Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záměna embryí děsí ČR: Lékařům musíte věřit, vložení cizího „dítěte“ nezabráníte

Autor: ula - 
8. ledna 2017
18:35

Případ záměny embryí na klinice v Brně zřejmě rozrušil další Češky, které asistovanou reprodukci podstoupily a nyní čekají potomka. Lékaři uklidňují, že vzhledem k počtu umělých odplodnění se pacientky nemají čeho bát, protože záměna byla výjimečná. Pokud však má nastávající matka pochybnosti, musí se spolehnout na to, že klinika má dobře nastavený systém, který jí zaručí, že nedošlo k chybě. Pokud by však chtěla žena v těhotenství podstoupit analýzu DNA plodu, mohla by jej ohrozit.

„Proces, který podstupuje pacientka při asistované reprodukci, má více kroků. Pacient se spoluúčastní kontroly, je několikrát identifikovaný,“ řekl Blesk.cz Štěpán Budka z Centra Pronatal a pokračuje: „Tento týden jsem už pacientkám vysvětloval, že to, co se stalo, je skutečně výjimečné a zcela jistě to není systémová chyba.“

Podívejte se, jak probíhá umělé oplodnění:

Video  Každý detail rozhoduje: Jak probíhá umělé oplodnění.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co však ženě zaručí, že nedošlo k záměně?

„Zárukou, že nedošlo k záměně, je velmi dobře nastavený systém managementu kvality kontrolovaný SÚKL, odpovědnost a kvalifikace pracovníků, jejich profesionální a etický přístup. Podle mého názoru má Česká republika jednu z nejpřísnějších zákonných úprav a vysokou kvalitu center reprodukční medicíny. Nebylo by dobré z jednoho selhání dělat všeobecný problém,“ uvedl Pavel Trávník, viceprezident Asociace reprodukční embryologie.

Nervózní pacientky

„Chápu, že jsou pacientky nervózní, ale my lékaři jsme tu od toho, abychom jim pomohli. Ovšem tvrdit, že se chyba nemůže stát, by byla lež. A přiznejme si, že chyba se může stát v každém oboru, ale pravděpodobnost je skutečně velmi malá,“ říká Budka.

Pacientka se tedy musí spolehnout na kliniku a slovo lékaře.

„Pokud ovšem lékaři nevěříte, tak s ním nemůžete spolupracovat, protože samotný proces bude problematický. Tak to má každý člověk – pokud někomu nedůvěřujete, tak s ním nespolupracujete,“ upozorňuje Budka.

Testy DNA jsou problematické

Nabízí se možnost, zda může žena, která má pochybnosti, podstoupit genetický test. Ten ale problém záměny neřeší.

„Analýza DNA jde např. pomocí odběru plodové vody, ale je to invazivní výkon, kdy je riziko úmrtí plodu 1 ku 150,“ vysvětluje Budka. Navíc tyto testy se provádí pouze v případech, aby se zjistilo, zda je embryo geneticky zdravé. „Ano, čistě teoreticky by šlo otestovat embryo, pokud máte pochybnosti, zda je vaše, ale já bych toto nedoporučil podstoupit, zvláště pokud k tomu není medicínská indikace,“ upozorňuje lékař.

londynskypes ( 8. ledna 2017 19:18 )

Zobrazit celou diskusi