Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po nehodě pandurů u Tábora jsou vojáci stále na nemocenské. Už dva měsíce

Autor: simao - 
5. ledna 2017
15:20

Jsou to už dva měsíce, co se v Táboře srazilo pět pandurů. Tedy obrněných vozidel české armády, která kvůli kontroverzní zakázce z minulosti neprovází nejlepší pověst. Vyšetřování nehody ze 4. listopadu 2016 přitom stále neskončilo. Při incidentu se zranili vojáci i žena s dítětem, která se do nehody připletla. Bourali vojáci vlastní vinou, nebo za nehodu může svým údajným zabdržděním řidička?

Viník nehody nejasný, stejně tak i škoda, která na pandurech a osobním voze během jejich srážky v Táboře vznikla. Takový je zatím stav nehody, kterou prošetřuje od začátku listopadu 2016 Vojenská policie. Při nehodě se zranila více než desítka lidí, mezi nimiž byli vojáci a také žena a dítě z osobního auta, které se s pandury srazilo na silnici I/19 na severu Tábora.

Výslech vojáků brzdí nemocenské

Pandury se vracely ze cvičení ve Vojenském újezdu Boletice. Zatímco žena a dítě byly ošetřeni na místě, a pak pokračovaly dál, vojáci zamířili místo na nedalekou základnu do nemocnice v Táboře.

Spis k nehodě  doposud není uzavřen. Co jej zdržuje? „Někteří vojáci jsou stále v pracovní neschopnosti, a proto nemohli být vyslechnuti,“ uvedla mluvčí Vojenské policie Lenka Haberová pro Aktuálně.cz.

Zda je přitom jasnější, kdo za nehodu mohl a zda existují již konkrétní závěry z nehody, Vojenská policie nekomentuje. Slova o vojácích na nemocenské však platí nadále. „Potvrzuji, že citace paní majorky je stále platná, v dané věci se prozatím nic nezměnilo. Celá věc je stále ve vyšetřování, tudíž vám žádné informace v současné době nemohu poskytnout,“ sdělila Blesk.cz Nikola Hájková, tisková a informační důstojnice Vojenské policie.

Spekuluje se přitom, že škody vzniklé při nehodě mohou jít až do milionů. Pokud se prokáže, že viníkem nehody v Táboře jsou vojáci, zaplatí ze svého rozpočtu škodu armáda, neboť nemá pojistku na techniku určenou k boji, upozornila nedávno Česká televize. „Co se týče vojenské techniky, na tu není v souladu s výjimkou udělenou ze zákona pojistné uzavíráno,“ uvedl totiž Jan Šulc, mluvčí Generálního štábu Armády ČR.

Bližší informace k příčinám nehody však nesdělilo ani ministerstvo obrany. „Já žádné informace v tuto chvíli nemám. Předpokládám, že až to vyšetřování bude ukončené, tak nějaké informace od Vojenské policie budeme mít. Zatím nemáme,“ uvedl na dotaz Blesk.cz mluvčí ministerstva Petr Medek.

Dalík sedí dál a armáda chce 20 nových pandurů

Samotné transportéry Pandur jsou přitom spojeny s korupční kauzou, kvůli které skončil ve vězení lobbista Marek Dalík. Původně dostal pět let za pomoc k přijímání úplatku, poté mu loni v květnu pražský Vrchní soud trest zmírnil o rok – a vyměřil novou „taxu“ za pokus o podvod.

Dalík měl údajně požadovat během nákupu jedné z várek pandurů pro české ministerstvo obrany v roce 2011 úplatek 18 milionů eur, tedy zhruba půl miliardy korun. Podle verdiktu soudu však Dalík podváděl v tom, že může celý obchod ovlivnit. Sám vinu nadále odmítá, trest si však odpykává ve znojemské věznici.

 

Armáda se mezitím chystá pořídit dvacítku nových pandurů. Háček je však v tom, že ministerstvo za ně má nakonec zaplatit o 800 milionů více, než bylo původně v plánu.

Změnu ceny zakázky na nové pandury by měla vláda projednat hned při svém prvním letošním zasedání 9. ledna, kdy jedním ze zařazených bodů do vládního programu je i „Informace o navýšení ceny veřejné zakázky ‚Kolová obrněná vozidla velitelsko-štábní a spojovací PANDUR – nákup‘ oproti předpokládané hodnotě veřejné zakázky“. 

kuniksicht ( 7. ledna 2017 08:31 )

 zda se, ze za zduvodnenim "praci neschopnych" a tudiz nemoznosti vyslechnout zranene a uzavrit vysetrovani se schovava neco uplne jineho................fakt by me zajimalo, jake diagnozy zraneni byly nalezeny krom modrin.

zednik ( 5. ledna 2017 16:39 )

To asi nebude jejich provořadý zájem. Jejich zájem je vycucacat z pojistky co se dá. Snad ještě vydrží půl ročku simulovat, aby to něco pořádného hodilo...

zednik ( 5. ledna 2017 16:33 )

Při nehodě se zranilo celkem 13 lidí, dva civilisté a jedenáct vojáků. Do táborské nemocnice bylo odvezeno celkem deset osob, z toho jedna žena s dítětem. Všichni utrpěli pouze lehká zranění. Jak dlouho si naše bojeschopná armáda bude léčit modřiny a oděrky ?? Tyhle vojáčky poslat do války , tak je z toho leda komedie.

ivoadller ( 5. ledna 2017 16:08 )

Vyslechnuti mohou být v pracovní neschopnosti, tak nám netlučte klíny do hlavy!

lalia ( 5. ledna 2017 15:32 )

Pandůry?Jen Dalíka zavřeli,co ti ostatní?To byla také jedna z krádeží století nám občanům.A co Vondra?Ti ostatní??????Čekáme na spravedlivé potrestání.

Zobrazit celou diskusi