Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

O děti alkoholičky Jany musela pečovat kamarádka. Teď o ně bojuje u soudu

Autor: tmp - 
10. ledna 2017
05:20

Paní Jana je matkou pěti dětí, které má s celkem třemi muži. Nejenom kvůli problémům v osobním životě sáhla po alkoholu. Později se na něm stala závislá. I to byl důvod, proč jí nakonec úřady všechny děti odebraly. Ty ale měly štěstí v neštěstí – kamarádka paní Jany Alena se jich všech totiž ujala. Proces svěření do pěstounské péče ale nebyl jednoduchý a stále trvá...

Příběh paní Jany začal vztahem s mužem, který téměř celé dětství jeho potomků strávil za mřížemi. Radek ani Janička tak otce téměř nepoznali. Ani druhý životní partner Karel s paní Janou nevydržel. Prostředního Honzíka si ale pravidelně brával alespoň občas na víkendy a jako jediný na něj i řádně platil výživné. Otec dvou nejmladších dětí pak s Janou bydlel v době, kdy začala spolupracovat s kanceláří SOS dětských vesniček v Prostějově.

„U paní Jany se problémy všeho druhu kupily. Společným jmenovatelem těchto problémů byla a je postupně se prohlubující závislost na alkoholu,“ řekla Blesk.cz mluvčí SOS dětských vesniček Jana Pěchová. Podle ní měla paní Jana svá lepší období, kdy byla spokojená v osobním životě a tolik nepila. Ty ale střídala s časy, kdy všechny peníze utratila za alkohol. „Chyběly peníze na jídlo, nebyly hrazeny platby za bydlení, takže se vytvářely problémy další; děti byly matkou zanedbávané,“ vyprávěla Pěchová.

Zhoršující se situace vyvrcholila ve chvíli, kdy byly děti z péče matky odebrány. Zatímco o prostředního Honzíka se postaral jeho otec, dvě nejmladší děti putovaly do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a dvě nejstarší děti – Radek s Janičkou, do dětského domova. Pobyt v instituci nesly děti těžce, a zatímco Janička časem přivykla, Radek se upínal k vyléčení maminky a návratu zpět k ní.

Starala se o opilou kamarádku i děti

Matka se po ztrátě dětí odhodlala svoji závislost řešit a nastoupila na protialkoholové léčení. „Po celou dobu léčby jsme byly v častém kontaktu, připravovaly jsme společně podmínky pro její opětovné začlenění do běžného života, získání bydlení a postupný návrat dětí,“ uvedla Pěchová. V průběhu léčení paní Janu všemožně podporovala i její přítelkyně, paní Alena. Paní Jana u kamarádky trávila propustky, na vánoční svátky si tam směla vzít i své děti.

Přítelkyně jí i v minulosti pomáhala s péčí o děti, zejména když se stupňovaly u paní Jany problémy s alkoholem. Stávalo se tak, že se paní Alena občas musela postarat  o opilou matku i jejích pět dětí. Mezi Alenou, která má syna Davida, stejně starého jako Janička, a dětmi se pak prý začalo vytvářet silné citové pouto. 

Podívejte se, jak fungují SOS dětské vesničky:
Video  Úplný opak Norska: SOS vesničky pomáhají rodinám, kde hrozí odebrání dětí.  - Tomáš Polák, David Malík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Později matka ukončila protialkoholní léčbu, ta ale nezabrala. Nejstarší děti se tak musely opět vrátit do dětského domova. „Matka již nechtěla svůj problém řešit, závislosti zcela propadla, aktuálně se s novým přítelem pohybují mezi bezdomovci a o další léčbu nemá zájem,“ pokračovala Pěchová. Děti pak prý cítily ohromné zklamání a pocit zrady.

Dětem zůstala jen „teta“ Alena, která s nimi velmi cítila. V dětském domově je často navštěvovala a začalo se v ní rodit rozhodnutí se o ně postarat. „Jelikož jsme se už dříve, v rámci spolupráce s paní Janou, setkávaly, obrátila se na nás se žádostí o pomoc při snaze o získání dětí. Děti měly zcela jasno v tom, že by k tetě moc chtěly, opakovaly, že jenom tetě věří, upjaly se k tomuto řešení. Začali jsme tedy spolupracovat na přípravách a realizaci náhradní rodinné péče u Radka a Janičky,“ prozradila Pěchová.

Zklamání nahradila láska tety

Paní Alena si začala děti z dětského domova pravidelně brávat na víkendy, svátky a prázdniny. Tím se začaly dostávat ze svého zklamání, zejména Radek prý doslova rozkvetl. Paní Alena dětem kupovala oblečení, dárečky, snažila se jim připravit rodinné zázemí. Koncem školního roku se dohodla s vedením domova na návštěvě dětí u ní na celé dva měsíce letních prázdnin. „Současně jsme paní Aleně pomohli sepsat a podat k soudu návrh na předběžné svěření dětí do její péče, kterému soud vyhověl. Sociální pracovnice OSPOD toto řešení podpořila, i ona s dětmi hovořila – důsledný, dlouhodobý zájem paní Aleny o děti ji přesvědčil,“ dodala Pěchová.

Pak ale přišel náraz na administrativní překážku. Přestože pracovníci SOS dětských vesniček pomohli Aleně sepsat i návrh na svěření dětí do pěstounské péče, čeká se na soudní projednání. To může trvat i několik měsíců. „Děti jsou stále u paní Aleny na předběžné opatření, soud ještě neproběhl,“ uvedla Pěchová. „S paní Alenou nadále spolupracujeme, pomáháme jí hledat větší byt a mimoškolní aktivity pro děti. Janička začala navštěvovat ZUŠ, chodí na hodiny klavíru, je velmi talentovaná,“ uzavřela.

Podobných případů podle organizace SOS dětské vesničky prý přibývá. Zejména co se týká matek alkoholiček. „To, že by se o děti postarala kamarádka, příliš časté není, toto je ojedinělý případ. Poměrně častá je příbuzenská pěstounská péče, kdy jsou děti svěřeny do péče babičce,“ uzavřela Pěchová.