Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uhlobaron Bakala a jeho švýcarský luxus za peníze z OKD: Tady horníky nepotká

Autor: Vera Renovica, Martin Brejla - 
31. května 2016
13:57

Někdo to rád luxusní! Ten někdo je miliardář Zdeněk Bakala (55). Podle dokumentů, jež získal Blesk, uvádí bydliště ve Švýcarsku právě v luxusní vile na břehu Ženevského jezera a s výhledem na Alpy. Prohlédněte si ji s námi…

Při pohledu na snímky, které pořídili fotoreportéři Blesku, možná zaskočí v krku všem, kteří platili Bakalovi tučné nájemné za neopravované a mnohdy plesnivé hornické byty.

Právě kvůli jeho slibům, že je výhodně odprodá nájemníkům (nikdy to však neudělal a nedávno se vyvázal i ze zodpovědnosti nad krachujícími OKD), bývá kritizován politiky i obyvateli Moravskoslezského kraje. Podle prezidenta Miloše Zemana (71) z podniku »vytuneloval« až 150 miliard korun. Magazín Forbes u boháče uvádí majetek 22 miliard korun.

Ve švýcarském městečku (jeho název Blesk zná, ale s ohledem na bezpečnost Bakalovy rodiny ho nezveřejňuje) na břehu Ženevského jezera je vila o třech nadzemních podlažích obdivována. Její obyvatel je však pro místní, kterých jsme se ptali, záhadou. „Nevím, kdo tam bydlí, ale s určitostí vám řeknu, že je hodně bohatý,“ řekl Blesku barman pracující na nedaleké pláži.

Výpis z katastru roku 2014 uvádí odhad hodnoty nemovitosti v přepočtu 63 milionů korun. Skutečná tržní cena může být podle místních realitních makléřů klidně desetinásobná, avšak v podstatě neodhadnutelná – takto prestižní domy jim totiž často »pod rukama neprojdou«.

Podle výpisu z katastru je vlastníkem domu firma zabývající se obchodem s nemovitostmi a cennými papíry. V obchodním rejstříku jméno miliardáře v souvislosti s touto firmou nefiguruje, není tedy ani vyloučeno, že si dům za tučnou sumu s manželkou Michaelou (45) pronajímají.

Zeptat se na to Zdeňka Bakaly a dočkat se odpovědi je ale v podstatě nemožné. S novináři už dlouhodobě nemluví a jeho mediální zástupce vysvětlil, že nám »rozhovor asi nedá«.

Do Švýcarska se Bakalovi oficiálně odstěhovali před sedmi lety a tomu, že žijí právě v této vile, nasvědčují obchodní dokumenty, v nichž miliardář uvádí toto bydliště. A také výpisy z obchodních rejstříků či fakt, že jeho příjmení figuruje v seznamu zákazníků nedaleké tenisové školy.

Když Blesk volal do ženevské nadace Bakalových, která podporuje mladé nadějné studenty z Česka i Švýcarska, tajemnice potvrdila, že chceme-li se korespondenčně s Bakalou spojit, adresa, kterou máme, je správná…

Sluníčkové Švýcarsko

Ročně tady mají o dvě stě hodin slunce víc než v Česku. Hladina Ženevského jezera je po ránu hladká jako olej a Švýcaři v bermudách a mokasínách v poledne v přístavu, kde kotví jachty, upíjí šampaňské. Městečko, které si Bakala vybral, patří do metropolitní oblasti nedaleké Ženevy a má historii sahající až do dob starověké Římské říše. Sálá z něj pohoda, kterou by Bakala například v Ostravě těžko hledal. A naštvaného horníka na ulici také nepotká.

Fakta o vile

  • Je ve vlastnictví firmy, která se zabývá obchodem s cennými papíry a nemovitostmi.
  • Celková plocha: 6 710 m2
  • Plocha zahrady: 5 246 m2
  • Vnitřní plocha: 951 m2

(Zdroj: výpis z katastru nemovitostí, 30. 5. 2014)

aladin11 ( 11. března 2018 23:44 )

 Přesná poloha Bakalovy vily je zde https://en.mapy.cz/letecka?x=6.2344151&y=46.3748751&z=18

murad ( 1. června 2016 09:38 )

 To je město Nyon... Ten gauner bydlí kus ode mne

joudajoudovy ( 1. června 2016 07:52 )

kam se hrabe pohadka o americkem snu? bakala, vyuceny krejci, prekonal vsechny fyzikalni zakony a kam se hrabe na soudruhy, kteri chteli porucit vetru a desti. uhlobaron = prirodni ukaz

andorea ( 31. května 2016 16:54 )

Charakter se někdy krásně zračí v tváři...

haza ( 31. května 2016 16:53 )

Boží mlýny melou sice pomalu ale melou. Do hrobu si to nevezme )

Zobrazit celou diskusi