Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chrastava měla skončit dávno,“ říká šéf Klíčova, kde byl kmetiněvský vrah

Autor: Tomáš Polák - 
10. června 2016
05:02

Možnost každodenních vycházek a vztah k chovancům jako v rodině. Tak má podle ředitele výchovného ústavu v Klíčově Patrika Matoušů vypadat mimo jiné péče o mladé delikventy-„klienty“, jak je sám nazývá. I on patří mezi ty, kteří už před časem navrhovali zrušení chrastavského výchovného ústavu, který se v posledních dnech stal terčem kritiky. Co tam bylo špatně? A jak to funguje jinde?

Ve středu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) oznámila zrušení výchovného ústavu v Chrastavě. Ve městě zůstane jen dětský domov se školou, chovanci starší 15 let se přestěhují do jiných zařízení. Zrušení ústavu už před časem navrhoval také nezávislý odborník a šéf výchovného ústavu v Klíčově Patrik Matoušů.

„Z mého pohledu to není unáhlené rozhodnutí, i já sám jsem tohle doporučení dával,“ přiznal ředitel zařízení, kde byl umístěn také kmetiněvský vrah. „Myslím, že tohle je jediné rozumné rozhodnutí, protože samozřejmě ty změny nastavit by bylo obtížné, a pokud se má něco začít znovu budovat, tak je potřeba začít od základu,“ míní odborník.

Výchovný ústav v Chrastavě se stal terčem kritiky kvůli změně vedení, které údajně rozvolnilo pravidla, jež byla předtím kritizována ministerstvem školství, inspekcí a také ombudsmankou Annou Šabatovou. Ústav prý porušoval práva dětí, to měla změnit nová ředitelka Soňa Cpinová. Odpovědí na změnu režimu byl ale útěk několika chovanců a strach obyvatel města. Podle starosty Chrastavy, ale i některých pracovníků ústavu se zbytečně rozvolnil režim, který dříve fungoval.

Šéf výchovného ústavu v Klíčově to ale vidí jinak. „Tam šlo o to, aby se za prvé postupovalo podle zákona. A za druhé o to, aby se začalo víc, když to přeženu, vychovávat děti a začalo se více využívat vztahů, protože bez toho to nejde,“ řekl Matoušů pro Blesk.cz. Podle něj se právě se vztahy v ústavě i podle jeho vlastní návštěvy tolik nepracovalo. Navíc se nestává, že by stejný názor měly hned všechny instituce najednou. „Ale tady v tomhle případě se shodla jak Česká školní inspekce, tak ministerstvo, tak ombudsmanka i další odborníci z praxe, což o něčem svědčí,“ řekl ředitel. Změna tak podle něj byla více než potřeba.

„Vycházky mají každý den i u nás“

V chrastavském ústavu byla prý před změnou vedení porušována práva dětí. Ústav omezoval vycházky chlapců nebo jejich kontakt s rodinou. Blesk.cz tak zajímalo, jak je to s vycházkami například v Klíčově.

„U nás ten režim máme poměrně otevřený, to znamená, že ti chlapci mají možnost vycházky každý den, dovolenky každý týden, ale je to omezené, postupujeme vlastně stejně jako v rodině,“ uvedl ředitel. Podle něj chodí zhruba tři čtvrtiny chlapců do škol po celé Praze, a pokud se zjistí, že ve škole některý z nich nebyl nebo tam byly problémy, tak ten den za trest vycházky chovanec nemá. V případě hrubšího porušení kázně nemusí mít vycházky i několik dní. „Musí si nejprve tu svoji reputaci napravit,“ vysvětlil ředitel.

Atmosféra je podle odborníka velmi důležitá, stejně jako vzájemná důvěra. Díky dobrým vztahům jsou problémy s chovanci v jeho ústavu minimální. „Na to, že mají relativně volný pohyb, chodí na brigády nebo do kroužku, tak v současné době nemáme ani jeden útěk,“ řekl ředitel.

V Chrastavě tento týden uteklo z 36 chovanců celkem 16, podle ředitele tam ale byla situace podobná i před změnou vedení. „Já jsem tam byl a už předtím tam bylo nějakých 10 dětí na útěku,“ řekl ředitel s tím, že na vině mohl být i moc přísný režim.

Čím více restrikcí, tím hůř

„Čím víc zavedete restrikce a omezení, tak tím víc vám v tom zařízení vyrůstá napětí a tím samozřejmě vzrůstá agresivita a všechny ostatní nežádoucí jevy,“ míní odborník.

Naopak volnější režim přináší podle jeho zkušeností ovoce. „Víc jak třetina dětí jsou u nás na dobrovolném pobytu, to znamená, že u nás chtějí být a chtějí si udělat školu a mají zájem pokračovat dál,“ řekl ředitel.

„Výchovný ústav je hlavně o vztazích. Musíte znát situaci v jeho rodině, jeho osobní situaci a ten vztah tomu pomáhá,“ říká ředitel, ale zároveň upozorňuje, že přílišná volnost také není vhodná. „Nemůže to být volné jako dětský tábor, tam musí být určitá pravidla, tak jako v rodině,“ dodal.



ulzana ( 16. června 2016 19:34 )

Já bych se podíval na internetový profil nejlepšího kamaráda pana Matoušů náměstka ministryně Valachové Pícla a hned člověk pochopí přísloví "vrána k vráně sedá" a to se nebavím o tom, že pan Matoušů změní útěky svěřenců v dovolenku a je hned vidět ta dobrá spolupráce s chovanci (ten to s nimi umí - co na to Jan Ámos). Je vidět, že se dobře učí od paní Cpinové a "jejího kolektivu", která likviduje teď Chrastavu, dříve Králíky a Dobřichovice (za perfektní pomoci neohrozitelné Šabatové). Chce se mi zvr.....

vvogh.t ( 10. června 2016 15:29 )

to bude tehdy až merkelová nařídí sobotkovi že jim má dávat stejné podpory jako ona v dojčlandu ber kde ber

joudajoudovy ( 10. června 2016 09:01 )

... a mně by zajimalo, jak se nalozi s rekontruovanym objektem a kdo ma o nej zajem? bude to pro uprchliky, aby meli blize k rodinam v nemecku?

petr11 ( 10. června 2016 07:29 )

...mně osobně by zajímalo, co hoši na těch vycházkach provádějí

vvogh.t ( 10. června 2016 07:22 )

Zobrazit celou diskusi