Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ludvík chce zastavit odliv mladých doktorů. Jak jeho plán vnímají nemocnice?

Autor: sou - 
6. února 2017
05:45

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) chce dotáhnout plán na přechod fakultních nemocnice na univerzitní. Podle něj by to mohlo vést k zastavení odchodu mladých lékařů do zahraničí. Nemocnice jeho iniciativ vítají a upozorňují, že spolupráce mezi fakultami a klinikami existuje už desítku let. Navíc by jim to v současné době rostoucích platů pomohlo i ve financování odborníků. Skepticky se na plán ale dívá Česká lékařská komora

Jedním z receptů ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka na zastavení poklesu počtu český lékařů je vznik takzvaných univerzitních nemocnic. „Vtáhneme fakulty přímo do řízení těch velkých dnešních fakultních nemocnic, ony budou přímo rozhodovat o rozpočtu, o jistém zaměření těch nemocnic,“ uvedl Ludvík koncem ledna na Primě.

Například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady iniciativu ministra vnímají, nicméně v pořadu měl iniciovat záměru bez bližšího rozpracování. „Ta myšlenka není úplně nová, hovoří se o tom už celou řadu let, takže předpokládám, že některé původní myšlenky budou zavzaty, mohou být dopracovány nebo doplněny nové,“ uvedl ředitel nemocnice Robert Grill s tím, že tak není vhodné ještě předbíhat. „Pan ministr je náš vrchní velitel. Až dá na stůl nějakou koncepci, tak jsme schopní jít samozřejmě i do detailnějších věcí,“ zmínil.

Podle Grilla by mohl být tento krok opravdu jedním z mnoha opatření, které omezí odliv mladých českých lékařů do zahraničí. Vztah mezi fakultou a nemocnicí je prý na velmi slušné cestě a jejich další spolupráce může být jen ku prospěchu obou. A to nejen v personální sféře, ale i té finanční. „Při tom trvalém nárůstu platů už ani jedna ani druhá instituce sama o sobě není schopná ty kvalitní lidi udržet tak dobře, jako když spojíme síly. V tomto pohledu je to pozitivní,“ uvedl ředitel.

V Motole plánují intenzivnější podíl fakult na řízení nemocnice

Lékařské fakulty se zapojují do chodu fakultních nemocnic už desítky let. Jenže jejich statut nikdy nebyl úplně specifikován. V klinických oborech pracují lidé jak pro nemocnice, tak pro fakulty. „Je to věc dobré organizace práce, aby obě tyto činnosti byly prováděny v tom nasmlouvaném rozsahu a nešly proti sobě. To znamená, aby například to, aby chirurg věděl, kdy má operovat a kdy učit. A aby v tom nebyl zmatek,“ popsal Grill.

Velmi dobrá spolupráce mezi fakultou a nemocnicí panuje prý i ve Fakultní nemocnici Motol, kde byl Ludvík před nástupem na ministerstvo ředitelem. „Už v současné době je spolupráce s fakultou je velmi dobrá a plánujeme intenzivnější podíl na řízení nemocnice,“ uvedl náměstek pro léčebně preventivní péči Martin Holcát. Ročně Motolem projde až 1500 studentů ze dvou lékařských fakult. I podle Holcáta by přechod fakultních nemocnic na univerzitní přispěl „k lepší koordinaci řízení školy a nemocnice“.

Také Všeobecná fakultní nemocnice v Praze je hlavní výukovou základnou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Všechny její kliniky a ústavy jsou tak společnými pracovišti VFN a 1. LF UK a k tomu má i několik samostatných oddělení.„Jsme hlavní výukovou základnou největší lékařské fakulty v ČR, tím jsou daná i velmi vysoká čísla. Všechny studijní obory, které musí projít klinikou, představují dohromady 2287 studentů,“ upřesnil mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož s tím, že za jeden den se jich protočí na klinice 1610.

Příjem nových mladých lékařů a lékařek pak záleží na tom, kolik nových kolegyň a kolegů nemocnice potřebuje. „V roce 2016 jsme nabrali 27 nových zaměstnanců z řad absolventů lékařské fakulty,“ vysvětlil Brož.

Komora: Univerzitní nemocnice odchodům nezamezí

S lékařskou fakultou úzce spolupracujeme i Fakultní nemocnice Ostrava. „Podílíme se na praktické výuce. Ročně podstupují praxi v naší nemocnici medici Lékařské fakulty Ostravské univerzity,“ zmínil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Vzhledem ke stáří univerzity zatím čísla o tom, kolik studentů nakonec do nemocnice nastoupí, nejsou validní, jelikož za sebou mají teprve první absolventský roční. „Zájem o práci v naší nemocnici mají rovněž medici z jiných lékařských fakult a rovněž ze Slovenska,“ upřesnil Oborný.

Skepticky se na Ludvíkův plán ale dívá Česká lékařská komora, podle které opatření odchod českých lékařů neovlivní nijak. „Odchodu do ciziny může zabránit jen změna systému vzdělávání,“ uvedl pro Blesk.cz její mluvčí Michal Sojka.

Přípravu přechodu fakultních nemocnic na univerzitní měl v roce 2012 v plánu už tehdejší ministr Leoš Heger (TOP 09). A to v rámci takzvaných neziskových nemocnic. Jeho návrh nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil za nebezpečný. „Tyto reformy ve skutečnosti představují jenom další nepromyšlený experiment, který bude představovat hazardování s tím nejcennějším, co lidé mají, s jejich zdravím,“ prohlásil po jednání předsednictva strany v roce 2013.

Novela pak putovala do gesce nejprve Martina Holcáta, který byl ve funkci půl roku, a pak i na zástupce ČSSD, kteří vládnou resortu od ledna 2014. Současný ministr Miloslav Ludvík ho označil při svém nedávném nastoupení do funkce jako jednu z priorit. Dokonce se na začátku ledna dohodl s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) na tom, že ministerstvo zdravotnictví do zákona zahrne jen univerzitní nemocnice.

„Bude z toho zákon o univerzitních nemocnicích,“ uvedl Ludvík, aby doplnil: „Mohly by sloužit k tomu, že budeme schopni přivést z ministerstva školství asi 460 milionů korun navíc, které půjdou přímo do univerzitních nemocnic.“

11karel11 ( 6. února 2017 14:55 )

Když mladí doktoři chtějí odejít, tak ať jdou, ale zaplatí si drahá studia. Vystudovat zadarmo to jim jde.

zednik ( 6. února 2017 10:41 )

Ještě cca 15 let budeme tedy vychovávat lékaře pro zahraničí a pak snad už přijdeme na to, že bývalý systém závazků a umístěnek by byl býval to nejlepší. Jen to nemá dnes odvahu nikdo říct nahlas.

deratizater ( 6. února 2017 08:46 )

Studovat zadarmo a pak jít rýžovat do zahraničí?Kolik stojí daňové poplatníky jeden vystudovaný doktor medicíny? Není třeba vymýšlet žádné finančně nákladné nesmysly.Prostě při nástupu na fakultu podepíš že budeš po dokončení stůdia pracovat nejméně 5let v Česku a pokud ne tak si stůdium zaplať.

Lekarsenior ( 6. února 2017 08:27 )

hm no...Ono by bylo potreba prostudovat zakonne a podzakonne normy EU.. Jinak ovsem je to cele pro nas startsi katastrofa

agfor ( 6. února 2017 08:17 )

Není nic jednoduššího jak tu udržet doktory. Buď si zaplatí školu a pak ať si jde kam chce, nebo při nástupu na školu podepíše, že zůstane v Česku aspoň 10 let (takhle to kdysi praktikovali komunisté ve firmách při dálkovém studiu VŠ).

Zobrazit celou diskusi