Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jan pomáhá chlapcům z dětského domova. Ukazuje jim, co dělat po pádu „na hubu“

Autor: sou - 
6. ledna 2017
20:50

Pomáhají při studiu, se získáním brigády nebo při tom, postavit se na vlastní nohy. Řeč je o patronech mladých chlapců, kteří odcházejí z dětských domovů. Ti mívají často problém s udržením zaměstnání nebo i s vedením domácnosti. Dětské domovy projekt vítají s tím, že chlapci nabývají sebevědomí či odvahu a v patronech nacházejí kladný mužský vzor. Od podzimu budou moci podobnou pomoc využívat i dívky. Do řad patronů přibudou i patronky.

„Je to jedna z nejvíce smysluplných aktivit, kterou jsem za poslední roky dělal. Mohu využít všechno, co jsem zažil. Dobré i zlé, úspěchy i chyby. Mohu Štefanovi ukázat, jak na to, aby se chlap udržel na nohou. Nebo jak se na ně zvednout, když občas upadne na hubu,“ popisuje patron Jan z Plzně.

„Smysl patronství vidím prostě v tom, že jsme tu vedle sebe, máme na sebe telefon a víme, že si můžeme kdykoliv zavolat a můžeme se bavit o našich světech, snech, vizích i plánech. A málo to rozhodně není,“ upřesňuje Petr z Prahy, který také patří mezi patrony.

Už čtyři roky se tak desítky mužů po celé republice schází se svými svěřenci, které čeká náročný krok, opuštění dětských domovů. I když jsou při odchodu většinou dobře zajištěni, v samostatném životě se mnohdy dostanou do potíží.

Pomoc se zvládnutím zátěže

„Po odchodu často nezvládnou zátěž související s udržením zaměstnání nebo samostatným hospodařením. Především jim ale v životě schází dospělí, na které by se mohli s důvěrou obracet. A klukům chybí zejména mužské vzory,“ vysvětluje manažer projektu Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů, která projekt realizuje společně s partnerskými organizacemi Múzy dětem a Atmosférou ze Zlínského kraje.

O projekt je zájem i na straně dětských domovů. „Chlapci mají najednou člověka jen pro sebe. Získávají s ním nové dovednosti, poznatky i zážitky. Nabývají sebevědomí, odvahu zkoušet další věci a hlavně mají kladný mužský vzor,“ říká Hana Vilímková, vedoucí vychovatelka dětského domova Racek ve středočeském Benešově.

Řada patronům mladým chlapcům pomáhá například ve shánění brigád nebo při studiu. „Stávají se jim pozitivním vzorem v řešení životních situací, doprovází je na jejich cestě a stávají se jim kamarády, na které se mohou obrátit s prosbou o radu či morální podporu,“ popisuje Talpa. Upřesňuje, že patron je vždy rádcem a nikdy nesupluje otcovskou roli například tím, že by svěřence na nějakou dobu u sebe ubytoval.

Od podzimu budou i patronky dívek

„Patronem se může stát každý muž starší 30 let, který projde úvodním školením. Po celou dobu projektu je mu k dispozici nejen odborná supervize pro zvládání případných krizových situací, ale také široký tým dalších patronů, se kterými může sdílet zážitky z naplňování své patronské role,“ zmínil Talpa. Zájemci mohou dorazit na nezávaznou informační schůzku v Praze nebo kontaktovat organizátory projektu a domluvit se individuálně.

Zanedlouho se navíc budou moci do projektu přihlásit i ženy, kterou bude pomáhat zase dívkám, na které čeká odchod z ústavní péče. „Patronky budou do projektu zapojeny na podzim, a to pilotně ve Zlínském a Olomouckém kraji,“ dodal Talpa s tím, že pokud se tento model osvědčí stejně jako ten mužský, dojde k jeho následnému rozšíření do dalších krajů.

Rozšíření projektu je financováno prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí z Evropského sociálního fondu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi