Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Horníci z Paskova si vydělají až 80 tisíc. Stačí jim přejít na Karvinsko

Autor: pet, ČTK - 
24. listopadu 2016
09:25

K poslednímu březnu příštího roku se v Dole Paskov na Frýdecko-Místecku přestane těžit uhlí. Horníci, kteří se rozhodnou přejít na některou z karvinských šachet, obdrží jako motivační příspěvek až 80 000 korun. Z Paskova by mohli první zaměstnanci odejít už tento měsíc. Stačí přijmout takzvané dobrovolné racio – dohodu o ukončení pracovního poměru. ČTK to ve čtvrtek sdělil Jaromír Pytlík, předseda Sdružení hornických odborů OKD.

V OKD pracuje kolem 1600 stálých zaměstnanců. Přejít na Karvinsko by mohlo kolem 500 z nich. OKD je od května v úpadku. I přes reorganizaci dolů, kterou v srpnu věřitelé povolili, se ve středu věřitelský výbor firmy rozhodl Paskov uzavřít.

S uzavřením dolu úzce souvisí i sociální program, se kterým byli zaměstnanci již seznámeni. „Sociální program má několik částí. Při dobrovolném raciu by odešli lidé po dohodě do konce listopadu. Jsou lidé, kteří už třeba mají jinou práci a chtěli by odejít,“ řekl Pytlík.

V takovém případě podle něj odcházející zaměstnanci dostanou maximálně trojnásobek platu podle zákoníku práce a jeden násobek vyplývající z kolektivní smlouvy. Průměrná hrubá mzda v OKD loni činila 33 215 korun. „Nikoho nenutíme. Jestli chceš odejít, můžeš odejít,“ zmínil Pytlík. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský ve středu řekl, že se očekává, že dobrovolný odchod zvolí asi 150 lidí.

„Zaměstnanci, kteří přejdou do karvinských šachet, budou zařazeni do finačního motivačního programu. Program je rozprostřen do několika částí: při podpisu, po odchodu v dubnu a ještě pak v listopadu. Motivační příspěvek by měl činit kolem 80 000 korun,“ řekl Pytlík.

OKD OKD | CTK

V Dole Paskov však stále zůstane okolo 300 havířů, kteří ještě po březnu budou pracovat na likvidaci dolu, který má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Horníci, kteří neodejdou anebo nepřejdou jinam do 31. března, pak obdrží výpověď s odstupným až do výše sedminásobku platu.

Podle Pytlíka zaměstnanci z jiných OKD provozu zatím odcházet nebudou. „Uvidí se, kolik zaměstnanců přejde na jiné šachty. Prvně si musí sednout Paskov, potom uvidíme, co bude dál,“ řekl odborový předák. V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami téměř 12 000 lidí, kmenových zaměstnanců je asi 9 700. Počty zaměstnanců dodavatelských firem ale podle Pytlíka už loni a letos výrazně poklesly.

Podle výhledu restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla na konci července jedním z podkladů vlády při rozhodování o úvěru 700 milionů korun, by těžba v OKD měla skončit v roce 2023. Doly se mají utlumovat postupně, po Paskově by podle tohoto materiálu měly následovat možná ještě v příštím roce Důl Darkov a v roce 2018 Důl Lazy.

O uzavření Dolu Paskov hovořilo OKD poprvé už v roce 2013. Chtělo tam těžbu ukončit na konci roku 2014. Místo toho se ale dohodlo se státem na prodloužení těžby. Letos se firma dostala do insolvence. Zavření ztrátového dolu, který podle dostupných údajů prodělává měsíčně desítky milionů korun, bránilo zřejmě především to, že firma neměla dostatek hotovosti na odstupné pro propuštěné zaměstnance.

 

moiaza ( 24. listopadu 2016 11:50 )

Pořád jen Paskov. A co jiné podniky které nechala modrá banda zlodějů vytunelovat a propustila tisíce zaměstnanců. Kdo je litoval? Kdo jim sháněl práci? Ať to byla poldovka, slezany, oděvní závody, Tatra Kopřivnice, hutě a pod. Jen z horníků jsou všichni podělání.

lug70 ( 24. listopadu 2016 11:33 )

Průměr mezd v OKD je prý 33215 KČ. Problém je v tom, že jsou do toho (ostatně jako vždy aby to lépe vypadalo) průměru zahrnuty platy top manažérů, které se dodnes počítají v milionech měsíčně a platy nižších manažérů jednotlivých šachet, kteří berou statisíce měsíčně. Proto se zdá, že platy horníkům jsou na republikové poměry nadstandardní a ještě údajně rostou, což vzbuzuje závist u ostatních lidí, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru někde jinde. Pravda je ovšem taková, že většině normálních horníků platy neustále klesají již několik let a dnes málokomu z horníků přesáhne měsíční mzda 25 000 hrubého. Na to, kde horníci pracují, v jakých podmínkách, v neustálém nebezpečí ohrožení života a zdraví jim ale opravdu není co závidět. A že si vydělají přechodem na karvinské šachty až 80 tisíc, tomu moc nevěřím. V tom bude nějaké skrytá finta.

escobar2011 ( 24. listopadu 2016 10:04 )

Těžba v rámci OKD by měla být ukončena do roku 2023 ... do té doby je asi třeba řádně přispívat ze "státního" (smetanu slízl někdo jiný). Kdo vezme 80.000 Kč a přejde na jinou šachtu bude mít nejspíš novou pracovní smlouvu "ošetřenou" tak, že pak při výpovědi už nedostane ani ten 3+1 násobek platu na odchodu (např. na dobu určitou). Nejspíš je to dobře "vymyšleno".

Zobrazit celou diskusi