Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Ostravanka žádala za špatné ovzduší od státu milion. Soud žalobu smetl

Autor: bkr, ČTK - 
22. listopadu 2016
12:02

Pražský městský soud v úterý pravomocně zamítl žalobu Ostravanky Pavly Skýbové, která od státu požadovala odškodnění jeden milion korun za nevydání plánu a programu ke zlepšování kvality ovzduší. Žena tvrdila, že jí vznikla nemajetková újma, protože žije ve stresu a obavách. Podle odvolacího senátu sice úřední postup státu nebyl správný, Skýbová ale neprokázala souvislost se vznikem újmy a další část jejího nároku je promlčená.

Skýbová žalobu podala poté, co se nejprve neúspěšně obrátila na ministerstvo životního prostředí. Svůj nárok zdůvodnila tím, že v ostravských Radvanicích, kde bydlí v rodinném domku, jsou dlouhodobě a výrazně překračovány hodnoty imisních limitů pro částice polétavého prachu.

„Zdá se, že soudy požadují konkrétnější újmu na zdraví,“ reagoval na rozsudek právník Skýbové Pavel Černý. Podle něj je to špatně, protože evropské právo stanovuje ve vztahu ke znečištění ovzduší mezní limity proto, aby chránilo jednotlivce. Česká justice tak ignoruje evropskou dimenzi sporu, dodal.

Podle ženy ji ministerstvo poškodilo nesprávným úředním postupem, konkrétně nevydáním akčního plánu s přehledem krátkodobých opatření k ochraně ovzduší a nevydáním programu zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.

Poukazovala mimo jiné na dřívější rozsudek ostravského krajského soudu, který jí dal za pravdu v tom, že nevypracování a nevydání akčního plánu pro oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší bylo nezákonným zásahem krajského úřadu Moravskoslezského kraje do jejího práva.

salto ( 23. listopadu 2016 10:14 )

Vzpomínám, jak po 17.11.1989 se rozmohla různá měření a všichni chtěli kamenovat komouše. Bylo by zajímavé porovnat hodnoty monitoringu tehdy a dnes. Kdo by na tom byl lépe? Komouši, nebo pravda a láska

Zobrazit celou diskusi