Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Celníci nechali spálit cigarety a tabák za miliardu. Byla to „černota“ na trhu

Autor: vr - 
9. srpna 2016
18:00

Celkem 118 milionů cigaret a 180 tun tabáku vykouří místo kuřáků „plíce“ pece brněnské spalovny. Likvidace nelegálně vyrobeného nebo načerno dovezeného kuřiva do Česka začala v úterý. Úkolu se zhostila Celní správa ČR podléhající ministerstvu financí Andreje Babiše (61, ANO) po rozhodnutí soudu.

„Jedná se o zboží, které bylo nezákonně vyráběno a distribuováno mezinárodními zločineckými skupinami. Tabákové výrobky byly nezdaněné a neoznačené tabákovými nálepkami,“ sdělil Blesku plukovník Milan Poulíček, šéf Generálního ředitelství cel.

Obden spálí 60 tun tabáku

»Munici« do pece sbírali celníci od roku 2007 v rámci tajných akcí, jejichž součástí bylo vše od odposlechů po sledování. Bilance? Včetně strojních zařízení a výrobních komponentů rekordních 425 tun zboží, které by se na černém trhu prodalo za více než miliardu. Pokud by se navíc »kuřivo« v současnosti dostalo na trh, přišel by stát na daních o více než 750 milionů korun.

Likvidace, kterou včera v brněnské spalovně započaly dva náklaďáky v peci nazvané »Karel« a u které byli reportéři Blesku, bude trvat ještě tři týdny. „Podle technických možností spalovny je možné spálit obden 60 tun tabáku,“ informoval Poulíček.

Podívejte se na video z likvidace tabákových výrobků:

Video  Jak vypadá likvidace 118 milionů zabavených cigaret a 180 tun tabáku? Podívejte se.  - Blesk / David Malík
Video se připravuje ...

Blesk se šéfa Generálního ředitelství cel Milana Poulíčka zeptal i na další podrobnosti.

Uvádíte, že „nashromáždění“ zboží trvalo od roku 2007. Odkud do České republiky tyto cigarety a tabák proudí a jaké metody krom kontroly na hranicích se ještě užívají k jejich odhalení?

Jedná se o zboží, které bylo nezákonně vyráběno a distribuováno mezinárodními zločineckými skupinami působícími na území ČR. Tabákové výrobky byly nezdaněné a neoznačené tabákovými nálepkami. Řada zboží byly i padělky. Zboží pochází z dokončených odhalených případů s krycími názvy ZOOM, ASTOR, BALVAN a COOL. Celní správa případy rozkrývala postupně od roku 2007 za použití zákonných operativně pátracích prostředků (sledování, odposlechy atd.) Toto zboží bylo určeno pro tržnice v příhraničí se Spolkovou republikou Německo.

Existuje nějaký alternativní zákonný rámec, který by umožnil zboží namísto likvidace překolkovat a na českém trhu uplatnit? Anebo využít pro nějaké jiné účely?

Zboží bylo získáno z trestné činnosti, jednalo se o padělky, a proto bude likvidováno.

Generální ředitel Celní správy ČR Milan Poulíček Generální ředitel Celní správy ČR Milan Poulíček | Celní správa ČR

Jde v tomto případě (118 milionů cigaret, 187 tun surového tabáku) o nějaký rekord co do množství likvidovaného tabákového zboží?

Ano, jedná se o jednu z největších likvidací v historii celní správy a rozkrytí tohoto organizovaného obchodu patří k jednomu z nejvýraznějších úspěchů Celní správy ČR. Zničeno bude i strojní zařízení, balicí obalový materiál, komponenty pro výrobu a falešné tabákové nálepky. Celková hmotnost likvidovaného zboží je 425 tun.

Kde neodhalené zboží často končí na českém trhu? A kolik jej odhadem ročně takříkajíc „proklouzne“?

Pokud je zboží neodhalené, neznáme místo jeho určení, ale jedná se samozřejmě o černý trh. Tabákové výrobky zaujímají 5% podíl  na černém trhu.

1pravda1 ( 9. srpna 2016 21:52 )

Nemůžou dát do aukce zboží, které je padělané, kdo viděl někdy záběry z falešných výroben tabáku, kde není žádná hygiena, válí se to po zemi.... často je špatně uskladněný tabák napaden plísní, tak to by snad jít oficiálně nemělo na aukci - fuj!!!

sarkafarka ( 9. srpna 2016 19:53 )

Ale ale... že to nedali do aukce jako ostatní zabavené zboží. nedovedu si představit že by auta ći nemovitosti byli sešrotovány a strženy proto- že k jejich pořízení bylo použito peněz z trestné činnosti. To je prach-obyčejná řízená defraudace

y1xcvbnm ( 9. srpna 2016 18:42 )

 hlavně že se má třídit odpad a papír zvlášť, stejně to spálí

Zobrazit celou diskusi