Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Štěně pod vánočním stromečkem? „Svátky jsou žně pro množírny,“ varují aktivisté

Autor: sou - 
16. prosince 2016
05:25

Nabízení několika druhů plemen, předání štěněte na benzínové pumpě nebo nátlak na okamžitý odkup psa – tak to jsou nejčastější signály, při kterých by lidé měli zpozornit. Mohou znamenat, že jejich nový domácí mazlíček může pocházet z takzvané množírny. Podle obránců zvířat ze spolku Obraz jsou Vánoce právě pro nepoctivé „chovatele“ největší žně.  

Řada lidí zvažuje jako dárek pod stromeček domácího mazlíčka. Mnoho dětí si pod ním například přeje najít štěně. Podle spolku OBRAZ se tak sváteční období stává přímo žněmi pro množitele psů. „Chtěli bychom právě v tento vánoční čas upozornit, že bezhlavou poptávkou po štěňatech mohou lidé nevědomky podporovat množitele. Vánoční videoklip je součástí naší kampaně proti množírnám,“ uvedl tiskový mluvčí spolku OBRAZ Daniel Cao.

Video  I krásné štěně může být z množírny. Lidé by si při koupi štěňat měli dávat pozor na prodejce.  - OBRAZ- obránci zvířat
Video se připravuje ...

Řada zájemců si vybírá štěně na internetu. Inzeráty majitelů množíren jsou většinou velmi líbivé a plné superlativů. A protože mnoho lidí vybírá očima, nechybí ani krásná fotka. Množitelé vědí, jak zaujmout. Při následném jednání působí velmi ochotně, někdy dokonce nabízejí, že štěně přivezou. „Nabídka předání štěněte na parkovišti nebo u benzinové pumpy by měla být silným varovným signálem. Takový člověk má nejspíš důvod, proč nechce ukázat, odkud pes doopravdy pochází,“ podotkl Cao k praktikám množitelů.

Podezřelé je i nabízení více plemen od jednoho chovatele

Kupujícího by mělo varovat i to, když má prodejce k mání více druhů plemen, a to především těch módních, anebo má více inzerátů, které se v delším časovém odstupu stále opakují. „Vždy by měl zájemce vyžadovat návštěvu u chovatele a prohlídku matky a štěňat, pokud k tomu chovatel nechce přistoupit, je to známka, že má co skrývat a něco není v pořádku,“ uvedla pro Blesk.cz Nadace na ochranu zvířat.

K prodeji často množitelé používají i různé lži. Vůbec nejčastější je například ta, že štěně nedostalo průkaz původu, protože se narodilo jako nadpočetné. Dokonce si dokážou i vymyslet zcela novou rasu, jako je čivaví teriér nebo francouzský maltézáček. „Jediná jistota je vzít si štěně s průkazem původu z ověřené chovatelské stanice s dobrými referencemi, pokud zájemce nemá konkrétní představu o plemeni, pak může zvolit z nabídky útulků,“ upřesnila nadace.

Pojem množírna není nikde přesně definován

Přestože se téma množíren stále častěji dostává do obecného povědomí, boj s nimi je velice složitý. Prodejci totiž neuvádí adresu, mění často telefonní čísla. Problém je i v tom, že pojem „množírna“ není nikde přesně definován. Pomoci by mohlo zavedení povinného plošného nezaměnitelného značení psů a jednotný centrální registr, ve kterém by byli evidováni. „Pokud by zvířata musela být označena a zaevidována již před prodejem, byli by všichni chovatelé dohledatelní,“ vysvětlila nadace. 

Dále by se podle odborníků měla upravit vyhláška o chovu psů a koček pro všechny chovatele. V současné úpravě platí pouze pro chovatele organizované v chovatelských klubech nebo pro ty, kteří podnikají s živonstenským oprávněním.  Ostatní tak nemusí činit. Česko patří k těm státům střední a východní Evropy, na jejichž území se vyskytují „množírny psů", případně koček, a jsou po tisících nelegálně vyváženi do západoevropských zemí.

Zobrazit celou diskusi