Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Valachová k rušenému „pasťáku“: Bylo to tvrdší než vězení

Autor: Milan Kolář - 
10. června 2016
08:30

Ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD) po kritice ombudsmanky vyměnila v chrastavském pasťáku vedení, které uvolnilo režim. Výsledkem byl chaos, panika místních a nakonec zrušení výchovného ústavu. Byly všechny tyto kroky opravdu třeba? I ona promluvila v rozhovoru pro Blesk.

Naletěla jste v dobré vůli Anně Šabatové, jak komentoval vývoj událostí prezident Miloš Zeman?

Myslím, že prezident Zeman nemá úplně všechny informace. Nevycházím pouze ze závěrů paní ombudsmanky, ale také ze závěrů České školní inspekce, zjištění státních zástupců a také vlastních zjištění ministerstva. Z mého pohledu nejzávažnější byl fakt, že ačkoliv se jedná o zařízení pro děti s výchovnými problémy a řada z nich má za sebou drobnou majetkovou trestnou činnost, tak asi se shodneme na tom, že podmínky tam nemohou být tvrdší než ve výkonu trestu odnětí svobody. V tomto případě u mě zafungoval zdravý selský rozum.

Výchovný ústav nyní rušíte. Proč?

Já jsem zareagovala na dopis starosty Chrastavy, veřejnou debatu a fakt, že vzhledem k neprofesionálním výstupům bývalého vedení vznikaly obavy o bezpečnost občanů. Také jsem zveřejnila tu velmi nepříjemnou zprávu, že permanentně bylo na útěku víc jak třicet procent chovanců. O tom zjevně obyvatelé Chrastavy vůbec nevěděli. A nese za to plnou odpovědnost bývalé vedení, které nezvládlo situaci.

Už víte, kam chovanci teď půjdou?

U těch patnácti chlapců, kterých se to týká, se přihlédne ke vzdělání, které aktuálně mají, k jejich věku i k tomu, kde mají jaké vazby, kořeny, bydliště. Podle toho se určí místo, kde budou pokračovat…

Výchovný ústav tedy zavřete k jakému datu?

Nejdříve 1. července, nejpozději k 1. září.

Tamní zaměstnanci teď mají obavy o práci. Máte pro ně nějaký program?

To je úkolem stávajícího vedení a nejde jen o pověřenou paní ředitelku. Jsem ráda, že je tam tým uznávaných odborníků. Ti navrhnou, jak bude vypadat pracovní tým dětského domova se školou. Ústavní výchova je u nás na vysoké úrovni a nepochybuji, že ti kolegové, kteří budou nadbyteční a opustí toto místo, najdou uplatnění jinde.

S pověřenou ředitelkou Soňou Cpinovou máte teď jaké plány?

Ona má skutečně za úkol pouze tam připravit tuto změnu, zajistit bezpečnost a dodržování zákonů. A už jsem učinila kroky, aby tam co nejdříve proběhlo transparentní výběrové řízení na ředitele nebo ředitelku v souladu se zákonem.

Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Kateřina Valachová  - Blesk TV
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 21. prosince 2016 17:22 )

Hodné děti, ty se mezi čmoudy z afriky rychle ztratí, dejte jim svobodu, nože a není co řešit.

kecal ( 19. prosince 2016 10:20 )

aiera ( 10. června 2016 11:40 )

Pořád dokola se mele jaká práva mají tito darebáci, ale o lidech, kterým způsobili bolest o těch se vůbec nemluví.

salto ( 10. června 2016 11:26 )

Bylo to tvrdší než vězení? Ta Valachová asi moc tvrdejch věcí nezažila

tonulenka ( 10. června 2016 10:45 )

Valachová je neskutečná bl.bka.Oni jenom ti chudáčci kradou.To je přece normální/podle ni/.Za to je trestat?Jenje pusťte do ulic,aby třeba nevyšli z cviku.No nic,tak je rozvezeme jinde,třeba to někde někomu nebude vadit,jak těm zlým lidém z Chrastavy.Tak toto je minysryně.A ještě lepší to s tou inkluzi.Odbornici,pedagogové,psychologové,rodiče těchto děti to neschvalují,ale nějaká umíněná koza nic nepřipustí.Kdo na ní asi tlačí,ta je buď nesvéprávná,nebo nějaká zamindrakováná paní důležitá.

Zobrazit celou diskusi