Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Modřiny, psychické vydírání a strach. Jaká je práce bojovníka se šmejdy?

Autor: Tomáš Polák - 
24. června 2016
06:02

Potají kontrolují předváděcí akce takzvaných šmejdů, tržiště, správnou reklamaci nebo třeba kvalitu výrobků. Práce kontrolorů České obchodní inspekce občas připomíná úkoly tajných agentů. Za průkazem inspektora se ale skrývají všední lidé se všedními starostmi. Blesk.cz přináší exkluzivní pohled do zákulisí této neobvyklé práce. Jan (31) ji dělá už sedm let.

Specializací Jana jsou dětské hračky nebo produkty, ke kterým se vážou práva duševního vlastnictví. „Nejčastěji kontroluji, zda jsou hračky správně značeny či nejsou nebezpečné, zda jsou správně účtované nebo jestli je vystaven doklad,“ říká. Na práci má rád, že se každý den podívá jinam a není to stereotyp. Stěžuje si ale na velké množství administrativy.

Pan Jan (31) pracuje pro ČOI už sedm let. Kancelář má plnou padělků. Pan Jan (31) pracuje pro ČOI už sedm let. Kancelář má plnou padělků. | Blesk.cz - Alexandr Malachovský

„Na kontroly chodíme skoro každý den, jeden den v týdnu je administrativní den, kdy zpracováváme kontroly, co jsme během týdne udělali,“ vysvětluje. Za den stihne zkontrolovat až tři provozovny. Symbolickou špičkou ledovce je objevení utajeného skladu plného padělků třeba na příhraničním tržišti. Tam často musí využít své herecké schopnosti a předstírá, že je cizinec. „Čas od času se vydáváme za cizince. Kdo mluví německy, tak zkouší mluvit německy,“ říká kontrolor.

„Je to jednodušší, protože ti trhovci si myslí, že by mohl nastat větší byznys a v dnešní době už také nemají ty stánky naplněné padělky, je tam většinou jeden až dva kousky, aby zákazník věděl, co mají,“ vysvětluje Jan. Právě proto je zapotřebí trhovce ošálit a vylákat z nich umístění tajného skladu. „Když se na výrobek zákazník zeptá, tak ho začnou odněkud nosit. A když získají důvěru, že je cizinec a nehrozí, že by to byla kontrola, no tak ho vezmou rovnou do skladu, ať si tam teda vybere,“ usmívá se. Právě v tu chvíli totiž spadne klec a inspektoři „lapí ptáčka“. To se ale podaří tak dvakrát do roka.

Nátlak? Posílají děti i psa se smutnýma očima

„Vždy přijdeme na tu provozovnu, podíváme se na zboží, pokusíme se to zdokumentovat pomocí foťáků v mobilech, pak nakoupíme a poté se musíme prokázat,“ říká Jan. Při každé kontrole, která se na začátku tváří jako normální návštěva obchodu, se totíž musí nakonec prokázat. Poté sepíše protokol a udělí případné blokové pokuty. „Pokud jsou potřeba dodat ještě nějaké dokumenty, tak se udělá jen dílčí úřední záznam a teprve po dodání dokumentů se to dokončí,“ dodává.

Často prodejci na inspektory psychicky tlačí: Vytáhnou nemocné děti nebo domácí zvířata. Často prodejci na inspektory psychicky tlačí: Vytáhnou nemocné děti nebo domácí zvířata. | archiv Blesk.cz

„Nejtěžší je, když mnohdy zjistíte nějaké formální pochybení, které je jasně dané a nezpochybnitelné, a vy v podstatě tu druhou stranu lidsky chápete, že neudělali úmyslně nic špatně, nikoho neokradli, tak udělit jim tu pokutu,“ říká Jan.

Na druhé straně jsou pak lidé, kteří využívají psychické vydírání vůči inspektorům. „Další extrém jsou zase lidi, kteří věděli, že něco udělali, něčeho se dopustili a začne takové to vydírání, že pošlou jedno malé dítě, druhé malé dítě, pak tam přijde pes, ten se také smutně tváří, ptají se, co budou jíst. Tak tohle je asi nejtěžší psychický nátlak,“ míní Jan.

Trhovec před inspektory chtěl zničit koloběžku

Některé kontroly si inspektor druhý den už ani nevybaví. Na jiné ale nezapomene celý život. Při jedné kontrole zahraničního prodejce hraček narazili inspektoři na dvě hračky, které jim nepřišly v pořádku.

„Jedno byla koloběžka, ta se nám nezdála kvůli malému kolečku a potom tam byl umělohmotný luk a šíp, o kterém jsme si mysleli, že jsme ho viděli v systému nebezpečných výrobků,“ vzpomíná inspektor. V tu chvíli ale udělal obchodník něco nečekaného. „Najednou v nestřeženém okamžiku vyběhl a ten šíp zlomil přes koleno, vzal tu koloběžku, že ji rozmlátí o zem,“ vzpomíná.

Jenže hliníková koloběžka byla moc bytelná, a tak ze země pouze vyletěly jiskry. Kontrola tak skončila útěkem prodejce i s koloběžkou. „Vrátil se za chvíli, ale koloběžku už nepřinesl,“ dodal pobaveně inspektor.

Jak dopadla kontrola prodejce s koloběžkou? A odkud měl Jan modřiny? Podívejte se na reportáž:

Video  Modřiny, psychické vydírání a strach. Jaká je práce inspektora České obchodní inspekce?  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 24. června 2016 22:03 )

Skončíte v PNB? V Psychiatrické nemocnici Bohnice, u Alzheimerů pár sester hodiny vysedává u kafe, cigaret a kecá ? Min. hl.sestra doktorovi nenahlásila svrabem nakažené pacienty ? Sama si vzala rukavice, ale příbuzné neupozornila, aby se svrabem nakazili ? Msta za nahlášení možného týrání Alzheimerů ? Nechala pokálené chudáky 5h ve výkalech přes upozornění návštěv ? Tahá z příbuzných pacientů džusy,ovoce,bonboniéry,sušenky,cigarety s tím, že to sestry dají Alzheimerům, a pak s nemocničními hermeticky balenými potraviny pacientů si vše nosí domů ? Sestry nemají trpělivost krmit ty nebožáky ? Alzheimera musíte krmit min. 10 min., sám se zapomíná i najíst. Martin HOLLÝ, šéf PNB a současně šéf všech psychiatrů ČR (!), udává na základě pouhého podezření, že jste něco napsali na IN (internetu) ? Žádá např. po cca 60 letém invalidním důchodci po trag.úmrtí 1.rodiny, který snad ještě vychovává nezl.dítě, aby se omluvil za něco, co nenapsal ? K tomuto udání se dohodl s komisařem Prahy 8, kde "náhodou" sídlí "jeho" PNB, aby vymyslel zástupný "důkaz" k odsouzení dané osoby, neboť jiný důkaz nemá ? Komisař tak učinil ze strachu o místo ? Hollý žádá omluvu za něco, co invalida nenapsal, a odškodné 100 000 Kč po důchodci ?! Psychiatr ničící nevinného a psychicky postiženého a dítě ? Zákonný postup ? „Odborník“ na svém místě ? PNB léčí psychicky postižené ? Jaký šéf, takový podřízený. Pan Hollý určuje novinářům,co vymažou? Všichni,mimo Britských listů,daný text vymazali ? Kdo asi soud vyhraje ? Šéf PNB, jenž je i šéfem všech psychiatrů (!), které potřebují ke své práci všichni: komisaři,SZ,soudci (!), nebo privátní invalida bez: šéfovského postu ve vlivné organizaci + postu nad všemi psychiatry ? Ptáme se,abyste nás,pane Hollý,neudal. Nevidíte-li otazníky,nechápete-li zákonnou možnost klást slušné otázky,neměl byste se léčit ? Zmanipulujete opět důkazy ? Užíváte praktiky policistů - zjistíte si autora textu a necháte ho zavřít 26 let po revoluci ?

Zobrazit celou diskusi