Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Kvóty respektovat nebudu. Ať se kvůli uprchlíkům sejde Sněmovna

Autor: bru/ČTK - 
3. srpna 2016
16:52

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby přijímání migrantů do Česka na mimořádné schůzi projednala Sněmovna. Kvóty nebudu respektovat i za cenu hrozících sankcí, uvedl Babiš na twitteru. Projednat přijímání migrantů v Parlamentu navrhl v úterý i prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka. Úřad vlády odkázal v otázce migrace na dřívější vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky.

Babiš na twitteru uvedl, že je nutné reagovat na potřeby a obavy občanů a postarat se o jejich bezpečnost. "I za cenu sankcí," napsal. Ve svém komentáři na webu Expres.cz pak dodal, že v ČR nechce ani jediného uprchlíka, a to ani dočasně. "Přestal jsem věřit v úspěšnou integraci, v multikulturalismus," napsal Babiš.

Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót schválily státy EU loni v září. Česká vláda se opakovaně staví proti kvótám, na rozdíl od Slovenska a Maďarska ale jejich přijetí nenapadla u unijního soudu. "Dnes už je na žalobu pozdě. Na druhou stranu říkám, že v EU se občas nerespektují rozhodnutí komise ze strany členských států," uvedl. Česko by se mělo v této otázce podle něj zachovat obdobně.

Pokud by kvůli tomuto postupu došlo na sankce, navrhuje Babiš, aby se proti nim Česká republika bránila žalobou. "Z hlediska přístupu k migraci bychom si měli brát příklad z Maďarska a Slovenska," napsal pro Expres.cz.

Ovčáček v úterý řekl, že Zeman nesouhlasí s jakýmkoli přijímáním uprchlíků. "Naše země si prostě nemůže dovolit riskovat teroristické útoky, k jakým došlo ve Francii a Německu," řekl Ovčáček. Přijímání migrantů by podle něj vytvářelo podhoubí pro barbarské útoky na území ČR.

Premiér Bohuslav Sobotka aktuálně čerpá dovolenou, podle tiskového oddělení úřadu vlády se k problematice migrace a postoji vlády k ní v minulých dnech opakovaně vyjadřoval. Na jeho stanovisku se nic nemění, uvedlo tiskové oddělení.

Migranti cestu do Evropy často ani nepřežijí, podívejte se očima záchránářů:

VladimirSedovsky ( 4. srpna 2016 15:26 )

Rád bych dodal, že především strana TOP 09 se migrační politikou skutečně zabývá a je pro ně prioritou nalézt společné evropské řešení. Jejich argumenty i priority jsou rozumné. Je vidět, že tento problém chtějí doopravdy vyřešit. http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/zasady-uspesne-integrace-20381.html?utm_source=googlepl us AB se migrační krize pouze hodí co se předvolební kampaně týče.

gbrgbr ( 4. srpna 2016 11:09 )

Babiš mění svá stanoviska jak se mu to hodí. Už kvůli jeho bezpáteřnosti se mu nedá věřit. Přijde mi, že záleží, jak se zrovna vyspí a zda se blíží volby. Kvůli nim nasadil rétoriku, která bude vyhovovat většině občanů. Taková mladší verze Zemana. Je zajímavé, že když měl Babiš možnost, aby proti kvótám podal žalobu, nic takového neudělal. Usnesení Sněmovny navíc není závazné, vláda to může dle libosti odmítnout a jediné co poté může Sněmovna udělat je rozpustit vládu. V přístupu k migrační krizi jsou mi sympatické názory TOPky. Ta nejen, že klade důraz na nalezení společného řešení (namísto našeho vyčleňování), ale také na důsledné dodržování zákonů, které je v případě migrace zapotřebí. Zvládnutí krize je podle nich možné nastavením přísnějších azylových pravidel. http://www.top09.cz/proc-nas-volit/politika/migracni-politika/ Řešením není se uzavřít sami do sebe. Nicméně pomoc musí mít nastavena přísná pravidla, která je třeba dodržovat a vymáhat. Místo neustálému handrkování by bylo lepší se spojit a začít na těchto řešeních pracovat.

VladimirSedovsky ( 4. srpna 2016 10:48 )

Babiš jako korouhvička. Kam vítr fouká, tam se otočí. Volby se blíží, Babiš se otáčí podle toho, co většinová společnost žádá. Jestli je to rozumné nebo ne, je mu samozřejmě opět jedno. Navíc se opět prokazuje, že v koalici jedná jako nesystémový prvek. Změny názorů by si podle mě měli nejprve vyřešit mezi sebou ve vládě.

nezadat1 ( 3. srpna 2016 17:22 )

Jsem zvědav která strana to bude blokovat před volbami,ale jak znám křiváka sobotu ten si najde tolik výmluv,že se projedná lejno a ještě se do toho vloží ten debi+l z dojím občanstvím co leze amikům do řiti.Nakonec tomu dá korunu ta pi+ča šabatka a bude tady černo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa