Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jihomoravský kraj hlásí smogovou krizi: Lidé se „dusí“ také v Praze nebo Brně

Autor: ČTK - 
20. ledna 2017
15:00

Meteorologové vyhlásili v Jihomoravském kraji v pátek po poledni smogovou situaci. Už v noci na dnešek podobný stav vyhlásili pro Brno. Platí do odvolání. Důvodem je vysoká koncentrace polétavého prachu v ovzduší. Smogová situace bývá vyhlašována, pokud alespoň na polovině stanic překročil dvanáctihodinový průměr hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin není předpokládán jeho pokles.

Podle webu Českého hydrometeorologického ústavu platí smogová situace na řadě míst země včetně Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.

V Brně je aktuálně nejhorší situace na Zvonařce, kde meteorologové naměřili v 11:00 denní koncentraci polétavého prachu 121,7 mikrogramu na metr krychlový. Situace je zhoršená například i v Tuřanech, kde ve stejnou dobu naměřili 111,4 mikrogramu.

 

„Vyhlášení smogové situace je upozornění, že koncentrace poletavého prachu dlouhodoběji překračuje určité hranice. Aby lidé věděli, že ovzduší není úplně v pořádku, a ti, co jsou na to citliví, se zbytečně nepřepínali, nesportovali a podobně. A aby třeba i paní učitelky z mateřských škol nechodily s dětmi zbytečně ven,“ řekl Robert Skeřil z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Špatná smogová situace trápí Prahu. Špatná smogová situace trápí Prahu. | Martina Neckářová

 

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit venku fyzickou námahu a pouze krátce větrat. Vzhledem k tomu, že se na zvýšených hodnotách významně podílí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.

 

 

djaba ( 22. ledna 2017 00:24 )

 Platíme daně , tak ať se přetloustý starosta stará .Inverze , jaro, léto, podzim zima a ještě k tomu volby.Stejně jako po vánocích , čistírny odpadu plné tuku .Platíme za vodné a stočné , tak vodně stočněte - francouzi .

Zobrazit celou diskusi