Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slibované elektronické neschopenky stále nikde. Dočkáme se jich v budoucnu?

Povinnost vydávat elektronické neschopenky byla na nátlak lékařů posunuta v roce 2013 až na leden 2016. Bez významnějšího informování veřejnosti byla ale novela o povinné elektronické komunikaci s ČSSZ zrušena. Blesk.cz zjistil proč a jaká je budoucnost tohoto projektu.
Povinnost vydávat elektronické neschopenky byla na nátlak lékařů posunuta v roce 2013 až na leden 2016. Bez významnějšího informování veřejnosti byla ale novela o povinné elektronické komunikaci s ČSSZ zrušena. Blesk.cz zjistil proč a jaká je budoucnost tohoto projektu.  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: tmp - 
2. února 2016
06:15

Povinnost vydávat elektronické neschopenky byla na nátlak lékařů posunuta v roce 2013 až na leden 2016. Bez významnějšího informování veřejnosti byla ale novela o povinné elektronické komunikaci s ČSSZ zrušena. Blesk.cz zjistil proč a jaká je budoucnost tohoto projektu.

„Do budoucna bychom chtěli iniciovat debatu s ministerstvem zdravotnictví o zavedení elektronické neschopenky,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Jde o to, aby neschopenky byly maximálně korektní a podléhaly jednoduché kontrole,“ vysvětlila ministryně, která bez jakéhokoliv informování veřejnosti ustoupila od projektu, který měl fungovat už od letošního ledna.

Nejenže jsme se na tom podíleli, ale byla to v podstatě domluva mezi námi a paní ministryní, že se to zavádět nebude, a důvod byl jednoznačný, že to bylo strašně složité,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. I po dvou letech podle něj existuje stále velký počet praktických lékařů, kteří ani nemají počítač nebo připojení k internetu.

Nesmí to lékaře zpomalit

Pro plošné zavedení elektronických neschopenek má Česká lékařská komora dvě podmínky. „Pokud by taková iniciativa měla přijít, měla by práci lékařů urychlovat, a ne zpomalovat a druhá věc je, že ten systém nemůže být povinný, musí to být alternativa s nějakým zvýhodněním pro lékaře,“ uvedl Sojka. To, že mezitím Česká správa sociálního zabezpečení vymyslela nový způsob přihlašování ke svému portálu, který v budoucnu zjednoduší vydávání elektronických neschopenek, ale lékařská komora prý netušila. 

O tom, že dělají ten portál, jsme nevěděli, je to pro nás novinka, ale zatím to je jen jedna z možností, o které se uvažuje, ale pokud by to byla reálná varianta, museli by splnit naše podmínky,“ uvedl mluvčí.

Možnost vydávat elektronické neschopenky totiž existuje již od přelomu roku 2010 a 2011. „Předpokladem pro její využívání je, že lékař musí mít ve svém lékařském softwaru speciální modul, který mu umožňuje přímou komunikaci s ČSSZ,“ řekla Blesk.cz mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. Z celkového počtu neschopenek jsou podle ní jen zhruba 2 % vydávána elektronicky.

Změna by měla zjednodušit přihlašování k samotnému portálu. Lékaři by nemuseli vlastnit datovou schránku a elektronický podpis, vše by fungovalo na podobném principu jako např. internetové bankovnictví. „Díky tomu bude možné doplnit nabídku formulářů na webových stránkách ePortálu ČSSZ o elektronický formulář neschopenky, který bude přístupný jen přihlášeným lékařům,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek. Samotný interaktivní formulář už je podle mluvčí sociální správy v teoretické rovině vyvinutý a čeká se pouze na rozhodnutí ministerstva.

Teprve po zdokonalení stávajícího systému by byla možnost uvažovat o plošném zavedení elektronických neschopenek. Od projektu bylo na nátlak lékařů v roce 2013 upuštěno. Ministerstvo zatím nemá stanovený nový termín, do kterého by se mělo k vydávání elektronických neschopenek opět vrátit.

151515 ( 2. února 2016 09:17 )

Tento článek je o ničem a je pouze důkazem, že všichni jsou si rovni a někteří ještě rovnější a také důkazem o naprosté neschopnosti některých státních orgánů. Mohli byste totiž doplnit, že zaměstnavatel musí neschopenku (začátek, konec a potvrzení o trvání neschopnosti) okopírovat a dopravit na OSSZ. To stojí čas, peníze za dopravu a parkování, hledání místa na zaparkování u OSSZ atd. Kvůli jednomu nemocnému absolvujete tuto cestu minimálně dvakrát. Kdyby šlo alespoň okopírovanou neschopenku od zaměstnavatele poslat do datové schránky OSSZ, když už jsme si ji pod státním nařízením a vyhrůžkami sankcemi museli zařídit My zaměstnavatelé počítač i připojení k internetu mít musíme. Nazdar

rumungro ( 2. února 2016 08:43 )

Zajímavy,čím víc si snažíme práci zjednodušit,tím víc se snižuje čas na ni.

Zobrazit celou diskusi