Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Psycholog o sebevraždě: Přemýšlí o ní každý. Jak poznat, že už je zle?

Autor: David Budai - 
13. února 2017
19:18

Oběšení, udušení, otrava nebo skok z výšky. To jsou podle statistik nejčastější způsoby, jaké lidé volí při sebevraždách. Každý rok se v Česku zabije asi půl druhého tisíce lidí, například v roce 2015 to bylo 1384 sebevrahů. „Nejvíce pokusů o sebevraždu se děje hlavně v dospívání mezi 14 až 16 lety,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz psycholog Jan Kulhánek s tím, že důvody pro dobrovolný odchod se příliš nemění.

V roce 2015 se podle posledních čísel Českého statistického úřadu v Česku zabilo celkem 1384 lidí. Pokud se někdo rozhodne dobrovolně odejít, nejčastěji zvolí nějakou formu oběšení, udušení či uškrcení. V roce 2015 takto život ukončilo 777 lidí a podobně tomu bylo v předchozích letech. Velká část sebevrahů volí také otravu nebo skok z výšky. „Někdy to v životě napadne většinu lidí, jenom to zůstane u myšlenky nebo záblesku,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Jan Kulhánek, psycholog působící v Centru psychoterapie Anděl.

Každý rok se dobrovolně zabije asi 1500 lidí. Dá se vysvětlit, proč se toto číslo dlouhodobě příliš nemění?

Důvody, proč lidé páchají sebevraždy, se moc nemění. Nejvíce pokusů o sebevraždu se děje hlavně v dospívání mezi 14 až 16 lety, kde se často sebevražda nepodaří. Může jít o vyhrocené konflikty v rodině nebo první rozchody a odmítnutí. A potom jsou pokusy ve věku seniorů po šedesátce. Tady jde nejčastěji o osamělost nebo o takzvanou bilanční sebevraždu, kdy se například dozvědí o své závažné nemoci. Někdy to může být nevyléčitelná nemoc.

Co bývá nejčastějším důvodem pro sebevraždu?

V průběhu celého života páchají lidé sebevraždy v důsledku depresí. U lidí trpících duševní poruchou je život těžší a někdy mají pocit, že sebevražda jejich problémy vyřeší. Lidé také páchají sebevraždy v důsledku velkého tlaku, který souvisí s vysokými dluhy nebo osobním finančním krachem. Je to v důsledku krize kolem roku 2010 i toho, že je dnes velmi snadné si půjčit peníze. Myslím si, že mohl mírně narůst počet těch, kteří toto nezvládnou a spáchají sebevraždu.

V roce 2015 spáchalo sebevraždu 416 mladých lidí do 34 let. Co je k tomu vede?

Jsou to vyhrocené konflikty v rámci rodiny nebo velké partnerské neshody. To jsou důvody pro impulsivně laděnou sebevraždu, kdy je člověk obklopen emocemi a bez velkého rozmýšlení to udělá. Pak jsou to lidé, kteří jsou na něčem závislí. Mladí dnes hodně experimentují s různými látkami a sebevražda je četnější u lidí, u kterých se „rozjede“ alkohol nebo tvrdé drogy.

Přemýšlejí vaši klienti v poradně o sebevraždě často?

Spousta mých klientů má období, kdy mají myšlenky na sebevraždu. Někdy to v životě napadne většinu lidí, jenom to zůstane u myšlenky nebo záblesku. O těchto věcech si běžně nepovídáme. Ale moji klienti na to myslí dnes a denně, a někdy dokonce mají i plán, jak to udělat. Pak jim pomůže, když znovu získají naději, že jejich stav má řešení a nejsou odsouzeni k trápení na doživotí.

Je možné poznat, že člověk o sebevraždě přemýšlí poněkud vážněji? Dává navenek nějaké signály?

Navenek dávají lidé často signály, že se trápí, jsou nešťastní nebo nespokojení. Málokdo říká, že se chce zabít, většinou říkají, že jim není dobře, nebaví je to tady nebo si neumí představit život bez člověka, který je opustil. To jsou signály, které by v nás měly vzbudit pozornost, a měli bychom o tyto lidi mít přiměřený strach, případně je přimět k tomu, aby navštívili odborníka. Jsou ale i lidé, kteří jsou uzavření nebo žijí sami. Tam je to nebezpečné a signály nemusíme rozpoznat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi