Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ovoce a zelenina od silnice: Stánkaři čachrují s cenami. Co si ohlídat?

Autor: Tomáš Polák - 
5. srpna 2016
05:00

Inspektoři České obchodní inspekce varovali před nákupy ovoce a zeleniny u silnice. Prodejci nejčastěji šidí hmotnost nebo neřeknou dopředu cenu. Stává se také, že cenu prodejce nasadí podle toho, jak majetný mu zákazník připadá. Mimořádná kontrolní akce v Jihomoravském kraji minulý týden odhalila porušení zákona u 70 % prodejců. Jak se dá bránit?

Léto je v plném proudu a u silnic se čím dál tím častěji objevují stánkoví prodavači ovoce a zeleniny. Jak ale odhalila Česká obchodní inspekce, ne všichni jsou poctiví. „Mimořádná kontrolní akce České obchodní inspekce v Jihomoravském kraji odhalila porušení zákona v šesti stáncích z devíti kontrolovaných,“ uvedla inspekce v prohlášení.

Nejčastěji se podle ní jednalo o nedodržení hmotnosti, neseznámení s cenou nebo o předražení prodávaného zboží. Za nedostatky uložili inspektoři dvě pokuty ve výši 1000 korun a ve čtyřech případech půjdou prodávající před správní řízení.

Podle ředitele Inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karla Havlíčka jde o poměrně četná porušení. Navíc se špatně dokazuje, zda k pochybením, jako třeba špatná hmotnost, dochází záměrně. „Já osobně si myslím, že to prodejci nemají zapotřebí, takže může jít spíš o lajdáctví a podcenění té přípravy a vůbec přístupu k zákazníkovi,“ řekl pro Blesk.cz.

Pozor na cenu

Jako nejčastější chybu i v jiných kontrolách ředitel vidí „čachrování“ s cenou.  „Největší problém je, že prodejci zákazníkovi dopředu nesdělí cenu. Zákazník by měl dopředu vědět, kolik za co přesně zaplatí. Někdy bývá problém, že prodejci tam nedají cenovku nebo není jednoznačná,“ řekl Havlíček. Pro zákazníka tak vyplývá jednoznačná rada: nenakupovat ve stáncích, kde dopředu neřeknou, kolik bude nakonec platit.

„Zákazník má také právo, aby mu prodávající překontroloval ten nákup. To znamená, že když on si řekne, mně se to nezdá, převažte mi to, tak ten prodávající má povinnost tak učinit,“ řekl ředitel. Podle něj právě tuto možnost často spotřebitelé nevyužívají.

Podle mluvčího České obchodní inspekce Jiřího Fröhlicha se dají zjištěná pochybení vztáhnout i na zbytek republiky. „Zejména neseznámení s cenou či nedodržení hmotnosti bývají nejčastějším nešvarem prodejců u silnice,“ řekl mluvčí. Podle něj není možné určit cenu až poté, co si prodejce prohlédne kupujícího. Největší obětí tak mohou být třeba cizinci, kteří jsou pro prodejce lukrativní zákazníci. Podobnou zkušenost má i ředitel Havlíček.



djaba ( 5. srpna 2016 21:33 )

Uvařené a zaprášené ovoce či zeleninu od silnice bych nekoupil .A když vidím , kdo to prodává , nevzal bych to ani zadáčo .To si dojdu do LIDLU a za příznivou cenu nakoupím čisté , voňavé bez hniloby .A ještě se tam na mně směje ta baba s výstavním podvozkem .

zednik ( 5. srpna 2016 10:24 )

To je ten samý Karel Havlíček, který v jiném článku dneska brojí proto hodinovým manželům a z neschopných a líných řemeslníků dělá bohy ? Nevím kudy chodí, ale cenovky prodejci u silnice mají.Asi mu vadí i zahrádkáři s výpěstkama.

pomoooc-hori ( 5. srpna 2016 08:46 )

Pořád dřepíš na vrátnici?

pomoooc-hori ( 5. srpna 2016 08:29 )

Přesně, vog.hte. Ty žereš stejně jen řízky z kýty

vseznaleksenior ( 5. srpna 2016 08:01 )

Ono na tom ovoci dnes nikdo nezbohatne

Zobrazit celou diskusi