Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kolik má „superbyrokratický“ Brusel úředníků? Ročně vyjdou na 200 miliard

Autor: bud - 
30. ledna 2017
05:41

V institucích Evropské unie pracují desítky tisíc úředníků, z toho je odhadem několik stovek Čechů. Zjistit přesná čísla ovšem není jednoduché, protože hlavních institucí je hned několik a jejich sídla jsou „rozeseta“ do několika měst. Nejvíce jich má Evropská komise sídlící v Bruselu.

Počet euroúředníků sedících v bruselských kancelářích je jednou z nejvíce emotivních stránek debaty o smysluplnosti EU. Získat jejich přesný počet ale není snadné. Kromě toho, že má EU několik institucí, jsou jejich sídla i zaměstnanci rozeseti do několika měst (hlavně Brusel, Štrasburk a Lucemburk). Statistiky navíc zpravidla zahrnují celkový počet zaměstnanců, mezi něž vedle úředníků patří i techničtí pracovníci nebo třeba řidiči.

Při pohledu do statistických údajů napočítal Blesk.cz asi 54 tisíc zaměstnanců EU. Z toho nejvíce jich má Evropská komise (více než 32 tisíc) a následuje Evropský parlament (asi 6 700). Další tisíce lidí pracují v kancelářích Rady EU, Soudního dvora EU nebo v dalších institucích a organizacích, jako je například evropská pobřežní stráž nebo Europol.

Vedou Francouzi, Němci a Belgičané

Nejpodrobnější informace o svých zaměstnancích pravidelně poskytuje Evropská komise. Z poslední statistiky (leden 2017) je možné vyčíst, že tam pracuje více žen (necelých 18 tisíc) a z národností jsou to nejčastěji Francouzi, Belgičané, Němci a Španělé. Češi mají v Komisi asi 400 zástupců. Průměrný věk zaměstnanců je 45 let.

Jak pracují euroúředníci v Bruselu? Podívejte se na rozhovor:

Video  Že si euroúředníci vymýšlejí? Čech z Bruselu popsal, jak to funguje.  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kolik úředníků se ale skutečně věnuje vymýšlení nových evropských směrnic? Přesný počet není možné určit, nicméně v Komisi pracuje na úřednických pozicích asi 13 500 lidí, dalších asi 9 tisíc má asistentskou pozici. Vzhledem k tomu, že novou legislativu připravuje výhradně Komise, tento počet by mohl odpovídat. Je ale nutné si uvědomit, že v rámci dlouhého legislativního procesu projde každý návrh rukama dalších tisícovek lidí v rámci Evropského parlamentu a Rady EU.

JAK FUNGUJE LEGISLATIVNÍ PROCES V EU? ČTETE ZDE

Při pohledu na celkové výdaje EU jsou náklady na platy zaměstnanců spíše zanedbatelné. Z rozpočtu, který činí přibližně čtyři biliony korun, jde totiž na tyto účely (platy a obecně na administrativu) jen přibližně pět procent všech výdajů.

V Česku je 70 tisíc úředníků

Pro porovnání je možné uvést, že Česká republika má necelých 70 tisíc úředníků, kteří spadají pod služební zákon. Tedy víc než celý Brusel. Celkem stát zaměstnává 445 tisíc zaměstnanců, mezi něž patří i příslušníci bezpečnostních složek nebo pracovníci příspěvkových organizací. Za posledních pět let tento počet vzrostl o přibližně 30 tisíc.

zadnice ( 30. ledna 2017 11:44 )

Naprosto zbyteční škůdci občanů EU!

moiaza ( 30. ledna 2017 08:52 )

 Odborníci, vědci,vyšší inteligence a politici nás denně přesvědčuji, že bez EU se neobejdeme. Já kašlu na inteligenci. Vždy dávám na selský rozum. A ten má naprosto odlišný názor. Jsem důchodce a mnohokrát jsem se přesvědčil v životě o vítězství selského rozumu. Byť se to vítězství rodilo těžce.

HajkovaVlasta ( 30. ledna 2017 07:49 )

To nejsou úředníci,ale škůdci Evropy.

zdonekk ( 30. ledna 2017 06:05 )

Banda zlodějů, podvodníků a prizivniku! Nic víc, nic miň!

Zobrazit celou diskusi