Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nezaměstnanost klesá a jen tak se nezastaví. Firmy budou dál nabírat

Nezaměstnanost klesá.(ilustrační foto)
Nezaměstnanost klesá.(ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Mii, ČTK - 
8. června 2016
10:59

Nezaměstnanost v Česku i nadále klesá. Z dubnových 5,7 procenta klesla na 5,4 procenta. Bez práce bylo 394.789 lidí, což je nejméně od ledna 2009. Také vzrostl počet pracovních míst nabízených přes úřady práce, nyní jich je 129.054, nejvíc od října 2008. Ve středu to oznámil Úřad práce ČR. V loňském květnu bylo bez práce 6,4 procenta lidí.

Generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková to okomentovala slovy: „Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a doznívající nástup jarních sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu.“

Jak se vyvíjela nezaměstnanost v Česku? Jak se vyvíjela nezaměstnanost v Česku? | ČTK
Podle úřadu budou zaměstnavatelé v následujících měsících nabírat další pracovníky, a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobnosti ještě klesat. K květnu se na úřadech práce nově zaregistrovalo 40.937 lidí. Více než 61.000 jich naopak z evidence odešlo. Novou práci získalo 41.931 lidí.

Z evidence úřadů práce v květnu odcházeli hlavně muži, meziměsíčně jich ubylo víc než 13.500. Vedle nástupu sezonních práci to souvisí s vysokým počtem míst v průmyslu. Míra nezaměstnanosti žen v květnu dosáhla 5,7 procenta, zatímco v případě mužů 5,1 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost v zemi byla na konci května v okresech Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ, Benešov a Jičín. Zde se míra nezaměstnanosti pohybovala pod třemi procenty. Naopak nejvyšší nezaměstnanost se vyskytuje v Mostecku, na Karvinsku a v okrese Ústí nad Labem. 

Nové pracovníky hledají zejména zaměstnavatelé ve Středočeském kraji, v Praze a v Moravskoslezském kraji. Tradičně velká poptávka byla mezi zaměstnavateli po technických profesích napříč všemi obory. „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance," uvádí Úřad práce.

Analytik Komerční banky David Kocourek snížení počtu nezaměstnaných očekával. „Za tímto vývojem ovšem stojí z velké části sezónnost, když sezónně očištěný podíl nezaměstnaných poklesl pouze o jednu setinu,“ upozorňuje. Příčinu vidí Kocourek ve zpomalení dynamiky hospodářského vývoje. Lidí bez práce ale podle něj bude dále ubývat, byť pomalejším tempem.

Je to dobrá zpráva i pro zájemce o brigády. V rámci krátkodobých pracovních poměrů zaměstnavatelé nabízeli prostřednictvím úřadů práce téměř 800 pozic. Většina firem ale hledá brigádníky spíše prostřednictvím inzerce či přes vlastní zaměstnance.

djaba ( 8. června 2016 22:48 )

Bezďáci se dříve schovali do skladů a jiných podobných , ráno chrupka a ve dvě opička velikosti gorily .A my jsme domů přinesli plat - minus nemakančenko -a za ještě známky solidarity .Když nám , milostivě ,podnik dal na vánoce odměnu , tak nám ten hnus Vošický ze Sedmpán, sebral prémie a výsledek byl - o čtvrtinu než jindy a ještě se s tím chlubil v hospodě , jak nám to spočítal. *** ,ani na jeho funus nechtěl nikoho , ať se v hrobě točí jako turbína , dobitek.

tgbg ( 8. června 2016 18:14 )

 Zlatý kapitalizmus. Žádní komunističtí vyvrhelové!!!!

1pepan ( 8. června 2016 12:38 )

Ukažte nám graf za posledních 10 let.

Zobrazit celou diskusi