Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo a jak se »ušpinil« v OKD: Gross, Špidla i Sobotka

  • Autor: Marta Prokešová - 
    8. 6. 2016
    21:00

    Kdo se umaže uhlím, vydrhne se mýdlem. Ti, kdo se ale »umazali« podílem na pro stát nevýhodné privatizaci Ostravsko-karvinských dolů, pod sprchu nemusí. Většinou si vinu smývají tvrzením, že „oni nic“ nebo „už s tím nešlo nic dělat“, případně „vše bylo legální“. Posuďte sami, jestli někteří nepotřebují ještě vykoupat…

  • 1.Petr Otava (†65), Jan Przybyla (67) a Vladimír Špidla

    Uhlobaroni, kteří se svou společností Karbon Invest získali bez výběrového řízení většinový podíl v OKD. Později se ukázalo, že ho kupovali pro Zdeňka Bakalu, který za něj údajně zaplatil 10 miliard.

    Petr Otava (vlevo) a Viktor Koláček (vpravo) u soudu Petr Otava (vlevo) a Viktor Koláček (vpravo) u soudu | Foto: archiv Blesku, ČTK

    Jan Przybyla Jan Przybyla | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 2.Vladimír Dlouhý (63)

    Z jeho rozhodnutí jako ministra hospodářství ČSFR z roku 1990 byl zrušen státní podnik OKD, s. p., a jeho majetek byl vložen do akciové společnosti OKD, a.s. Podle některých právních analýz byla již tato privatizace v rozporu s tehdy platnými zákony.

    Vladimír Dlouhý Vladimír Dlouhý | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 3.Martin Suchý

    Tehdejší náměstek olomoucké vrchní státní zástupkyně zasáhl do případu obžalovaných uhlobaronů Viktora Koláčka a Petra Otavy, kteří v roce 2009 stáli před soudem za machinace při ovládnutí OKD a byli zproštěni viny. Suchý zastavil svého podřízeného, dozorujícího státního zástupce z Ostravy, který se chtěl odvolat. Žádný soud už se tak nekonal. Kontrola až později potvrdila, že Suchý pochybil.

    Martin Suchý Martin Suchý | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 4.Stanislav Gross (†45)

    Vláda pod vedením Grosse v září 2004 rozhodla po navýšení ceny z 2,4 na 4,1 miliardy o prodeji svých 45,9 % akcií OKD, tržní cena byla prý ale nejméně dvojnásobná.

    Stanislav Gross Stanislav Gross | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 5.Bohuslav Sobotka (44)

    Jako ministr financí byl tím, kdo prodej podílu OKD předkládal do vlády. Tvrdí, že už nemohl nic jiného dělat. Ministerstvo financí až v roce 2014 přiznalo, že Evropské komisi v kauze OKD zaslalo zavádějící, či dokonce nepravdivé informace, na základě kterých pak Brusel privatizaci posvětil. Zprávu vypracovali právníci kupující firmy Karbon Invest.

    Bohuslav Sobotka Bohuslav Sobotka | Foto: archiv Blesku, ČTK

     

  • 6.Rudolf Doucha

    Soudní znalec, který vypracoval podle obžaloby příliš nízký posudek na akcie OKD, se zodpovídá před soudem z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Podle různých posudků to znamenalo pro stát ztrátu 4 až 6 miliard. Znalec prý nebral v úvahu hodnotu tří desítek dceřiných společností a podcenil i byty OKD.

    Znalec Doucha Znalec Doucha | ČTK

  • 7.Jan Škurek a Pavel Kuta

    Bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (Kuta předtím pracoval v Bakalově skupině Patria Finance), kteří připravovali a v roce 2004 podepsali smlouvu o prodeji státního podílu v OKD, stojí před soudem kvůli porušování povinnosti při správě cizího majetku. On ale tvrdí, že cenu si dohodla ministerstva průmyslu a financí.

    Zleva: Rudolf Doucha, Jan Škurek a Pavel Kuta Zleva: Rudolf Doucha, Jan Škurek a Pavel Kuta | Foto: archiv Blesku, ČTK

  • 8.Zdeněk Bakala (55)

    Teprve po deseti letech od chvíle, kdy v roce 2004 Bakala převzal kontrolu nad OKD, přiznal, že se celý byznys připravoval pro něj. Z dolů na černé uhlí udělal zlatý důl a »vytěžil« podle odhadů 40 miliard. Z firmy vyvedl 40 tisíc hornických bytů, které slíbil zalevno přenechat nájemníkům, převáděl majetek mezi firmami a vysával aktiva, až zbyla jen prázdná skořápka a 17 miliard závazků vůči věřitelům i zaměstnancům. Zatímco z něho je 6. nejbohatší Čech, OKD je v bankrotu a stát musí sáhnout do své kasy.

    Zdeněk Bakala Zdeněk Bakala | Foto: archiv Blesku, ČTK

dzery ( 9. června 2016 10:00 )

Monaisi už zase??

moiaza ( 9. června 2016 09:24 )

 A co jste v Havlokapitalismu čekali? Ihned po převratu bylo naprosto jasné, že mafie vezme chod republiky do svých rukou.Megazloděj Klaus jim pak vytvořil ideální podmínky.Do dneška sklízíme plody jeho divoké privatizace.

gabreta ( 9. června 2016 09:00 )

Kromě křišťálově čistýho Standy, všechny narvat do Michelinky, jak říkal svobodník Halík!!

stacho ( 9. června 2016 07:32 )

Absolutní pravda. A provazu je dost....

borjar ( 9. června 2016 06:22 )

Konečně pravda zvítězila . Odsoudit , zabavit majetek od Bakali , státního zástupce , až po Kalouska . Oplotit Důl Paskov , nechat je tam dožít v hlubinách , jako odsouzené vězně . Nezapomenout na pána Vladimíra Dlouhého a ostatní kamarády . ZDAŘ BÚH. .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa