Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Mladíkům chtějí dát řidičák na zkoušku. Experti: Hrají si na krále silnic

Autor: Tomáš Polák - 
13. září 2016
05:30

S vydáváním tzv. řidičáků na zkoušku počítá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou připravuje ministerstvo dopravy. Nezkušeným řidičům by se přestupky bodovaly dvojnásobně, prakticky by tak místo dvanácti bodů, měli jen 6. Dopravní psychologové návrh vítají, většinu nehod totiž způsobují právě mladí řidiči. Mají někdy pocit, že jsou králové silnic, varují experti a upozorňují na „diskotékové“ nehody.

Začínající řidič bude mít do dvou let celkovou bodovou banku, se kterou začíná, sníženou na polovinu. „Pokud bude chybovat do té míry, že za to bude dostávat body, tak se vyboduje dvakrát rychleji než běžný řidič,“ popsal mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Návrh novely zákona už má ministerstvo hotový. „Novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích jsme ještě nedali do legislativního procesu, máme ji připravenou a zhruba za měsíc k ní budeme dělat seminář v parlamentu,“ doplnil mluvčí.

Ministerstvo se prý inspirovalo ve Velké Británii. „Cílem je, aby si řidič dával dvojnásobný pozor a nebral to tak, že pokud má řidičský průkaz, tak je na silnici králem,“ dodal Neřold.

Kritici nápadu hodnotit čerstvé řidiče přísněji argumentují ústavní nerovností před zákonem. Ministerstvo si je kritiky vědomo a situaci jeho odborníci konzultovali se svými britskými kolegy. „Tam to v souladu s ústavou shledali, ale už jsme samozřejmě v minulosti přišli na několik případů, kde něco v jiném právním pořádku fungovalo a u nás to bylo neústavní,“ připomněl mluvčí.

Psychologové: Mladí páku potřebují

„Ten návrh jsem dělal já v roce 2010, kdy jsem byl členem ministerské komise dopravy. Je to staronová věc. V podstatě je to zkopírovaný návrh,“ prozradil pro Blesk.cz prezident Asociace dopravních psychologů ČR Alois Hudeček. Podle něj tlak ze strany odborníků už tady byl delší dobu.

„Nejvíc dopravních nehod udělají řidiči během dvou až tří let svojí praxe. Je to dané tím, že v autoškole se naučí jen taktak ovládat technicky vozidlo, ale nenaučí se šoférsky myslet,“ míní odborník. Navíc si podle něj mladší řidiči často víc věří.

Souhlasí s ním i dopravní psycholožka Daniela Čajánková. „Takových těch diskotékových nehod je opravdu hodně a je potřeba, aby si mladí řidiči uvědomili, že jsou pod zvýšenou kontrolou a přizpůsobili se tomu,“ řekla. Psychologové se shodují na tom, že zvýšený tlak čerstvým řidičům neuškodí, ba naopak. Prý nehrozí, že by případný stres mohl mít opačný efekt a nezkušení řidiči by bourali více. 

„Samozřejmě takový stres u výjimečně labilních lidí může být, otázka je, jestli vůbec takový labilní jedinec patří za volant,“ řekl tomu Hudeček. Podle něj navíc žádné jiné opatření nebude fungovat lépe. „Strach je v tomto případě nejsilnější motivační činitel. Člověk potřebuje vnitřní brzdu – žádné radary, žádný skrytý dozor neuhlídá řidiče na silnici, pokud lidé neuhlídají sami sebe,“ doplnil odborník.  



e.44 ( 13. září 2016 13:13 )

Je to zcela protiústavní a je to na stejné úrovni jako rasismus, myslím ten skutečný, ne ten o tom, že řekneš barevnému že je šmejd protože je šmejd, ne proto, že je barevnej. Jsou to šmejdi, zkoušej to na lidi, zkoušej jestli jim to projde. Pokud jim to projde, vznikne precedens pro další porušování ústavou zaručených práv.

Richard214 ( 13. září 2016 06:33 )

to už mělo být dávno.

Zobrazit celou diskusi