchody

    Lidé pracující pro instituce EU mají kromě vysokých platů nárok také na štědré důchody. Pohybují se v řádu tisíců eur, tedy až stovek tisíc korun měsíčně. Vypočítávají se z toho, jak dlouho v Bruselu pracují. A nárok na ně mají, i když se vrátí do své země, tedy v našem případě do Česka. Europoslanci mají na doživotní penze nárok už po jednom zvolení. Čtěte ZDE.

    Hlasování poslanců v europarlamentu Hlasování poslanců v europarlamentu | Evropský parlament

  • 4.Politická vyjednávání v Bruselu

    „Koná se summit EU.“ „V Bruselu se setkali lídři EU.“ „Ministr jednal v Radě o uprchlících…“ To jsou věty, které se v médiích objevují docela často, pochopit jejich význam je však poněkud složitější. Srozumitelný popis, kdo z českých politiků jezdí do Bruselu, o čem jednají a rozhodují, najdete ZDE.

    Evropský parlament Evropský parlament | EPA

  • 5.Zákulisí bruselské diplomacie

    A aby se politici v Bruselu lépe orientovali, jsou jim k dispozici i čeští diplomati. Ti navíc chodí na stovky jednání a připravují půdu třeba pro české ministry, kteří pak do evropských směrnic prosazují naše priority nebo naopak výjimky. Šéf bruselských diplomatů Martin Povejšil v rozhovoru pro Blesk.cz popsal zákulisí podobných jednání i některé kuriózní zážitky ze svého působení. Čtěte ZDE.

     

    Zajímá vás něco, co se zatím v seriálu neřešilo? Nerozumíte tomu, co se v Bruselu děje? Napište své otázky na david.budai@cncenter.cz a my se na dané téma zaměříme v některém z dalších dílů.

    VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x NAJDETE ZDE

vladimir1950 ( 18. února 2017 11:55 )

Za to nicnedělání se mají jako pra sata v žitě. Jejich zásluhou jsme přišli o výhody, co se týká dovolených u moře. Kdo bude mít zájem, tak mu pošlu, co a jak ti pito mci prošvihli. mail: graceland@centrum.cz

moiaza ( 18. února 2017 09:32 )

 Je nejvyšší čas, aby ta byrokratická banda úplně zanikla. Ovšem bude to tvrdý oříšek. Chtějte po kaprech, aby si sami vypustili rybník.

krupan10 ( 18. února 2017 08:08 )

tak nějak, Jourová není vyjímkou

xxxx678 ( 18. února 2017 07:20 )

Mě nes..., dokonce bych si ji uměla představit jako budoucí "hlavu státu". Dobře by nás reprezentovala, je to schopná, inteligentní ženská. Jinak jsi mohl jít do politiky, zkusit to...a nekňourej pořád Pepen!

fotrpjotr ( 18. února 2017 06:54 )

 EU = nic nedělat a hodně vydělat.

Zobrazit celou diskusi