Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Místo „kojeňáků“ do rodin? Kdepak, děti mají zatím smůlu. Ministři se nedohodli

Autor: bud - 
4. února 2017
11:05

Rušení kojeneckých ústavů, která současná vláda chtěla prosadit, se odkládá. Tři ministerstva, která mají problematiku na starosti, se totiž nedokážou shodnout, jak to provést. Změnu příliš nepodporují ani kraje, které tyto ústavy zřizují. Informovalo o tom sobotní Právo.

Ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo školství i ministerstvo zdravotnictví. Všechny tyto úřady patří do gesce ČSSD, přesto nejsou schopny se dohodnout na budoucnosti kojeneckých ústavů. Na jejich postupném rušení se před čtyřmi lety dohodla současná vláda, reálně se však věc doposud neposunula.

Můj resort je připraven už dávno. Dílčí změny určitě stihneme, jsou obsaženy v novele zákona o sociálních službách. Co se týče celkové transformace, když bude vůle ze strany resortů školství a zdravotnictví, dalo by se ještě stihnout leccos,“ uvedla pro Právo ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

Její úřad chce, aby všechna zařízení pro děti spadala „pod jednu střechu“ a péče tak nebyla roztříštěná. Například pod ministerstvo práce dnes spadají zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, naproti tomu kojenecké ústavy má na starost ministerstvo zdravotnictví.

Kojenecké ústavy z Evropy mizí

Novela zákona o sociálních službách zavádí institut pobytové služby pro děti do 18 let a připravuje tak půdu po sjednocení. MPSV chce navíc do června předložit zákon, který by znemožňoval přijmout do ústavu dítě mladší sedmi let. „V Evropě už prakticky klasické kojenecké ústavy neexistují a opuštěné zdravé děti do tří let se umisťují výhradně do rodin. Kvůli našim dětem věříme, že i ČR se konečně vydá touto cestou,“ říká Marksová. Více dětí by tak místo ústavů mělo mířit do pěstounských rodin.

Kraje se však obávají, že v důsledku změn dojde k hromadnému rušení dětských domovů kojeneckých ústavů. „My nejsme proti pěstounské péči, podporujeme ji, ale myslíme si, že systém, jak je nastaven, potřebuje pěstounskou péči i dětské domovy,“ řekl deníku hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

Málo peněz na prevenci

MPSV chce postupně tato zařízení transformovat v dětská centra, kde budou zaměstnanci pracovat s ohroženými rodinami spíše ambulantně. Chce také posílit terénní a preventivní služby. Právě na prevenci jde v současné době jen zlomek z více než 8 miliard korun pro ohrožené děti. Více než polovina míří na ústavní péči.

Ostatní zmíněné resorty se jednání o transformaci nevyhýbají. „Péče o ohrožené děti je primárně v gesci MPSV. Ministerstvo zdravotnictví je v této věci připraveno poskytnout maximální součinnost,“ řekla Právu mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že se transformaci nebrání. Chce však, aby výchovné a diagnostické ústavy zůstaly pod jejím úřadem.

e.44 ( 4. února 2017 16:41 )

Hlavně ať není pěstounská péče jedinou možností, ať tu kolem dětí nevznikne stejnej špinavej kšeft jako v Norsku. Marksová se snaží jen vyrábět jednu líbivou pítčovinu za druhou, ve finále ovšem s tristním výsledkem, jak už předvedla například s tím fondem na asistenční psy. Pro dítě je rozhodně lepší mít trvalé zázemí a jistotu v kojeňáku kde je zvyklé a kde se o ně starají stále stejní lidé do doby než ho případně adoptují ti, co ho skutečně budou chtít na celý život, než aby bylo každou chvíli u jiných pěstounů, co si ho budou mezi sebou přehazovat a budou ho mít jen jako zdroj peněz a nebudou k němu cítit ani to co "tety" v kojeňáku.

ladybug ( 4. února 2017 13:16 )

S těmi pěstounskými rodinami to není takové terno, jak se může zdát. Na západě je už mají dlouho a dost často se v novinách objevují články o dětech, které byly týrané a dokonce zemřely v pěstounské péči. Zdá se, že většina pěstounů to dělá pro peníze a ne pro blaho dětí. A sociální pracovnice, které mají děti pod dohledem, jsou tak zaneprázdněné, že často děti nechávají ve špatném prostředí. Chudáci děti!

Zobrazit celou diskusi