Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česko vyplácí důchodce od Německa po Madagaskar. Seniorů v cizině přibývá

Autor: tmp - 
15. srpna 2016
05:35

Českých důchodců v zahraničí je víc a víc. Od roku 2010 vzrostl počet příjemců starobních důchodů v cizině o bezmála 30 tisíc. Senioři nejčastěji pobírají český důchod na Slovensku, v Německu, Polsku nebo Kanadě. Na seznamu 87 zemí se ale objevují i takové státy jako Kamerun, Sýrie, Madagaskar nebo třeba Paraguay. Jak výplata takového důchodu probíhá?

Důchody vyplácené Českou správou sociálního zabezpečení mají své příjemce po celém světě. Nejvíce důchodů tradičně míří do Evropy. Celkem 28 702 příjemců žije na Slovensku, 8641 v Německu a v Polsku pak 14 549 osob. Ale objevují se i desítky důchodců, kteří se usídlili v daleko exotičtějších zemích, jako jsou například Seychely, Madagaskar, Portoriko nebo Fidži.

Počet českých seniorů, kteří přijímají svůj důchod v zahraničí, loni byl celkem 87 588. V porovnání s obdobím před šesti lety se jejich počet zvýšil o 28 tisíc.

Obecně platí, že lidem trvale žijícím v zahraničí Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí důchod na účet – buď český, nebo zahraniční. „Způsob si lidé volí sami a zpravidla jej sdělí při sepisování žádosti o důchod, kterou lze podat v zemi, kde žadatel aktuálně žije,“ informuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Jenže to neplatí, pokud nemá Česká republika s daným státem uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení. To je případ Itálie, Ruska nebo Sýrie. I tam ale čeští důchodci žijí. V takovém případě musí tamní čeští senioři oslovit přímo Českou správu sociálního zabezpečení v České republice a vysvětlit svoji situace. To je i případ jednoho Čecha, který trvale žije ve válkou zasažené Sýrii.

„Ohledně žádosti o český důchod či v souvislosti s výplatou důchodu z ČR se může osoba, která žije v Sýrii, obrátit přímo na ČSSZ,“ potvrdila Renáta Provazníková z tiskového oddělení České správy sociálního zabezpečení.

Senioři ve všech ostatních zemích pak musí dorazit na příslušný úřad místní verze správy sociálního zabezpečení. Tam vyplní formulář a tamní úřad se spojí s tím českým. „Podmínkou pro provádění všech typů výplat důchodu do zahraničí, není-li jinak upraveno, je pravidelné předkládání takzvaného ,potvrzení o žití‘,“ uvádí sociální správa.

Doklad, který lze stáhnout na stránkách sociální správy, musí senior vlastnoručně podepsat a nechat si podpis ověřit notářem.



Zobrazit celou diskusi