Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Roaming zdarma jen na oko? Brusel už řeší, kdy budeme v zahraničí zase platit

Autor: bud - 
12. září 2016
05:20

Roaming bude zadarmo, ale podmíněně. V Bruselu to v těchto dnech vře a euroúředníci se dohadují, jak to vlastně s bezplatným voláním či mobilním internetem v zahraničí bude. První návrhy naznačují, že úplné rušení roamingových poplatků je spíše z říše snů. EU se totiž bojí, že toho budou lidé zneužívat a pořizovat si levnější operátory ze sousedních zemí.

„Poplatky za roaming budou co nevidět minulostí. Příplatky za hovory a používání internetu v jiných zemích EU se od zítra sníží a od 15. června 2017 jim odzvoní nadobro,“ hlásal ještě letos v dubnu Evropský parlament, který zrušení roamingu považoval za jeden ze svých klíčových úspěchů. Jenže takto doslova to zřejmě platit nebude.

Boj o poplatky za roaming, který EU už několik let svádí s mobilními operátory, měl definitivně skončit a lidé měli na dovolené v zemích EU platit za služby stejně, jako by byli doma. Nová pravidla, která loni definitivně schválil europarlament i členské státy, sice počítají, že roaming bude zdarma. Jenže přesnou podobu toho, jak schválené „zdarma“ bude vypadat, ještě sepisují úředníci Evropské komise.

Bezplatně pouze 90 dnů za rok

A první návrh, který před pár dny předložili, uváděl, že bezplatný roaming bude omezen na 90 dní v roce a nejvýše 30 dní nepřerušeného pobytu v zahraničí. Lidé, kteří třeba pravidelně jezdí pracovat za hranice, by tak měli smůlu a stejně by po čase platili. Stejně tak lidé, kteří by si dovolenou protáhli na více než měsíc, případně lidé, kteří celoročně jezdí na služební cesty do zahraničí.

Tento návrh předseda Komise Jean-Claude Juncker okamžitě smetl ze stolů a svým úředníkům nařídil, aby ho napsali lépe. Na webu, kde se návrh nacházel, je teď jen stručná zmínka: „Služby Komise teď na příkaz předsedy pracují na nové verzi.“ Je tedy otázkou, jak bude skutečně „bezplatný“ roaming vypadat.

EU se bojí zneužívání

Je však pravděpodobné, že určité limity zůstanou i v novém návrhu. „Je třeba najít určitou rovnováhu. Chceme zrušit roamingové poplatky, a to pro lidi, kteří cestují,“ tvrdí odpovědní komisaři Günther Oettinger a Andrus Ansip.

Proč najednou EU couvá, když slíbila romaing zrušit úplně, a to nejprve od prosince 2015 a později od června 2017? Důvod je zřejmý: obává se, že by toho lidé zneužívali. Například volání na Slovensku nebo v Německu je levnější než v Česku a hrozilo tedy, že Češi začnou hromadně přecházet na zahraničí operátory. A to samozřejmě ti tuzemští nechtějí připustit a v EU tvrdě prosazují své zájmy.

ejvm1712 ( 12. září 2016 10:47 )

Jen tak na blbé čecháčky. Jen Němčouři prostřednictvím EU zničte ČR. Havel,Klaus a spol vám ji naservírovali za stříbrném podnosu.

Zobrazit celou diskusi