Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Malá a velká rada EU: S kým se v Bruselu schází Babiš a co řeší Sobotka?

Autor: bud - 
28. prosince 2016
05:49

Koná se summit EU. V Bruselu se setkali lídři EU. Ministr jednal v Radě o uprchlících… To jsou věty, které se v médiích objevují docela často, pochopit jejich význam je však poněkud složitější. Blesk.cz přináší srozumitelný popis toho, kdo z Česka na jakém setkání jedná a o čem rozhoduje. Po přečtení tohoto článku se už v radách neztratíte.

Abychom mohli pochopit složité fungování Evropské unie, musíme se trochu podívat do minulosti a na to, jak vznikala. Na rozdíl od Spojených států není EU federace řízená centrální vládou. Sice máme svého „EU prezidenta“ a parlament, jenže hlavní podíl na rozhodování o všech záležitostech si udržují jednotlivé státy.

Lídři EU v Bruselu

Všechna spolupráce členských zemí je založena primárně na dobrovolnosti, takže vše hlavní domlouvají politici – premiéři a prezidenti. Byli to právě oni, kdo před lety zakládali a utvářeli její současnou podobu. I dnes se pravidelně scházejí a jednají o tom, kam budeme směřovat.

Když tedy premiér Bohuslav Sobotka jede do Bruselu na summit EU nebo také na setkání lídrů EU, znamená to, že zasedá Evropská rada, nejvyšší orgán Evropské unie (proto se někdy říká „velká Rada“). Tady se jedná o klíčových politických záležitostech – řešila se tady Lisabonská smlouva, finanční krize, krize v Řecku a řeší se tady i uprchlická krize, bezpečnost nebo nové pravomoci EU.

Předsedou Evropské rady je momentálně Donald Tusk. Předsedu volí na 2,5 roku členové této rady.

„Dýchánek“ ministrů

Druhým schvalovacím orgánem je Rada EU, někdy označovaná také Rada ministrů či zkráceně Rada („malá Rada“). Tato je v podstatě setkávání ministrů, kteří řeší, jestli by bylo dobré, či špatné (a v jaké podobě) přijmout nějaké zákony, které navrhuje Evropská komise. Vždycky se setkávají ministři řešící stejnou problematiku. Často se Rada EU o podobě směrnic dohaduje s Evropským parlamentem – jak ministři, tak europoslanci se snaží prosadit své vize.

Když tedy například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) jede do Bruselu řešit uprchlickou krizi, jede právě na Radu EU a jedná s ostatními ministry vnitra o tom, jak zabránit migraci. Ale stejně tak jezdí do Bruselu jednat ministři financí, ministři zemědělství a další. Vždy se zabývají legislativou, která se týká jejich resortu.

Radě EU vždy předsedá jeden z členských států EU, a to na základě půlročního rotování. Momentálně je to Slovensko, Česko mělo svou premiéru v roce 2009.

Jak vyjednávání v Bruselu probíhají? V rozhovoru to popisuje šéf českých velvyslanců v Bruselu:
Video  Velvyslanec Martin Povejšil o vyjednávání Česka v Bruselu  - Blesk TV/David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak se zakazovaly žárovky

Pojďme si vše vysvětlit na jednoduchém příkladu. Představme si, že se lídři členských států EU (premiéři a prezidenti) dohodnou, že by chtěli snížit energetickou spotřebu. Stane se tak v rámci Evropské rady („velká“ Rada) a potom zaúkolují Evropskou komisi, která vymyslí, jak by se to dalo udělat a připraví potřebné legislativní návrhy.

Přesně to se stalo před pár lety, kdy takto úředníci v Komisi po zaúkolování vymysleli, že jedním ze způsobů by mohlo zakázání klasických 100wattových žárovek. Napsali k tomu směrnici a poslali ji do Rady EU („malá“ Rada). Tady o návrhu jednali a hlasovali ministři jednotlivých členských států, kteří mají danou oblast na starosti. V tomto případě šlo o ministry průmyslu, energetiky nebo hospodářství a za Česko tam seděl Milan Urban. Pokud ministři návrh odsouhlasí, pošlou ho do Evropského parlamentu, který jejich rozhodnutí musí posvětit na plenárním zasedání. Pokud i europarlament řekne „ano“, začne směrnice platit.

Ale Pozor! Existuje ještě Rada Evropy, která však nemá s EU nic společného. V tomto případě jde o mezinárodní organizaci, která sídlí ve Štrasburku, a jde o mezinárodní organizaci zabývající se hlavně lidskými právy. Spadá pod ní také Evropský soud pro lidská práva a v rámci ní byla schválena také Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv, která byla podepsána už v roce 1950. Organizace spojuje 47 zemí a Česko je její součástí od roku 1991. Naproti tomu do EU jsme vstoupili až v roce 2004.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU EU 100x JINAK NAJDETE ZDE

Zobrazit celou diskusi