Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Valachová zrušila ústav v Chrastavě. Propuštěné děti loupily a zavřeli je jinde

Autor: bkr - 
19. prosince 2016
09:10

Vládne tu příliš tvrdý režim a třetina z chovanců sem vůbec nepatří. S takovou kritikou přišla v červnu na adresu výchovného ústavu v Chrastavě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ministryně školství Kateřina Valachová, pod kterou polepšovna spadala, ji od 1. září zrušila. Tři z propuštěných chlapců však již stihli spáchat trestný čin, uvádí nyní MF Dnes.

Ponurý je osud dětí, které propustili letos v červnu z výchovného ústavu v Chrastavě. Některé děti z Chrastavy zamířily domů, jiné však jsou zpět v ústavech. Jako bumerang se tak nyní vrací slova ministryním, které usilovaly o zrušení ústavu v Chrastavě.

„Drtivá většina těch chlapců podle mě neměla v ústavu co dělat,“ říkala v červnu 2016 ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která kritizovala podmínky v chrastavském ústavu, kam podnikla inspekční cestu.

Z pasťáku do dětského vězení

Podle MfD dva chlapci z „pasťáku v Chrastavě“ spáchali loupež a skončili ve „vězení pro dětské kriminálníky“ - ve výchovném ústavu v Boleticích, kde jsou zavřeni mj. dětští vrazi.

Boletice patří k jednomu z nejtvrdších výchovných ústavů v České republice. Třetí chlapec, který se dopustil násilného trestného činu, se do Boletic brzy nastěhuje také.

Video Ředitel ústavu pro dětské vrahy: Chovance pouštíme na prázdniny! A co vrah Elišky? - Jan Jedlička, Milan Kolář
Video se připravuje ...

„Oholí jim hlavy a zakážou styk s rodinou,“ tvrdila Marksová

Ministryně Marksová se v létě pohoršovala nad praktikami, které se podle ní v ústavě v Chrastově panovaly. „Děti, které se tam dostaly s problémy typu záškoláctví nebo s psychiatrickými problémy, se dostaly do systému, kde jim oholili hlavu, dali jim erární oblečení a zakazovali jim styk s rodinami. To já považuji za naprosto skandální,“ uvedla pro MF Dnes.

Zaměstnanci ústavu se však proti tomu ohradili. Není prý pravdou, že by chovancům holili hlavy, pouze chtěli, aby vypadali slušně. Chlapci to prý navíc akceptovali.

Zatímco MF Dnes nyní šije do ministryň a upozorňuje, že se nejméně ve třech případech pletly, Marksová již v polovině roku upozorňovala na to, že podle ní nebyl v ústavu nikdo nebezpečný, ale problematické typy tam nechyběly.

Tři mladiství totiž měli již tehdy nařízenou ochrannou výchovu, kterou soud může nařídit po spáchání trestného činu. „Jednalo se ale například o drobné krádeže,“ poznamenala v červnu Marksová. Jedná se právě o zmiňované znovu zavřené „výrostky“?

Ministerstvo: Neneseme odpovědnost za trestné činy dětí

Ústav v Chrastavě se dostal do centra zájmu poté, kdy vyšlo najevo nepřijatelné zacházení s jeho chovanci. V reakci na tato zjištění rezignovala tehdejší ředitelka Markéta Sochorová, situace se však vyhrotila a ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se to rozhodla řešit zrušením výchovného ústavu k 1. září.

Ministerstvo školství se však nyní od celé záležitosti distancovalo. „MŠMT nenese odpovědnost za trestnou činnost dětí podmínečně propuštěných,“ řekl MfD náměstek ministryně Václav Pícl.

Že však v Chrastavě nebyli rozhodně jen svatouškové, potvrdil i bývalý ředitel ústavu Zdeněk Pelda. „Končí tady často kluci, kteří mají za sebou trestnou činnost, s níž začali už jako malí. Jsou agresivní, psychicky narušení, berou rogy, kradou. Za 26 let, co jsem byl ředitelem, mi rukama prošlo 20 vrahů,“ upozorňoval Pelda, který s výroky ministryň a rozhodnutím o zrušení ústavu nesouhlasil. Stěžoval si i starosta Chrastavy Michael Canov, podle kterého byla ohrožena bezpečnost města.