Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pan Evropa a další „otcové“ EU. V Bruselu po nich pojmenovali řadu budov

  • Autor: bud - 
    16. 1. 2017
    06:20

    Hrstka odvážných státníků začala po 2. světové válce přesvědčovat národy o vzájemné spolupráci a integraci. Jejich počínání v 50. až 70. letech dalo vzniknout prvním předchůdcům dnešní Evropské unie. V Bruselu a ve Štrasburku jsou dnes po nich pojmenovány budovy, náměstí, kruhové objezdy nebo stanice metra. Blesk.cz připravil přehled těch, kteří do vzniku Unie promluvili nejvíce.

  • 1.Mírotvůrce Winston Churchill (1874-1965)

    Bývalý armádní důstojník a později britský premiér jako jeden z prvních po skončení 2. světové války vyzýval k vytvoření „Spojených států evropských“. Byl přesvědčen, že jedině vzájemná spolupráce dokáže zajistit mír. Byl aktivním bojovníkem za sjednocení Evropy.

    Winston Churchill Winston Churchill | Z. Pecák, P. Novotný

  • 2.Pan Evropa Robert Schuman (1886-1963)

    Byl to právě Robert Schuman, který je dnes v Bruselu téměř uctívaný. Pojmenovávají po něm náměstí, stanice metra i kruhové objezdy. Navrhl totiž vytvořit Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO), což byl takový pradědeček dnešní Unie. Státy v rámci tohoto společenství měly spolupracovat při produkci uhlí a oceli, které byly zásadní suroviny pro vedení války. A na těchto dvou surovinách také začala růst první poválečná integrace.

    Robert Schuman Robert Schuman | ČTK

  • 3.Neúnavný sjednotitel Konrad Adenauer (1876-1967)

    Byl prvním spolkovým kancléřem Německa, který výrazně změnil tvář nejen své země, ale i celé poválečné Evropy. Byl politikem, který dosáhl usmíření s „nenáviděnou“ Francii. Se svým bývalým úhlavním nepřítelem, francouzským prezidentem Charlesem de Gaullem, podepsal smlouvu o přátelství s tím v podstatě odstranil jednu z největších bariér na cestě za evropskou integrací. Právě na základě těchto jednání z 60. byly vybudovány současné úzké francouzsko-německé vztahy.

    Konrad Adenauer Konrad Adenauer | ČTK

  • 4.Propagátor společné Evropy Paul-Henri Spaak (1899-1972)

    Belgičan Spaak byl vizionář a podporovatel evropské integrace, který si svým charismatem dokázal snadno získat lidi na svou stranu. Sjednocování zemí prostřednictvím různých smluv považoval za nejúčinnější záruku míru a státní spolupráce. Hrál klíčovou roli při formulaci Římských smluv, které byla podepsány v roce 1957 a daly vzniknout Evropskému hospodářskému společenství (EHS). To byl faktický předchůdce dnešní EU.

    Paul-Henri Spaak Paul-Henri Spaak | ČTK

  • 5.Oddaný Evropan Walter Hallstein (1901-1982)

    Hallstein se do dějin zapsal tím, že evropskou integraci „postrčil“ výrazně dopředu. Byl zastáncem společného trhu a díky svým přesvědčovacím schopnostem dokázal na svou stranu získat celou řadu lidí. Byl také úplně prvním předsedou Evropské komise, a to v letech 1958 až 1967.

    Walter Hallstein (vlevo) při setkání s J. F. Kennedym Walter Hallstein (vlevo) při setkání s J. F. Kennedym | ČTK

  • 6.Pan euro Jean Monnet (1888-1979)

    Francouzský ekonom a politik stál u zrodu Evropského společenství uhlí a oceli, což byl takový pradědeček dnešní Unie, a byl prvním výkonným předsedou nově vzniklého orgánu. Podílel se také na vzniku prvních myšlenek společného měnového systému. Pod jeho taktovkou vznikly první plány, které vedly až ke vzniku měny euro v 90. letech.

    Jean Monnet Jean Monnet | ČTK

  • 7.Tvrdá vyjednávačka Margaret Thatcherová (1925-2013)

    Výraznou politickou osobností, která se promítla do dějin vyjednávání, byla britská premiérka Margaret Thatcherová. Právě Britové se totiž v minulosti často bouřili – nelíbily se jim stále se zvětšující pravomoci EU a dlouho trpěli také kvůli vysokým clům za věci a potraviny, které si dováželi ze svých dalekých kolonií. Museli tak sypat do rozpočtu EU vysoké sumy peněz. Nelíbilo se to ani Thatcherové, a tak při nejvyšších politických jednáních své mužské protějšky ubíjela zuřivými projevy, které četla z poznámek ukrytých ve své kabelce (odtud pochází i slovo „ukabelkování“, které dokonce kodifikoval oxfordský slovník). Občas, když mluvila, svou kabelkou doslova „mlátila“ o stůl.

    Margaret Thatcherová Margaret Thatcherová | P. Kurečka, M. Škarpa

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi