Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Důchod až 370 tisíc měsíčně. Bruselští úřednicí ho berou i po návratu domů

  • Autor: bud - 
    5. 1. 2017
    05:40

    Lidé pracující pro instituce EU mají kromě vysokých platů nárok také na štědré důchody. Pohybují se v řádu tisíců eur, tedy až stovek tisíc korun měsíčně. Vypočítávají se z toho, jak dlouho v Bruselu pracují. A nárok na ně mají, i když se vrátí do své země, tedy v našem případě do Česka. Europoslanci mají na doživotní penze nárok už po jednom zvolení.

  • 1.Europoslanci

    Po skončení svého mandátu má každý europoslanec nárok na evropský starobní důchod, který je mu doživotně vyplácen od 63 let věku. Činí 3,5 procenta platu za každý rok výkonu mandátu. Plat europoslance je přitom 7 956 euro (214 tisíc korun).

     

    Pokud tedy europoslanec odslouží jedno volební období (pět let), bude v důchodu pobírat měsíčně 1392 euro (35 tisíc korun) ke svému národnímu důchodu, při dvou zvoleních (10 let) bude důchod dvojnásobný.

    Hlasování v poslanců v europarlamentu Hlasování v poslanců v europarlamentu | Evropský parlament

  • 2.Eurokomisaři

    Každý eurokomisař má po dosažení 65 let nárok na důchod, který činí 4,275 procenta za každý rok ve funkci. Vzhledem k tomu, že základní plat řadového eurokomisaře činí 20 832 eur (562 tisíc korun), bude po standardním pětiletém působení ve funkci dostávat 4452 euro (120 tisíc korun) měsíčně.

    Eurokomisařka Věra Jourová Eurokomisařka Věra Jourová | Blesk / Mária Rušinová

  • 3.Euroúředníci

    Podobně jako poslanci europarlamentu nebo eurokomisaři mají také úředníci už po prvním roce práce pro Brusel nárok na evropský důchod. Za každý odpracovaný rok náleží důchod 1,8 procenta platu, nejvýše pak úředník může pobírat 70 procent. Podle pravidel, která určují výši platů, dostávají euroúředníci minimálně 2675 eurech (70 tisíc korun) a tabulkově podle kvalifikace a počtu odsloužených let rostou až na 18 517 eur (500 tisíc korun).

     

    Minimální mzda vysokoškoláka (a tedy často začínajícího řadového úředníka) je pak 4384 eur (118 tisíc korun), běžně pak lidé na středních úřednických pozicích berou od 7 185 eur (194 tisíc korun). Průměrný důchod se tak pohybuje mezi 3000 až 4000 eur (81 až 108 tisíc korun). Nejvýše postavení úředníci mají důchod přes 370 tisíc korun měsíčně. Do důchodu se chodí v 65 letech, za cenu nižšího důchodu však zájemce může odejít už v 58 letech.

     

    Euroúředníci mají nárok také na vysoké příspěvky, například na děti:

    Příspěvky k platům euroúředníků Příspěvky k platům euroúředníků | Archiv CNC

  • 4.Proč tak vysoké důchody?

    Vysoké důchody lidí pracujících pro EU, na rozdíl od do značné míry oprávněných štědrých platů, vnímají experti spíše problematicky. Důvodem je hlavně to, že na ně lidé mají nárok i poté, co se na důchod přestěhují do své rodné vlasti. Například v Česku jsou ale výrazně nižší životní náklady než v Bruselu, kde pracují.

     

    „Důchody jsou i s ohledem na belgickou životní úroveň vysoké. Zároveň platí, že mnoho z úředníků se po odchodu do důchodu opět stěhuje do své domovské vlasti, a tak by bylo logičtější jejich důchod nastavit úměrně běžnému národnímu průměru země, odkud pocházejí,“ myslí Jan Kovář z Ústavu mezinárodních vztahů.

    Úředníci dostávají platy v eurech. Úředníci dostávají platy v eurech. | Profimedia/Archiv CNC

  • 5.Kdo o výši důchodu rozhoduje?

    Platy, příspěvky i důchody jsou podrobně stanoveny v pravidlech, která schvalují europoslanci ve spolupráci se zástupci Rady EU, kde jsou zástupci všech členských států.

     

    Přestože jsou vysoké platy a především důchody dlouhodobě kritizovány, není příliš vůle situaci změnit. Z pohledu rozpočtu EU, který činí přibližně čtyři biliony korun, jde totiž na tyto účely (platy a obecně na administrativu) jen přibližně pět procent všech výdajů.

    Lidé pracující v Bruselu mají vysoké platy i důchody. Lidé pracující v Bruselu mají vysoké platy i důchody. | scom

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 5. ledna 2017 08:19 )

 To není jen Brusel. Proč se tak cpou do politiky u nás různí komedianti,hlupáci a neschopní lidé? Protože i u nás je politika zlatý důl na peníze. Nikde jinde jim za jejich neschopnost nedá nikdo tolik peněz, jako v politice. A miliardáři v politice tam jdou také zbhatnout, ale úplně jinou cestou. Malá domů je přece také jedna s forem přivydělání si. Imunita a známosti se také počítají. Dobře si to ta banda Bruselská i Česká udělala ve svůj prospěch. Vždyť se dívejte jak jsou vyžraní a vysmátí.

joudajoudovy ( 5. ledna 2017 08:13 )

poddani vrchnich globalnich korporatniku si vrni: "nam, nam, to je dobrota, a nasi kocourkovsti musi plnit jejich (v nasem zastoupeni) narizeni i nesmysly." historicky vzato, kdyz syty hladovemu neveril, dochazelo k dobivani hradu i zamku.

XLADI ( 5. ledna 2017 07:03 )

Proto se politici a paraziti EU budou snažit aby se EU nikdy nerozpadla, protože by přišli a snadnou obživu. Normální člověk musí odpracovat desítky let aby dosáhl na důchod a Euroúředníkovi stačí rok aby něco dostal. Samozřjmě že se to měnit nebude když o tom rozhodují sami. Jako pokud by EU šlapala jak hodinky, všechno fungovalo perfektně, tak klidně ať berou 2x tolik, ale to co z EU přichází je šálený. Jeden blbej pedpis přebíjí další ještě debilnější.

waserman ( 5. ledna 2017 06:28 )

Hahaha, to se pak z Bruselu do Česka vrátí 20 darmožroutů a průměr českého důchodce je hned 15.000, ač to nikdo nemá.

Zobrazit celou diskusi