Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi jsou v práci „konzervy“. Odborníci radí změnit místo už po čtyřech letech

Autor: bud - 
7. září 2016
06:10

Šest let je podle Čechů rozumná doba, po jejímž uplynutí začínají uvažovat o změně zaměstnání. Při častějších změnách by se obávali, že na ně ostatní budou pohlížet jako na fluktuanty. Mnozí jsou navíc zvyklí pracovat u jedné firmy i desítky let. Problémy se změnou zaměstnavatele, nebo dokonce celého oboru nemají ale lidé kolem třicíctky. Díky tomu mohou snaze dosáhnout na vyšší platy.

Držet se v jedné firmě není až na výjimky z pohledu budování úspěšné kariéry vhodné. Shodují se na tom oborníci z personálních a pracovních agentur, kteří jako ideální čas pro změnu vidí po čtyři letech práce. Je to i trend v západních zemích. Češi jsou však konzervativnější a o změně začínají poprvé uvažovat až o několik let později. Vyplývá to z průzkumu agentury Grafton Recruitment.

„Na rozdíl od zemí na západ od České republiky, u nás stále převládá pomyslná averze vůči častějším změnám, neboť v dřívějších letech byli lidé, kteří častěji měnili práci, označováni jako fluktuanti,“ říká Jitka Součková z této agentury. Podle ní přitom se změnou obvykle nemají problém mladí lidé narození po roce 1982.

Firmy využívají stálic pracujích za menší peníze

Moderní kariéra ve 21. století přitom sází právě na vysokou mobilitu pracovníků, ať už jde o změnu firmy, místa bydliště nebo celkové kariéry. Jedině tak je podle ní možné rozhýbat ekonomiku i pracovní trh a současně tím přimět firmy ke zvyšování patů. „Pokud lidé nebudou lpět na svých jistých, i když ne tak výhodných pozicích, může se pracovní trh rozpumpovat a vytvořit tlak na zaměstnavatele, aby pracovní místa dostatečně ocenili,“ myslí si Součková. Získat vyšší plat je podle ní snazší u nového zaměstnavatele než u toho stávajícího.

„Fluktuace není problémem českého trhu. Tím je spíše malá pružnost a nedostatečné mzdy u většiny pozic podstatné části českých firem a institucí,“ myslí si Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC, která provozuje pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz. Firmy zkrátka využívají toho, že se lidem nechce nic měnit a jsou ochotni pracovat za nižší mzdu.

Znalosti ze školy na celý život nevystačí

Stabilita trhu je však v současné době mnohem nižší než dříve a lidé si neuvědomují, že i jejich firma se může dostat do potíží. Podle zkušeností úřadu práce Češi prakticky nejsou připraveni na to, že by mohli změnit svou profesi.

„Jestliže dvacet let vykonávají určitou profesi, měli by být připraveni na to, že ji mohou i změnit. Firma může skončit a pak mohou jít do podobné firmy, která bude mít třeba jinou technologii,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Dnešní doba je podle ní rychlá a požadavky zaměstnavatelů rostou.

„Je třeba počítat s tím, že už nevystačíme jen se znalostmi, které jsme získali ve škole. A že zdokonalovat se musíme po celý svůj profesní život,“ dodává Beránková.

andorea ( 7. září 2016 18:01 )

Chtěla bych vidět tyhle "odborníky", jak mění co 4 roky práci v pohraničí, kde je nezaměstnanost přes 10%...

yarda ( 7. září 2016 15:02 )

Na mě nekoukej. Já jsem je nevolil

zednik ( 7. září 2016 14:06 )

Odborníci asi nevědí, že řada lidí je ráda, že někde vůbec dělá i když ví, že to v té práci stojí za prdky. Odborníci by asi rádi abychom dopadli jak rodinky v těch amerických filmech - socky na prorezlou dodávku naloží kytku, stůl a peřiny a každýho půlroku se stěhují do nějaké papundeklové štěničárny, děti pořád v jiné škole. Žádný majtek, žádné vazby a jistoty. A prakticky žádná perspektiva.

bluedream ( 7. září 2016 13:10 )

Tak jasně, je potřeba z lidí udělat flexibilní otroky, kteří jsou schopni na písknutí zpřetrhat své rodinné a přátelské vazby a zahodit to, co celý život budovali jejich rodiče i oni a jít do jiné fabriky montovat kola.

agfor ( 7. září 2016 12:44 )

Proč se ti "odborníci" také nemění v parlamentě ? Takový Benda, Kalosek nebo Sobotka se tam poflakují už od "revoluce".

Zobrazit celou diskusi