Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Špíny, uřezat vám hlavy.“ Vyděšení úředníci chodí na sebeobranu, útoků přibývá

Autor: Tomáš Polák - 
18. srpna 2016
05:00

Už od července 2017 bude urážka úředníka nebo policisty nově přestupkem proti veřejnému pořádku. Hrozit bude pokuta až deset tisíc korun. Vítají to zejména úředníci okresních správ sociálního zabezpečení. Právě tam totiž zažívají v posledních letech prudký nárůst nejenom verbálních útoků.

V šoku zůstala například pracovnice oddělení výplat důchodů letos v lednu. Důchodkyně na ní zaútočila kvůli tomu, že neměla doklad na prokázání nároku na výplatu důchodu v zahraničí. „Špíny jedny z******. Vy nejste lidi, vás patří pozabíjet jak krysy, uřezat vám hlavy. Nebude vás škoda, vy zrůdy, co se lidem jenom podobáte! Ten za***** papír si vymyslel stejný idiot, jako jste vy,“ řekla afektovaná seniorka.

Jeden z nejvážnějších útoků se odehrál před třemi lety v Klatovech. Tehdy zaútočila invalidní důchodkyně (53) nožem na posudkovou lékařku. „Nůž mi držela pod krkem, rozřízla mi svetr na břiše a pořezala mi ruku,“ uvedla tehdy lékařka. Invalidní důchodkyně nakonec dostala čtyřletou podmínku.  

Úředníci se učí bránit

Útoky na úředníky a lékaře sociální správy zabezpečení jsou podle mluvčí Jany Buraňové na denním pořádku. I proto už okresní správy sociálního zabezpečení přistoupily ke spolupráci s územními krajskými a obvodními ředitelstvími Policie ČR ke speciálním kurzům sebeobrany.

„Důvodem pro konání obdobných seminářů je nejen slovní agresivita některých klientů, se kterou se každodenně naši zaměstnanci potýkají. K nadávkám, výhrůžkám, k ničení majetku či ‚pouhým‘ náznakům osobního útoku mají někteří klienti sklon v situacích, kdy jim není a ani nemůže být vyhověno jejich požadavkům,“ uvedla Buraňová.

Volají se strážníci

Nejčastěji prý lidé útočí, pakliže jim nevznikne nárok na důchod nebo některou z dávek nemocenského pojištění. Často lidé nesouhlasí s výší dávky anebo nejsou spokojeni s posuzováním zdravotního stavu.

„Zklidnit situaci během jednání s problematickými a agresivními klienty se zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení a okresní správy sociálního zabezpečení snaží řešit trpělivým vysvětlením, domluvou, přivoláním nadřízeného. Pokud se situace nezklidní, jsou přivoláni strážníci, v některých případech dojde i na podání trestního oznámení,“ dodala Buraňová.

Právě s jednáním má zaměstnancům pomoci také speciální kurz komunikačních dovedností zaměřený na komunikaci s agresivním klientem. I na ten už chodí několik zaměstnanců. 

Česká správa sociálního zabezpečení tak logicky vítá zpřísnění sankcí za urážku veřejného činitele. Pokuta bude dosahovat od 1. července 2017 až 10 tisíc korun. „Od zpřísnění si slibujeme, že bude mít preventivní účinek a odradí některé osoby od agresivního a vulgárního chování,“ uzavřela Buraňová.



follett ( 18. srpna 2016 12:41 )

Já nesmím urazit úřednici a ano mě ano? Zajímalo by mě jak by reagovali kdybych já podal žalobu pro urážku na cti. Stydím se , že jsem vyhrožoval úřednici na sociálce, ale jinak to nešlo bezdůvodně mě napadla. Zachránilo mě to ,že zavedli kamery na jejich ochranu a doplatily na to sami.

djaba ( 18. srpna 2016 10:24 )

 A se diví ? I já jsem byl odmítnut ,protože jsem nesplňoval určité drobnosti .Za mnou holohlavý ,který přijel v meďáku ,zapomněl zavřít .A já po chvilce jasně slyšel úřednici - ale no , já to nějak udělám ,aby vám to vyšlo , nebojte se .

pelagie ( 18. srpna 2016 09:07 )

opravuji povýšené

pelagie ( 18. srpna 2016 09:04 )

Ano stává se, že klienti reagují na potřebné předložení dokumentů neadekvátně,ovšem i úředníci někdy dokážou svojí arogancí člověka svým chováním vytočit, jsou povíšené a hovoří s nimi jak s blbci..když na to " nemají " ať jdou jak se říká od válu.....

ridic ( 18. srpna 2016 07:46 )

okurka007 souhlas na 200%, panaci na ministerstvu maji nadstandartni a nezaslouzene platy, ktere si stale navysuji, take nadstandartne, ale vetsinu spinave prace za ne museji udelat ti na tech nizsich instancich, kde jim take pridaji, treba, ovsem k tem almuznam zase jenom almuzny, aby zbylo na ty nahore. Kazdy kdo jde "delat" na ministerstvo, by mel projit praxi na tech nizsich uradech, za to flakani a vymysleni blbych zakonu berou skutecne nadstandartni vyplaťy "nahore". Udajne pry poslanci TOP09 nehlasovali pro zvyseni duchodu o 200 Kč!!!! Urcite ale zvedli ruce ke zvyseni svych platu o tisice!!!

Zobrazit celou diskusi